Veilig restaurantbezoek vanaf 1 mei met SamenSlimOpen

door | 1 mei 2021 | Geen categorie

Gemeenten en horecagelegenheden kunnen vanaf 1 mei gebruik maken van de digitale tool SamenSlimOpen om restaurants veilig te heropenen. SamenSlimOpen werd ontwikkeld door Wageningen University & Research en TU Delft, in samenwerking met het Erasmus MC. Door een samenwerking met het Event Safety Institute kan de tool vanaf 1 mei in het hele land in gebruik worden genomen.

Gemeenten en horecagelegenheden kunnen vanaf 1 mei gebruik maken van de digitale tool SamenSlimOpen om restaurants veilig te heropenen. SamenSlimOpen is ontwikkeld door Wageningen University & Research en TU Delft, in samenwerking met het Erasmus MC. Door een samenwerking met het Event Safety Institute kan de tool vanaf 1 mei in het hele land in gebruik worden genomen. 

Digitaal hulpmiddel
SamenSlimOpen is een online programma, waarmee de horecaondernemer zelf zijn restaurant of eetcafé op eenvoudige wijze nabouwt en inzicht krijgt in de virologische risico’s van zijn indeling, het gedrag van zijn bezoekers en de werkwijze van zijn personeel. De tool is al uitgebreid getest in verschillende pilots. De gebruikers waren er in de pilotfase zeer enthousiast over. Eric van Abbe van Restaurant Het Schielandhuis: “Dit biedt mij als restauranteigenaar flinke mogelijkheden om te laten zien dat het dus echt veilig kan.”

Inzicht
SamenSlimOpen biedt inzicht in waar en hoe ernstig de besmettingsrisico’s in zijn pand zijn met behulp van kleuren die zichtbaar worden op de plattegrond. Zo kan een opstelling waarbij mensen te lang te dicht op elkaar zitten oranje of rood kleuren. De gebruiker krijgt vervolgens verschillende mitigerende maatregelen aangereikt waarmee hij kan testen wat de effecten ervan zouden zijn. Denk aan het verminderen van het aantal bezoekers per tijdvak, verkorten van de tijdvakken, het gebruiken van mondmaskers door personeel, het plaatsen van spatschermen en het verbeteren van de ventilatie. De tool laat direct zien welke winst met de maatregelen behaald wordt, waardoor de ondernemer beter beredeneerd kan bepalen welke maatregelen hij best kan nemen om veilig weer open te gaan. De wetenschappelijke kennis bij WUR, TU Delft en Erasmus MC die hierin is gestopt zorgt voor een goed onderbouwd model. Uniek is dat juist ook de virologische overdrachtsrisico’s zichtbaar worden.

Samenwerking met ESI
Om de tool snel in veel steden te gaan gebruiken, hebben TU Delft en WUR besloten samen te werken met ESI. De rol van ESI zal zijn om de tool uit te leggen en gebruikers te helpen met zaken waar zij bij het gebruik van de tool tegenaan lopen. Voor de echt diepgaande virologische kennis blijft de WUR te raadplegen. Doel van TU Delft, WUR en ESI is om zoveel mogelijk maatschappelijke impact te maken met deze tool. Wij zullen de komende tijd dan ook meerdere steden gaan enthousiasmeren om hiermee aan de slag te gaan en willen ondernemers ook de kans gaan bieden om bij ESI een workshop te gaan volgen over de tool.

Meerwaarde
Aan gebruikers biedt deze unieke digitale tool de mogelijkheid om online hun restaurant of eetcafé digitaal na te bouwen. Zij kunnen vervolgens de coronarisico’s van het restaurantbezoek testen door middel van een simulatie van het bezoekerspatroon. Door de maatregelen digitaal te testen kan de restauranthouder ontdekken welke optimale situatie in zijn etablissement mogelijk is en welke maatregelen hij daarvoor kan nemen. Gemeenten kunnen de veilige ingebruikname van restaurants stimuleren door het gebruik van de tool aan te bieden aan ondernemers. Zo kan de horeca een steuntje in de rug worden geboden dragen gemeenten bij aan een veilige horecasector.

Gebruiken en aanmelden
Horecagelegenheden die de tool willen gebruiken kunnen zich aanmelden via de website van het Event Safety Institute of via samenslimopen.nl. Gemeenten die de tool willen aanbieden aan de lokale horeca kunnen contact opnemen met ESI.