logo WIJNJOURNAAL groen

De Franse wijnbouwsector reageert op de berichtgeving in de Nederlandse media over sporen van bestrijdingsmiddelen in Franse wijn .

door | 30 sep 2013 | Nieuws

De sporen van bestrijdingsmiddelen in de betreffende 92 Franse wijnen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus de sector. Deze reactie volgt naar aanleiding van een onderzoek dat verricht is door de Franse consumentenorganisatie “UFC Que Choisir”. Het blad publiceerde in de oktober-editie de resultaten van analyses die uitgevoerd zijn door een privé-laboratorium op 92 verschillende Franse wijnen. De onderzoeksresultaten bevestigen dat er zich inderdaad residuen bevinden in deze wijnen, maar bij alle onderzochte wijnen blijkt dat de hoeveelheid residuen binnen de strenge Europese richtlijnen zijn gebleven en dat de vastgestelde limieten niet overschreden zijn. Pascal Chatonnet, directeur van het Laboratorium Excell, bevestigt dat, “…de gevonden residuen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, het gaat om bijzonder kleine hoeveelheden waarover men zich absoluut geen zorgen hoeft te maken voor vergiftigingsgevaar“. De gezondheid zou pas in gevaar komen wanneer men zijn hele leven lang meerdere liters wijn per dag zou nuttigen (wat sowieso ongezond is). 

Het gebruik van pesticiden geschiedt onder strenge regelgeving van de Europese Commissie. Dit geldt voor alle landbouwproducten in alle Europese landen. Er zijn Maximale Residu  Limieten (MRL)  vastgelegd om de voedselkwaliteit en veiligheid van consumenten te garanderen.

In de wijnsector worden de MRL voor druiven vastgesteld rekening houdend met het feit dat druiven tot wijn worden verwerkt. De vinificatie speelt een rol. Slechts enkele moleculen die aanwezig zijn op de druiven zullen in kleine hoeveelheden terug te vinden zijn in de wijn. De sporen in de wijn vallen dus lager uit dan MRL op druiven. Uit alle uitkomsten van de analyses van Franse wijnen blijkt dat de regelgeving en de geldende wetgeving zijn nageleefd.

Zowel de onderzoeken van de Algemene Directie van de Franse Voedselautoriteit van het Ministerie van Landbouw en het Franse Instituut van de Wijnbouw (IFV) als de regelmatig uitgevoerde onderzoeken van professionals uit de wijnsector bevestigen deze resultaten.

Al twintig jaar worden inspanningen geleverd door de Franse wijnindustrie en door andere Europese landen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te controleren en te beperken.

 

Meer nieuws

Paris premiere for the ÖTW

Paris premiere for the ÖTW

Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) has been the standard-bearer for premium Austrian wines for more than 30 years. The winery grouping has worked tirelessly to promote the best origin wines from Austria’s key regions and developed a pioneering...

Lees meer
Castilla-La Mancha keert terug!

Castilla-La Mancha keert terug!

Wijnmakers uit Castilla-La Mancha presenteren hun beste wijnen in AmsterdamOp woensdag 19 februari 2025 komt de grootste en meest diverse wijnregio van Spanje naar Amsterdam. Tijdens een bijzondere proeverij bij Chateau Amsterdam, presenteren 14 wijnmakers...

Lees meer
Bourgogne Wines at Wine Paris 2025

Bourgogne Wines at Wine Paris 2025

Bourgogne Wines are eagerly looking forward to welcoming you to Wine Paris 2025!The Bourgogne Wine Board (BIVB) is making its grand return to the Wine Paris trade show from February 10 to 12, 2025! Featuring an immersive stand (No. C095 - Hall 7.3 in the...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This
G-YD8G14ETJ5