Gault&Millau Awards chefs naar ’t Nonnetje en Podium onder de Dom

door | 2 nov 2015 | Boeken en films, Nieuws

GM16-10-jaar-adv-kleinER
AMSTERDAM, 20151102 — De voornaamste Gault&Millau Awards, die van Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, gingen dit jaar respectievelijk naar Michel van der Kroft (’t Nonnetje, Harderwijk) en Leon Mazairac (Podium onder de Dom, Utrecht). In de Gault&Millau gids 2016, de tiende editie uitgegeven door The Wine & Food Association, is onder meer te lezen dat de (bijna) voorbije (?) crisis zijn sporen heeft nagelaten op de Nederlandse gastronomie. Een van de positieve effecten is dat de nadruk in de meeste restaurantkeukens weer ligt op ambachtelijkheid, vakmanschap en kwaliteit.

Bijzondere eregasten waren Côme de Chérisey, Directeur Général van Gault&Millau, en Jaak Proesmans, directie Gault&Millau België. Ter gelegenheid van de Nederlandse jubileumeditie verrasten zij Jan van Lissum, directeur Gault&Millau Nederland, met een taart gesierd met de cover van de 10eeditie.

Gault&Millau noemt Chef van het Jaar Michel van der Kroft een ‘betrouwbare chef met een eigen gezicht. De gids prijst zijn hoogontwikkelde eigen stijl met opvallende Portugese invloeden en het feit dat hij stabiel en trefzeker zijn eigen weg kiest, zonder zichzelf op de borst te slaan. Het laatste geldt ook voor Leon Mazairac, een chef die er uitstekend in slaagt om met weinig ingrediënten een gerecht met een eigen signatuur neer te zetten.

De druk bezochte GaultMillau awards-ceremonie en de presentatie van de nieuwe gids vonden plaats in het Forum Centre van de Amsterdam RAI. De presentatie was gekoppeld aan de vakbeurs Fine Food Professional 2015, de jaarlijkse tegenhanger van Wine Professional (11-13 januari in de Amsterdam RAI).

Gault&Millau Awards 2016

–       Chef van het Jaar: Michel van der Kroft – ’t Nonnetje, Harderwijk

–       Belofte van het Jaar: Leon Mazairac – Podium onder de Dom, Utrecht

–       Prijs | Plezier 2016: Ratatouille Food & Wine, Haarlem

–       Duurzaam Restaurant van het Jaar: Eindeloos, Leeuwarden

–       Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Simon Veldman – Vermeer, Amsterdam

–       Sommelier van het Jaar: Saskia Schurink – HanTing Cuisine, Den Haag

–       Talentvol Sommelier van het Jaar: Erica Verweijen – Aan de Poel, Amstelveen

–       Wijnkaart van het Jaar: Wereldmuseum Restaurant, Rotterdam

–       Gastheer van het Jaar: Xavier Giesen – Bolenius, Amsterdam

–       Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Monica Tsang – O&O, Sint Willebrord

–       Beste Fromager: Ricardo van der Zwet – Allure, Rotterdam

–       Hotel van het Jaar: Kasteel Engelenburg, Brummen

–       Terras van het Jaar: Café-Restaurant De Plantage, Amsterdam

Belangrijkste verschuivingen
Gedaald in de nieuwe gids zijn onder meer: Chapeau! (van 18,5 naar 18 punten), Joelia, La Rive (beide van 18 naar 17,5), Pure-C (van 17,5 naar 17), Cordial, De Leuf, Wereldmuseum, La Trinité (alle vier van 17 naar 16), &samhoud places (van 17 naar 15) en Calla’s (van 16 naar 15). Belangrijke stijgers: Bord’eau (van 17,5 naar 18,5), De Bokkedoorns, Librije’s Zusje in Amsterdam (beide van 17 naar 17,5), ’t Nonnetje (van 16 naar 17), Lastage, Merlet, One (alle drie van 15 naar 16), Podium onder de Dom (van 14 naar 16), Blok’s Restaurant en O&O (beide van 13 naar 15). De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Ratatouille Food & Wine, Rijks en FG Food Labs (alledrie 16 punten).

Met beide benen op de grond
De kleine groep restaurants van de absolute top is er voortaan voor de echte rijken en bemiddelde buitenlanders. Wat dat betreft is de klok 40 jaar teruggezet, zo luidt een van de conclusies in de nieuwe Gault&Millau gids. Iedereen staat weer met twee benen op de grond. Daarvan profiteren de (veelal nieuwe) zaken met een eenvoudig concept, zoals de herboren bistro’s en de ‘ruige’ keukens. En iedereen kent intussen het fenomeen van de ‘eetschuren,’ de grote zaken die massaal door jonge zakelijke gasten en particulieren bezocht worden en waar de kwaliteit van het eten gemiddeld correct is. De kwaliteit van onze restaurantkeukens is in het algemeen goed. Het moleculaire element is er verdwenen en men heeft van ambachtelijkheid, vakmanschap en kwaliteit weer de eerste prioriteit gemaakt. De chefs zijn er zelf blij mee, omdat ze weer kunnen laten zien waar ze goed in zijn. Extra pluspunt: we zien onderlinge verschillen ontstaan op basis van hun individuele talenten. Tegelijkertijd vinden we het vreemd dat sommige grote chefs niet altijd zelf achter hun kachel staan. Ze zijn dan aan het klussen. Soms is dat een zegen, maar vaker heeft de kwaliteit er onder te lijden.

Gault&Millau lunch
De Gault&Millau-presentatie werd ’s middags voorafgegaan door een feestelijke lunch voor genodigden in het Forum Centre van de Amsterdam RAI. Onder leiding Edwin van de Goor (Seinpost) en Harrie Baas verzorgden de chefs Bobby Rust (Bridges), Bram Helleman (Zout en Citroen), Joris Peters (Aan de Zweth), Jaimie van Heije (Jaimie) en Leon Mazairac (Podium onder de Dom) de culinaire invulling. Patissier Hidde de Brabander nam het dessert voor zijn rekening.

Verkoop
Vanaf dinsdag 3 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels  en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X).  Een videopresentatie van de Dag van GaultMillau is vanaf 3 november  te zien op www.gaultmillau.nl.