LA BODEGA DE PINOSO, Alicante, Spanje

door | 13 nov 2020 | Op bezoek bij

La Bodega de Pinoso werd in 1932 als coöperatie opgericht in het dorpje Pinoso, 50 km ten westen van Alicante. Er zijn 250 boeren bij de coöperatie aangesloten en vrijwel iedereen werkt op een duurzame wijze in de wijngaard, maar 50% van de wijnproductie is voorzien van het Europese bio logo.

SVBE Wijnprofessionals werkt al bijna 10 jaar met deze bodega en ziet nog steeds een verbetering in kwaliteit, dit dankzij een jong team, dat met nieuwe inzichten het werk in de wijngaard en kelder aanstuurt.

Intensieve begeleiding van de druiventelers

De boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie worden intensief door het team, dat wordt aangestuurd door de dynamische Ana Amat, begeleidt. Zo worden er monsters van de druiven naar het laboratorium gehaald om de rijpheid te onderzoeken en te bekijken wat de beste tijd is om de druiven te plukken. De bodega beschikt over 1200 hectare aan wijngaarden. De meeste wijnen zijn ook “vegan friendly”.

Mediterrane ziel

De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van druiven die mooie wijnen opleveren. De wijnen hebben, zoals men dat in Spanje zegt, een “mediterrane ziel”. Dit komt onder meer door het gebruik van inheemse gisten en -druivenrassen. De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van bijvoorbeeld de druivenrassen monastrell en airén.

De Bodega combineert moderne en traditionele technieken waardoor ze onder meer met lage sulfietgehaltes kunnen werken. Geen enkele wijn heeft meer dan 100 mg/l. Het resultaat: mooie wijnen die al veelvuldig in de prijzen zijn gevallen! Diverse Nederlandse wijnschrijvers, zoals Harold Hamersma en Nicolaas Klei, hebben zich vaak positief uitgelaten over de wijnen van La Bodega de Pinoso. Ook internationaal krijgen de wijnen vaak een medaille toegekend. De wijnen van Pinoso hebben een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

Assortiment om thuis van te genieten

Vermador wit, D.O. Alicante € 6,95

Vinificatie

Dit is een blend van twee typisch Spaanse druivenrassen: airén en macabeo. De druiven worden zacht geperst en daarna volgt een schilweking op lage temperatuur om de aroma’s uit de schillen te krijgen. Na deze inweking vergist het druivensap op een lage temperatuur.

Vermador rood, D.O. Alicante € 6,95

Vinificatie

Deze rode wijn is een blend van het inheemse druivenras monastrell en het internationale druivenras petit verdot. De druiven worden bij een optimale rijpheid met de hand geplukt. Na het keuzen van de druiven vindt de vergisting plaats bij een temperatuur tussen de 22 en 26 graden Celsius in roestvrijstalen tanks. Voor het verkrijgen van een donkere kleur en intense aroma’s wordt het sap continu over de schillen gepompt, dit gedurende 2 tot 3 weken

Almorqui wit, D.O. Alicante € 7,95

Vinificatie

Almorqui wit is een blend van oude stokken airén, een inheems Spaans druivenras, en de internationaal bekende sauvignon blanc. De druiven worden vroeg in de ochtend met de hand geplukt om zo beschadiging te voorkomen. De druiven worden zacht geperst en na de schilweking volgt de vergisting bij lage temperatuur waardoor de aroma’s optimaal behouden worden. Na de vergisitng blijft het sap nog een aantal weken op de lie en zo krijgt de wijn nog meer rondeur.

Almorqui rood, D.O. Alicante € 8,45

Vinificatie

Voor deze rode wijn worden, naast het inheemse druivenras monastrell, merlot en garnacha tintorera gebruikt. De druiven worden apart van elkaar vergist, zodat de eigenheid van elk ras gewaarborgd blijft. Om de wijnen zoveel als mogelijk fruitige aroma’s mee te geven worden de druiven vroeg in de ochtend geplukt. De schillen en de pitjes weken in het sap op een lage temperatuur en voor een korte periode met als doel de wijn voldoende kleur mee te geven, maar zo min mogelijk tannine.

Almorqui rosé, D.O. Alicante € 7,95

Vinificatie

Deze Vergel rosé is uitsluitend gemaakt van het inheemse druivenras monastrell. De druiven worden bij binnenkomst in de bodega direct zacht geperst waarna er een kort contact met de schillen is voor kleur en aroma’s. De alcoholische vergisting vindt plaats bij een temperatuur tussen de 14 en 16 graden Celsius.

Pinoso Clasico, D.O. Alicante € 8,95

Vinificatie

Bij Bodega de la Pinoso is een jarenlange kennis van het inheemse druivenras monastrell voorhanden en dat is te proeven in deze wijn. De monastrell wordt wel liefkozend de koningin van de wijngaarden genoemd. Zowel de telers als wijnmaakster Ana zien het als een uitdaging om van dit ras een bijzondere wijn te maken. De druiven voor deze wijn komen van oude wijngaarden die op een hoogte tussen de 500 en 700 meter te vinden zijn. De opbrengsten zijn laag en de concentraties hoog. Na het ontstelen van de druiven worden deze zacht gekneusd voor de vergisting in roestvrijstalen tanks gedurende 25 dagen. Voor optimale kleur en aroma’s wordt het sap over de schilletjes gepompt. Na de vergisting rijpt de wijn 6 tot 12 maanden in fusten van Amerikaans en Frans eikenhouten (dit in een 50/50 verhouding). Daarna is er nog een rijping op fles van 12 tot 18 maanden.

Meer informatie over de wijnen en het bestellen:

https://www.duurzamewijn.shop/la-bodega-de-pinoso/

Liever een proefpakket van elk soort 1 fles voor slechts € 39,50 franco thuis? Mail dan: alblas@svbe.nl Na betaling van de factuur wordt het proefpakket opgestuurd.

WineParis Vinexpo 2023