Wijnjournaal.nl

Genieten van Château Lynch-Bages 2005

door | 6 aug 2013 | Redactie

Lynch-Bages 2005 tijdens diner Mouton Rothschild juni 2013

Onlangs was redacteur Chris Alblas in de gelegenheid een aantal wijnen van Château Lynch-Bages te proeven.

Eén absolute topper in de serie was oogstjaar 2005. Verdere details in het Engels:

Location

Stretching over some 100 hectares in the commune of Pauillac, the vineyards of Lynch-Bages lie entirely upon the soil of choice for great wines, formed along the estuary by the alluvia from the gravel of Médoc. The property sits among favourably designed hillcrests located south and southwest of the city. This particular topography allows for both a natural drainage of soils to the river and, with help of the water table in shallow areas, a fine feeding of water for the vines.

Ageing: French oak barrels for 15 months (80% new wood)

Blend: 72% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 12% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot

The 2005 vintage is one of our greatest vintages of recent decades. 2005 vintage characteristics in a nutshell:
• A warm summer,
• Near-drought conditions,
• Harvest remained largely free of rainfall, and the fruit was brought in by relaxed and happy workers. The potential of the vintage was already clear, even before the first fermentations were finished.

Lynch-Bages 2005 was aged in 80% new oak which is the most we have ever used, feeling it necessary to cloak the exceptional fruit and powerful tannins.

Geproefd met dank aan de organisatie van het international persdiner op Château Mouton Rothschild.

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Co-founder: Alexandre Haggai (links in de pagina Co-founder Clément Benoit) Clone, de Europese foodtech-startup uit Parijs die €105 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gaat officieel van start gaat in Nederland. Het doel is restaurateurs te ondersteunen bij het...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix