Weet je al meer van wijn?

door | 6 aug 2020 | Geen categorie

Op 15 september a.s. start in Arnhem de cursus “Ik weet meer van wijn”. Dit is een wijncursus op SDEN2-niveau en kun je zien als een goede basiscursus als je meer van wijn wilt weten. Deze cursus duurt vijf avonden en wordt gegeven door Register Wijndocent Chris Alblas. Vanwege de RIVM richtlijnen vindt deze cursus plaats in een sfeervolle vergaderruimte van Hotel Groot Warnsborn in Arnhem.

De smaak van wijn
Leidraad is het cursusboek “Ik weet meer van wijn”. De eerste cursusavond wordt aandacht besteed aan de smaak van wijn. Wat valt er in wijn te proeven? Wat is wijn eigenlijk? Wat bepaalt de smaak van wijn? Om verschillen te herkennen proeven we elke cursusavond twee wijnen naast elkaar. Je kijkt naar de wijn in het glas en stelt je de vragen: wat vind ik van de kleur? Zie ik verschil? Ruikt de wijn zuiver en wat is intensiteit van de geur? Dan ga je verder naar de aroma’s: is het een fruitige wijn? In rode wijnen kun je onder andere fruit ruiken, zoals zwarte bessen of aardbei. Dit gaan we oefenen met geurflesjes en zo kun je jezelf trainen om de geuren in wijn te herkennen. In witte wijn ruik je weer andere aroma’s. Wat is dan die smaakmaker? Dat is in belangrijke mate het druivenras. Daarom drinkt de ene wijnliefhebber graag een sauvignon blanc en de andere een chardonnay. Ook de wijnmaker kan de smaak beïnvloeden en dat gebeurt bijvoorbeeld bij een chardonnay. Hij kan de wijn een tijdje laten rijpen op houten fusten en dan ruik je bijvoorbeeld iets van vanille in de wijn. Hoe mooi is dat om naast elkaar te ruiken?! Kortom, bij de cursus ben je dus volop met je reukorgaan bezig.

Aanmelden
Je kunt je nog aanmelden: www.svbe-wijnprofessionals.nl/wijnoorkonde

WineParis Vinexpo 2023