Bordeaux focust op meer precisie dankzij technische hulpmiddelen

Afgelopen week nodigde L’Ecole du Vin de Bordeaux wijnprofessionals en ook liefhebbers uit voor een “bijpraatsessie” over Bordeaux in het nieuwe restaurant van Peter Lutte aan de Amsteldijk in Amsterdam: ARC. by Lutte

In Nederland zijn er momenteel twee geaccrediteerde Bordeaux Wine Educators, te weten: sommelier Edwin Raben (www.edwines.nl) en Master Vini Fransbert Schermer (www.vinsinspiration.com). Deze gepassioneerde docenten zijn onlangs opnieuw naar Bordeaux geweest om hun kennis over het wijngebied op te frissen en om hun 4-jarige accreditatie te verlengen. Ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in het wijngebied en zijn in staat om hun kennis over te brengen op wijnliefhebbers en -professionals (sommeliers, chefs, slijters, winkelpersoneel of amateurs).Ze  beschikken over verschillende soorten lesmateriaal voor elke doelgroep.

Bordeaux eerder op dronk

Edwin Raben was in Amsterdam en toonde de aanwezigen de ontwikkelingen in Bordeaux. Minder oppervlakte, een daling van 6000 hectare de afgelopen jaren, en een toegenomen schaalvergroting. Ook worden er meer geavanceerde technische middelen ingezet om de werkzaamheden en kwaliteit te verbeteren. Satellietbeelden helpen de producenten bij het juiste moment van de oogst. Daarnaast worden percelen met dezelfde rassen, maar met een andere terroir apart van elkaar vergist. Techniek ondersteunt in toenemende mate het wijnmakersteam. Wijnbouw in Bordeaux wordt meer high tech dan ooit tevoren. Er wordt meer onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid en ook naar de klonen, zeker nu het klimaat zonder enige twijfel verandert. Verschuivingen in temperatuur en beschikbaarheid van water. Ook vinificatiemethoden worden onder de loupe genomen, want consumenten willen wijnen die eerder op dronk zijn.

Bordeaux genot aan tafel

Na de inleiding van Edwin Raben was het tijd voor een smaakvolle lunch, uiteraard begeleid door wijnen uit Bordeaux. Het aperitief, Crémant de Bordeaux Blanc, brut, cuvée Prestige werd op het terras van het restaurant genuttigd. Daarbij werden geserveerd : cracker van lijnzaad en Parmezaan, tortilla met relish en marshmallow mocco met curry en kokos. Bij het voorgerecht : koudgerookte kabeljauw met peer, limoen en postelein werd een zeer mooie witte wijn uit Pessac-Léognan geserveerd uit het oogstjaar 2014 van Château de France. Schitterende balans en subliem aansluitend bij het gerecht. Daarna volgde : smokey entrecôte met portobello, rozenbottel, daslookschuim en kalfsjus. Bij de gerecht werd uit 2011 een Lalande de Pomerol geschonken van Château Bourseau. Frisse, opwekkende rode wijn. Afsluitend kwam een proeverij uit Azië op tafel : gember, wordt, kaffir en pandanblad. Hierbij werd een prachtige, subtiele wijn uit Sauternes geschonken : 2009 Château Pascaud Villefranche. Topper !

Bordeaux verdient het om veel vaker aan tafel geschonken te worden, want het zijn op en top maaltijd begeleiders.

Chris Alblas

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Opleiding. Bookmark de permalink.