Le G de Château Guiraud

door | 1 jun 2013 | Nieuws

Het mooie weer komt eraan, en dat moeten we vieren! Bijvoorbeeld met Le G de Château Guiraud, de biologische witte Bordeaux die volgens Nicolaas Klei “smaakt als een veelvoud”. Of zoals Jamie Goode het zegt: “tastes as though it has as a £25 price tag.” Zie ook de geestige video die Harold Hamersma maakte over de “G”.
Le G de Château Guiraud 2011
droge biologische witte Bordeaux van beroemde 1er grand cru classé Château Guiraudle-g-de-chateau-guiraud-2011
Drink ‘m onder meer bij ParkheuvelLe GarageHalvemaanLastagePrego en Het Koetshuis.
Bolomey Wijnimport is exclusief importeur van Le G de Château Guiraud, dus ondanks z’n gewildheid is deze Bordeaux blanc sec een originele en verrassende verschijning op tafel. Voor wie alle ins & outs over deze bijzondere wijn wil weten, zie het het verslag met foto’s van ons bezoek aan Château Guiraud.
Le G de Château Guiraud 2011:• droog wit van 1er grd cru classé Château Guiraud
• intense wijn door lage rendementen (rond 30 hl/ha)
• 2011 “AB” Agriculture Biologique gecertificeerd
• rijping 6-9 maanden op de oude vaten van Guiraud
• nog maar een kleine 600 flessen te gaan!

prijs € 15,90 per fles

per doosje van 6 flesprijs € 14,90
flesprijs bij 12 flessen € 13,90
(tot eind juni, en zo lang er is)

lees meer & bestel online…
of reply of bel 020 – 422 3098

De pers over Le G de Château GuiraudPieter Nijdam in De Telegraaf: “Kosten noch moeite werden gespaard om Guiraud weer aan de top te brengen. Het eerste resultaat is terug te vinden in de zeldzame droge versie G de Château Guiraud 2011. Een wit voorjaarsboeket, citrus, venkel, snufje witte peper. Echte klasse verraadt zich niet.”Jamie Goode in Sunday Express: “Here’s a dry white from Bordeaux, which is complex, sophisticated and tastes as though it has as a £25 price tag. Made in oak barrels, it’s mostly Sauvignon Blanc, with a bit of Semillon, and has lovely grapefruit, gooseberry, thyme and fennel notes.”Julia Harding MW op JancisRobinson.com: “70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon. Mostly on sandy gravel. A third is barrel fermented in new oak, the rest in one- and two-year-old barrels, but only for three to eight weeks. Fresh, bright citrus with a herbal Sauvignon Blanc aroma to the fore, creamy too. Zesty with rich creamy spice and orange in the mid palate too – almost as if there were some noble rot though I don’t think there is. Unexpectedly rich after the nose. Long spicy finish.”Onno Kleyn in De Volkskrant over de 2010: “Hij briest, hij snuift, hij steigert van citrus en kruisbes en ander blikkerende vruchtengeurtjes, klaterend fris en opwekkend als een zeewind. Daar mag een scheutje van in de ovenschaal bij de kabeljauw, maar de rest drink je ernaast, ervoor, erachter.”
Harold Hamersma op YouTube:

Hilarisch maar ook zeer informatief filmpje van Hamersma over de Super-G

Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2013 over de 2010: “Als een goede witte Graves, maar ‘slechts’ een witte Bordeaux. Wel dan weer van top-Sauternes-domein Guiraud. Wordt gemaakt door Robert Planty die Guiraud samen met een aantal gelijkgestemden kocht: twee bevriende chateau-eigenaren en Robert Peugeot, bekend van de auto’s, en ook hij had wel wat te besteden. Superieure witte. Heeft hout gehad, maar bijvoorbeeld geen ‘malo’. Vandaar de afwezigheid van melkjes, roompjes, yoghurtjes en puddinkjes. Toetjes eten we later, eerst drinken. In 2009 al geweldig voor z’n geld, nu – vraag me niet waarom – zelfs een paar eurokwartjes voordeliger geworden. Heerlijke wijn. Grapefruit, frisheid, fitheid, milde kruiderij, mooie bittertjes, ietsjes darteler dan zijn voorganger.” (rapportcijfer 9+)Nicolaas Klei op Twitter: ” ‘Al ben je niet zo’n bordeauxfan…’ zei Bolomey bij het aanreiken van de proeffles G de Guiraud. Nu wel. Weergaloze sauvignon blanc. Kost €15, smaakt als een veelvoud. Heel deftig, complex, geconcentreerd – toch onbezorgd gezellig. Drink op ’n bankje langs de oprijlaan.”Margaret Rand in Decanter Magazine [noemt de droge wijnen uit Sauternes en Barsac] “some of the most characterful (but least drunk) wines of France”. Als een van de beste voorbeelden noemt ze Le G de Château Guiraud: “Spicy, balanced and complex”.
WineParis Vinexpo 2023