Chinon, Bourgueil en St-Nicolas-de-Bourgueil rode parels in de Loire

door | 16 jan 2017 | importeurs, Nieuws

Wintermaand januari is bij uitstek geschikt voor een glas rode wijn. Wijnland Frankrijk heeft volop moois te bieden en wie op zoek gaat naar bijzondere wijnen vindt die onder andere in de Loire. Als we inzoomen in de Loire en ons laten verleiden door de cabernet franc dan hebben we het al snel over Chinon, Bourgueil in St-Nicolas-de-Bourgueil. Hier is nog de klimatologische invloed merkbaar van de Atlantische Oceaan en kan de cabernet franc optimaal rijpen. Chris Alblas, is niet alleen inkoper van biologische wijn (www.biowijn.info), maar ook docent aan de Wijnacademie met als specialisatie Elzas en Loire. Hij selecteerde twee wijnen uit de Touraine.

Chinon: pure cabernet franc

In de wijnatlas van Johnson en Robinson wordt lovend gesproken over de cabernet franc uit dit deel van Touraine. Het is echter niet altijd mogelijk gebleken mooie rijpe cabernet franc te vinden. Echter tijdens de wijnbeurs in Angers ontdekte Chris Alblas, via een andere top biodynamische producent uit Sancerre (Domaine Fouassier) twee enthousiastelingen (Yves Plaisantin en Sébastien Jaulin) die hun naam in 2011 hebben gegeven aan Domaine Jaulin-Plaisantin. Zij brengen wijn op de markt uit Chinon en Montlouis.

In Nederland zijn verkrijgbaar uit het oogstjaar 2015 de rode Chinon “Le Dolmen” en uit het oogstjaar 2014 de rode Chinon “Les Hauts & Les Bas”. Yves en Sébastien volgen de regels voor biologische wijnbouw, maar de wijnen zijn nog niet gecertificeerd.

Le Dolmen en Les Hauts & Les Bas

Chinon dat zo’n 2400 hectare aan wijngaarden telt ligt aan de Vienne, een zijrivier van de Loire. De instapwijn van Jaulin-Plaisantin  is “Le Dolmen”. De druiven zijn met de hand geplukt op 29 en 30 september 2015. De opbrengst bedraagt 40 hl/ha. De stokken staan op een bodem met zand en gravel (oude alluviale afzetting van de Vienne). De druiven worden volledig ontsteeld en daarna vindt gedurende twee weken schilweking plaats met een zachte extractie. Er worden geen gistcellen, suikers of ander product toegevoegd. De wijn rijpt een periode van 6 maanden op de lie in betonnen tanks. Voor de botteling vindt er lichte filtering plaats en wordt er een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd. De botteling vond plaats op 4 april 2016. Het alcoholpercentage van deze wijn bedraagt 12%. De wijn heeft een helderrode kleur en in geur en smaak de onmiskenbare eigenschappen van een cabernet franc uit Chinon: volop rood fruit, licht vegetatief en –verbeelding of niet?- iets van potloodslijpsel. Soepele stijl.

De druiven van “Les Hauts & Les Bas” zijn begin oktober 2014 met de hand geplukt. Voor deze wijn een opbrengst van slechts 30 hl/ha. De druiven komen voor 2/3 van een gravel bodem en voor 1/3 van een bodem met vuursteen en klei. De gravel is te vinden in de vallei (“Les Bas”) en is een oude alluviale afzetting van de Vienne. Deze bodem geeft met name het fruitige en ronde karakter in de wijn. Vuursteen en klei is hoger (“Les Hauts’) op het plateau te vinden en is afkomstig van een voormalige zeebodem met veel fossielen. Deze bodem geeft de mineraliteit in de wijn. Na een volledige ontsteling van de druiven vindt een weking plaats van drie weken. Tijdens de vergisting en rijping wordt geen gist, suiker of ander product toegevoegd. Deze wijn heeft een rijping gehad van 18 maanden. Gedurende 12 maanden krijgt 50% van de blend een lagering op oude houten fusten en de rest in betonnen tanks. Daarna worden de wijnen met elkaar vermengd en vindt nog een rijping van 6 maanden plaats op fiberglas tanks. Aan deze niet gefilterde wijn is een kleine hoeveelheid zwavel toegevoegd. De botteling vond plaats op 5 april 2016. De wijn heeft een helderrode kleur met een lichte verbruining. De geur is complexer dan “Le Dolmen”, een combinatie van rood fruit en kruidigheid, de smaak is voller en krachtiger, hier komt de cabernet franc dichtbij de cabernet sauvignon. Mooie evenwichtige wijn die lang blijft hangen.

Witte parels uit de Loire

Al langer in het assortiment van www.biowijn.info: 2015 Les Dabinières (Muscadet) en 2014 Clos Paradis (Sancerre). Beide zijn gecertificeerde biologische wijnen.

Proefpakket Loire

Een proefpakket met daarin van elke wijn 3 flessen kost slechts € 150,00 incl. verzendkosten.

Mail uw bestelling: alblas@svbe.nl Na betaling van de factuur wordt het pakket aan u verzonden met PostNL