Muscadet mossel- en oester (!) wijn bij uitstek

door | 18 aug 2021 | importeurs

Muscadet smaakt ook uitstekend bij oesters!

Smaakverlies door hoge rendementen

Eind vorige en begin deze eeuw was het vaste prik dat een vishandel een fles Muscadet aanbod in combinatie met mosselen. Muscadet werd een zeer populaire wijn en –zoals dan wel vaker gebeurt- het volume nam toe maar de kwaliteit werd er soms niet beter op. Bekende wijnschrijvers namen –evenals een groot publiek- afstand van Muscadet. Helaas kom je ook nu nog vaak genoeg een Muscadet tegen waar je niet direct vrolijk van wordt. Het druivenras muscadet (niet te verwarren met de vaak zoete muscat) is niet direct een ras met veel aroma en geeft bij hoge rendementen zeker geen wijn met veel structuur. Het is dan ook de hoogste tijd dat producenten kiezen voor kwaliteit en dan kun je tot verrassende kwaliteiten komen. Kies in ieder geval voor een muscadet uit het district Sèvre et Maine en let ook op de aanduiding “sur lie”. Vaak zijn deze wijnen beter dan die met de aanduiding AOC of AOP Muscadet, omdat daar de rendementen hoger mogen zijn.

Kwaliteit biedt perspectief

Jean-Jacques et Remi Bonnet (chemise carreaux) dans leurs vignes.

Na deze niet al te positieve inleiding een warm pleidooi voor de kwaliteitsbewuste producenten. Eén producent wordt nationaal en internationaal steeds vaker in de schijnwerpers gezet: Domaine Bonnet-Huteau. Dit familiebedrijf wordt geleid door twee gepassioneerde wijnproducenten: Jean Jacques en Rémi Bonnet. Ze werken sinds een aantal jaren biodynamisch en dat is de kwaliteit ten goede gekomen. Bij Bonnet is men grensverleggend bezig. Niet alleen worden er smaakvolle Muscadets gemaakt, maar ook een blend van pinot gris en sauvignon gris: “Tougri” genaamd. Muscadet liefhebbers kunnen goed uit de voeten met de nieuwe blend.

Op zoek naar een loepzuivere, licht ziltige, strak droge Muscadet? Probeer dan deze Les Bonnets Blancs (inmiddels oogstjaar 2020!) ! Verkrijgbaar: www.lekkerewijn.shop

https://www.lekkerewijn.shop/webshop/Les-Bonnets-Blancs-AOP-Muscadet-S%C3%A8vre-et-Maine-sur-Lie-p234213439

Chris Alblas RV, internationaal jurylid, wijnschrijver, wijndocent en importeur