PROGRAMMA VINOVISION PARIS 2018: 
FOCUS OP COOL CLIMATE REGIO’S

door | 30 jan 2018 | Internationaal, Nieuws

Over 2 weken gaat de VinoVision Paris, de internationale vakbeurs voor cool climate wijnen, van start in het beurscomplex Paris expo Porte de Versailles (hal 4). Van 12 t/m 14 februari 2018 staan de schijnwerpers gericht op wijnen uit Midden- en Noord-Frankrijk dankzij een compleet en afwisselend programma bestaande uit masterclasses, rondetafelgesprekken, conferenties en proeverijen. Het thema van de aankomende beurseditie is refreshingly different !

AANDACHT VOOR COOL CLIMATE WIJNEN

Tijdens de aankomende beurseditie gaat de aandacht uit naar belangrijke Noord-Franse wijnregio’s die toegelicht worden in de Masterclass ruimte bestemd voor uitwisselingen en debatten. In 15 sessies wordt elke regio speciaal belicht:

Val de Loire – Interloire

Rosé, rood, wit, droog, halfdroog, zacht of zoet, fruitig, rond, robuust… De 50 appellaties en IGP denominaties van de Val de Loire vertegenwoordigen een grote familie. Aandacht voor deze regio gaat uit op maandag 12 februari naar de Sauvignon blanc, met Œnoloog en voormalig directeur van het interprofessionele laboratorium SICAVAC – Centre-Loire Bertrand Daulny (van 12:45 tot 14:00 uur). De ontdekking van de Chenin, de emblematische druivensoort van de Val de Loire, volgt op woensdag 14 februari van 12:45 tot 14:00 uur, door Philippe Porché, wijnproducent en voorzitter van de Saumur wijnen. Tenslotte zullen de rode wijnsoorten niet ontbreken, met een speciale masterclass door Œnoloog Mignon Rukmini, op dinsdag 13 februari van 10:15 tot 11:30 uur.

Centre-Loire – BIVC

De wijngaarden van Centre-Loire bevinden zich in het hart van Frankrijk, in de Cher vallei en op de heuvels aan de Loire en strekt zich uit over 5.600 hectare. De meest spraakmakende wijnen komen hiervandaan: Sancerre, Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois en Châteaumeillant. De aandacht van de VinoVision Paris gaat uit naar deze wijnen, en met name naar de rosé wijnen, onder begeleiding van Benoit Roumet, directeur van het Interprofessionele Wijnbureau van Centraal Frankrijk op woensdag 14 februari van 12:45 tot 14:00 uur. 

Bourgogne – BIVB

De Bourgogne profiteert van een unieke geografische ligging, van gunstig weer, een rijke geologie, beroemde duivensoorten,…. en kent maar liefst 84 wereldwijd erkende appelaties. Daarnaast wordt de kennis van wijnproducenten generatie op generatie doorgegeven, terwijl ook de nieuwste ontwikkelingen worden toegepast.  Op maandag 12 februari, van 14:00 tot 15:15 uur, vindt een eerste masterclass gewijd aan het ‘Klimaat van Bourgogne Wijngaarden’, door Fabrice Sommier, Sommelier bij Georges Blanc en Beste Franse Werknemer 2007. Op dinsdag 13 februari vertelt hij over de kenmerken van Bourgogne wijnen in het kader van een workshop/proeverij van 12:45 tot 14:00 uur.

Beaujolais – Inter Beaujolais

Deze wijngaarden beslaan 17.324 hectare en volgen een strook van 10 tot 15 kilometer breed en 50 kilometen lang, van Mâcon in het noorden tot Lyon in het zuiden, op de berghellingen van de Beaujoulais van 700 tot 1.000 meter hoogte. De Beaujolais heeft zich neergezet als een trendy restaurantwijn en het karakter van deze wijnen wordt uiteengezet door Fabrice Sommier op maandag 12 februari van 11:30 uur tot 12:45 uur en ‘s middag van 14:00 tot 15:15 uur.

Champagne – SGV

Een van de meest bekende AOC wijnen ter wereld wordt tijdens de VinoVision Paris vertegenwoordigd op maandag 12 februari van 15:15 tot 16:00 uur in het kader van niche Champagnes geproduceerd door Champagne wijnboeren en toegelicht door Geoffrey Orban, Franse Ambassadeur van Champagnewijnen 2006. Op dinsdag 13 februari van 11:30 tot 12:45 laat hij het publiek bijzondere  rosé-Champagnes ontdekken.

Alsace – CIVA

Dankzij de gunstige geologische en klimatologische omstandigheden van de Elzas, de traditie van respect voor de natuur en de veeleisende knowhow gekoppeld aan een vleugje durf, komt alle intenstiteit van de terroirs tot zijn recht in de Elzas wijnen. De aandacht gaat speciaal uit naar deze regio op maandag 12 februari, van 16:30 tot 17:45 uur, met een speciale focus op Riesling wijnen. Met ruim 3.300 hectare is de Riesling de meest voorkomende druivensoort in de Elzas. Thierry Fritsch, ingenieur, Œnoloog en marketing manager van de CIVA, is woordvoerder tijdens deze conferentie op woensdag 14 februari, van 11:30 uur tot 12:45 uur.

De unieke kenmerken van cool climate wijnen

Inkopers, importeurs, sommeliers…. alle professionals van de wijnsector ontmoeten elkaar op de VinoVision Paris om de rijkdom en kenmerken van noordelijke wijnen te bespreken. Een kort overzicht van de overige hoogtepunten van de vakbeurs:

De UDSF – Franse Unie voor Sommeliers, vertegenwoordigd door Philippe Faure-Brac, maakt de naam van de Franse deelnemer aan de Wedstrijd voor Beste Sommelier ter Wereld bekend in de Agora-ruimte, op maandag 12 februari van 15:30 tot 16:30 uur (toegankelijk met uitnodiging). De UDSF presenteert eveneens een masterclass programma over cool climate wijnen op dinsdag 13 februari vanaf 15:15 uur, samen met Philippe Faure-Brac, Olivier Poussier, Fabrice Sommier, en Pascal Léonetti

RIEDEL, dit emblematische merk voor tafeldecoratie buigt zich over het belang van de vorm van het glas en gaat op onderzoek uit naar de invloed ervan op geur en smaak. Deze masterclass vindt plaats op maandag 12 februari van 10:00 tot 11:30 uur.

KANTAR WORLDPANEL decodeert en analyseert de sector voor mousserende wijnen. Met een eerste studie in 2017 door NellyRodi naar consumptiemomenten in het heden en in de toekomst (Omni – Trendbook 2017), heeft de VinoVision Paris dit jaar het instituut Kantar Worldpanel ingeschakeld voor de analyse van bruisende wijnen (inclusief Champagne en  AOP wijnen) in Frankrijk. De presentatie vindt plaats op dinsdag 13 februari van 14:15 tot 15:15 uur.

TASTING AVENUE Deze proeflocaties zijn vrij toegankelijk voor beursbezoekers en hebben tot doel de contacten tussen de bezoekers en exposanten van de deelnemende regio’s te faciliteren. Na een succesvolle eerste editie in 2017 beslaat de Tasting Avenu in 2018 twee verschillende zones: één voor stille wijnen en één voor champagnes en andere bruisende wijnen.

Voor meer beursinformatie en de aanvraag van toegangsbadges: www.vinovisionparis.com

Over de VinoVision Paris

De VinoVision Paris is de eerste vakbeurs voor wijnen uit Midden- en Noord-Frankrijk en vindt plaats van maandag 12 t/m woensdag 14 februari 2018 in hal 4 van het beurscomplex Paris Porte de Versailles. De vakbeurs presenteert een nieuwe wijnvisie, geïnspireerd door de verwachtingen van Franse en internationale inkopers, met oplossingen die inspelen op de actuele consumptiepatronen.

VinoVision Paris verwelkomt Franse en internationale bezoekers uit verschillende distributienetwerken van de wijnbranche: import/export, restaurants, waarvan een kwart in de regio Parijs, wijnkelders en speciaalzaken, supermarkten en e-commerce.

Contact in Nederland

In Nederland wordt de  Vinovision Paris vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (tel. 020-4620020, e-mail info@promosalons.nl). Hier kunnen geïnteresseerden terecht voor al hun vragen met betrekking tot een bezoek aan de beurs.