Jan Smink vertegenwoordigt Nederland voor 2e keer in op de internationale finale van de Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

door | 19 nov 2020 | Nieuws

 

“Er is maar één plaats die telt: en dat is de eerste.”

Voor de tweede keer op rij vertegenwoordigt Jan Smink, chef-kok van restaurant Smink te Wolvega, Nederland tijdens de Prix Culinaire ‘Le Taittinger’. De kandidaat voor de 54e editie van de befaamde kookwedstrijd werd gisteren tijdens een online event bekend gemaakt. De internationale finale in Parijs wordt vanwege Corona een jaar uitgesteld, toch is Smink positief: ‘’Ik heb in elk geval genoeg tijd om te oefenen. 2022 here I come!’’

De eigenaar en chefkok van restaurant Smink in Wolvega werd op maandag 16 november gekozen uit 8 kandidaten. Aanwezig bij het event waren team Taittinger, de Nederlandse Taittinger ambassadeurs, team Oud Reuchlin en Boelen, en Prix Culinaire President Lars van Galen (’t Lansink*). In 2022 gaat Smink – wederom – de strijd aan met internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Tijdens zijn eerdere deelname in 2019 behaalde hij de 3e plek.

Online en anders dan anders

Zowel de bekendmaking van de winnaar als de werving van kandidaten vond dit jaar online plaats. Chefs konden zich aanmelden via Instagram en meedoen door content te maken en het delen van hun bereidingen. Nooit eerder heeft het culinaire event op deze manier plaatsgevonden. Een uitdaging, die volgens Hannelore Chamaux van Taittinger ook veel goeds met zich meebrengt: ‘’Natuurlijk hadden we dit belangrijke moment het liefst face-to-face willen meemaken, maar we zien dit ook als een kans om onszelf opnieuw uit te vinden.’’

Ook Paul Balemans van Oud Reuchlin & Boelen (importeur van Taittinger in Nederland) benadrukt de positieve kant van dit uitzonderlijke jaar: ‘’In deze periode waarin we elkaar niet kunnen ontmoeten, zijn we juist heel erg verbonden gebleven. Ondanks de uitdagingen van dit jaar, ben ik enorm trots op onze samenwerking met Taittinger.’’