Meest aangeplante blauwe druivenrassen

door | 24 aug 2020 | Geen categorie

In de wereld neemt het totale oppervlakte aan wijngaarden langzaam af. Het ligt nu rond de 7.4 miljoen hectare. In die telling zijn ook de tafeldruiven meegeteld. De tafeldruif kyoho staat op nummer een qua aanplant. De drie meest aangeplante blauwe druivenrassen voor wijn zijn: cabernet sauvignon, merlot en tempranillo. De tempranillo neemt sterk toe en dat geldt in iets mindere mate voor de cabernet sauvignon. De aanplant van merlot is redelijk stabiel.

Cabernet sauvignon 
Wereldwijd met circa 341.000 hectare het meest aangeplant. De oorsprong van dit ras (een kruising van cabernet franc en sauvignon blanc)  is te vinden in Bordeaux en maakt daar vaak een groot deel uit van de blends in de grand cru classé wijnen. Dat je het ras overal in de wereld ziet staan heeft met name te maken met het weinig eisende karakter van de plant als het om de verzorging gaat. Cabernet sauvignon moet wel op de juiste plaats staan, want het is een laat rijpend ras. In de noordelijke wijnbouwgebieden tref je daarom vrijwel geen cabernet sauvignon aan, omdat de druiven onvoldoende kunnen rijpen. Klimaatverandering kan hierin wel verandering brengen. Soms heeft een cabernet sauvignon wijn een lichte rode kleur en een zachte smaak, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Cabernet sauvignon geeft wijnen met een diepe robijnrode kleur en een krachtige smaak. Het aroma kenmerkt zich door de geur van zwarte bessen en ook vaak iets van peper. Door houtlagering ontwikkelen zich nog andere aroma’s zoals cederhout, tabak en getoast brood. In Bordeaux kom je zelden een rode wijn tegen van 100% cabernet sauvignon. Dat heeft te maken met het vaak hoge tanninegehalte. Deze eigenschap geeft de wijn een lange houdbaarheid.

In Italië wordt het druivenras ook aangeplant en maakt samen met merlot en sangiovese deel uit van de “Super Tuscans”. Kijk op www.biowijn.shop voor de “Super Tuscan”: Rovaia van La Lastra.

Merlot
Merlot is evenals de cabernet sauvignon een wereldreiziger te noemen. Hij is op 266.000 hectare aangeplant. Het ras heeft nog een tweede overeenkomst met de cabernet sauvignon en dat is het feit dat ze beide behoren tot de klassieke rassen in de Bordeaux wijnen.  Merlot is de tegenspeler van cabernet sauvignon. Zo rijpt hij eerder, geeft hij minder kleur en minder tannine. De stijl van een merlot is dan ook vrijwel altijd soepel, maar dat wil zeker niet zeggen dat het geen stevige wijnen kunnen zijn. De aroma’s van merlot kunnen fruitig zijn (denk aan pruim en zwart fruit, kersen), maar ook zeker kruidig (vaak als iets droppigs geduid). Oudere merlots hebben vaak iets aards. Merlot kan zowel als mono-cépage als in een blend topwijnen geven. Denk bij het laatste aan Saint-Emilion en Pomerol. Betaalbare Bordeaux proeven uit 2016 en uitsluitend gemaakt van merlot? Proef Cuvée Clair de Lune te bestellen bij www.biowijn.shop

Tempranillo 
Tempranillo telt weliswaar een aanplant van 231.000 hectare, maar het is zeker geen wereldreiziger. Het is het meest aangeplant druivenras in Spanje en dat vaak onder talloze synoniemen. Het is ras met een dikke schil en dat maakt het zeer geschikt voor warme klimaten. Het ras schittert met name in de Ribera del Duero en Rioja, maar ook in de regio Bajo Aragón. In Ribera del Duero en Rioja worden wijnen van wereldfaam gemaakt. Het fruitige karakter is niet altijd in de wijn terug te vinden, omdat de houtlagering in die geval dominant aanwezig is. Is het houtgebruik niet of beperkt gebruikt dan ruik je rood fruit, zoals aardbei en kers. Door rijping is het vaak chocolade, leer en kruiden. Gran reserva’s uit Rioja ruiken door houtlagering eerder naar vanille, hout en tabak. In de webshop van www.biowijn.shopzijn verschillende stijlen van Bodegas Tempore te koop: Terrae Valdecrasto (zonder houtlagering) en Generación 76 (twee maanden houtlagering gehad in 500 liter fusten van nieuw Amerikaans eikenhout). Er is ook een blend met garnacha: Generación 46. Deze wijn heeft een rijping gehad van 12 maanden op Amerikaans en Frans eikenhout.

Ontdek de smaken in de cursus wijnoorkonde of wijnbrevet
Ontdek de smaak van deze druivenrassen in de cursus wijnoorkonde/SDEN 2 niveau die op dinsdag 15 september a.s. start in Hotel Groot Warnsborn. De cursus wordt gegeven door Register Wijndocent Chris Alblas. Kijk voor meer informatie: www.svbe-wijnprofessionals.nl/wijnoorkonde

De cursus wijnbrevet (SDEN3 niveau) start op maandag 11 januari 2021. Meer informatie: www.svbe-wijnprofessionals.nl/wijnbrevet