WORLD VERDEJO DAY

door | 6 jun 2020 | Geen categorie

Samen met haar 40-jarige jubileum viert D.O. Rueda World Verdejo Day. De verdejo, dé druif uit Rueda, produceert wijnen die bekend staan als fris, crispy, aromatisch en fruitig. Vandaag is de viering van dit inheemse en belangrijkste witte druivenras van de regio; beroemd om zijn consistente kwaliteit en gastronomisch potentieel. Voor D.O. Rueda en bijbehorende wijnproducenten en -importeurs over de hele wereld is het een moment van bezinning, maar vooral het begin van een nieuw tijdperk vol ontwikkelingen.

Innovatie
Ontwikkeling en innovatie zijn onlosmakelijk verbonden met D.O. Rueda. De regio houdt de wereldwijde consumententrends nauwlettend in de gaten en begrijpt ook wat de wijnproducenten nodig hebben om hierop in te spelen. 

Eind 2019 kondigde D.O. Rueda dan ook aan dat ze het volledige classificatiesysteem op de schop hebben gegooid, inclusief het invoeren van nieuwe oorsprongsbenamingen: ‘Gran Vino de Rueda’ voor premium wijnen, ‘Rueda Palido’ voor de traditionele, versterkte op ‘flor’ gerijpte wijn, en ‘Vino de Pueblo’ voor wijnen afkomstig uit bepaalde dorpen.

Variatie
Er is meer: nieuwe druivenrassen zijn toegestaan binnen de D.O. Met ingang van dit jaar verwelkomt Rueda viognier, chardonnay en syrah. Viognier geeft de wijnmaker meer mogelijkheden om te varieren in de stijl van de wijnen. Chardonnay zal vooral worden gebruikt voor vintage mousserende wijnen. Syrah staat bekend om zijn vermogen om te groeien in warme klimaten. Een veelbelovende en spannende ontwikkeling voor de wijnen uit Rueda.

Classificatie
De nieuwe classificaties in combinatie met de toevoeging van druiven zijn volgens D.O. Rueda’s voorzitter Carmen San Martin ”Grote veranderingen die genoeg variatie gaan bieden om aan de wensen van de markt te voldoen en de wijnmakers de mogelijkheid geven om steeds meer bijzondere wijnen met toegevoegde waarde te maken.”

Revolutie
Rueda Verdejo is tegenwoordig ongekend populair, maar de inheemse druif was niet altijd zo gewild. Begin 1900 waren juist zware, sherry-achtige wijnen de trend. Rueda stond dan ook volgeplant met palomino, ook wel bekend als dé sherrydruif.
De herontdekking van verdejo kwam in de jaren zeventig, toen legendarische wijnmaker Marqués de Riscal het potentieel van verdejo opnieuw inzag. Samen met andere wijnmakers begon hij te investeren in moderne en innoverende technieken. Deze ‘revolutie’ leidde onder andere tot de oprichting van de oorsprongsbenaming D.O. Rueda in 1990.

OVER WORLD VERDEJO DAY
Op World Verdejo Day vieren we het expressieve en gastronomische karakter van deze inheemse druif, met fans over de hele wereld. Verdejo staat voor variatie, kwaliteit én plezier.
De officiële hashtag die gebruikt kan worden in alle (social media) communicatie is #worldverdejoday. World Verdejo Day wordt gevierd op de tweede vrijdag van juni, dus noteer 11juni 2021 maar alvast in de agenda.

OVER VERDEJO
De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen (”verde”). Verdejo wijnen hebben over het algemeen de volgende smaken: venkel, witte perzik, grapefruit, groene meloen, limoen, met grassige tonen.

OVER D.O. RUEDA
Rueda is het grootste witte wijngebied van Spanje. De wijnen zijn goed voor ongeveer 41% van de binnenlandse verkoop van witte wijn in Spanje, waarbij de wereldwijde export in 2019 ongeveer 14% van de productie voor zijn rekening neemt. Wijnen uit Rueda werden voorheen vooral geproduceerd voor de Spaanse binnenlandse markt, maar worden tegenwoordig geëxporteerd naar meer dan 100 landen wereldwijd, waaronder Nederland, België, China en de VS.

De regio is de bakermat van deze variëteit en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. De grote hoogte van de wijngaarden (tussen 700 en 850 meter boven de zeespiegel), het continentale klimaat met hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht en de aanpassing van deze druif aan de kiezel- en zandgronden van Rueda, maken de Verdejo-wijnen uit Rueda onnavolgbaar in kwaliteit en smaak.