Château de L’Hospital: verfijnde wijnen uit de Graves (Bordeaux)

door | 28 okt 2021 | importeurs

Wijnhuis

Château de l’Hospital ligt in het plaatsje Portets, 24 kilometer ten zuiden van de stad Bordeaux, in de Graves Appellation. Het is een historisch en monumentaal neo-klassiek Château. Het is in 1780 gebouwd voor Jacques de l’Hospital, een adviseur van de koning.

De bouwstijl van het Château is een perfect voorbeeld van de neo-klassieke stijl en toont de harmonie en verfijning van de XVIII eeuw. In 1973 kreeg het het predicaat historisch monument. Het was gedurende meerdere generaties eigendom van de familie Lacaussade. Sinds 2012 is het eigendom van Florent en Brigitte Battistella. Dit echtpaar kocht het kasteel en de 40 hectare wijngaarden met als doel er weer een prachtig domein van te maken. Eind 2017 werd de renovatie van het kasteel afgerond. Een jaar later werd het kasteel en park geopend voor het publiek. Trots is het echtpaar op het resultaat en dat geldt ook voor het feit dat de wijnen sinds 2017 gecertificeerd biologisch zijn.

De wijngaarden liggen binnen de appellation grenzen van de Graves. Hier wordt dan op traditionele wijze gewerkt met als resultaat een witte en rode topwijnen.

Château de L’Hospital, A.O.P. Graves blanc 2020 € 14,95

Drie hectare is aangeplant met sauvignon blanc en sémillon blanc. De plachtdichtheid bedraagt 5.500 stokken per hectare. De bodem bestaat uit klei/gravel op een kalksteen bodem.

Oogstjaar 2020 is een assemblage van 65% sauvignon blanc en 35% sémillon blanc. De druiven werden in augustus/september met de hand geplukt en in kleine kratten vervoerd om beschadiging van de druiven te voorkomen. De opbrengst per hectare bedroeg 35 hl.  De vergisting van de most vindt voorde sauvignon blanc plaats in temperatuur gecontroleerd roestvrij stalen tanks en voor de sémillon in barriques,. De wijn rijpt gedurende negen maanden op de lie. Het oogstjaar 2020 is in juni 2021 gebotteld.

Wit

Deze klassieke Graves heeft een heldere licht goud gele kleur. De geur is zuiver, geurig in de neus en als complex te duiden. Het hout is subtiel aanwezig, meer op de voorgrond is het pitfruit zoals abrikoos en perzik en verder heeft wijn florale aroma’s. De aanzet in de mond  is zacht en de fruitigheid komt terug in de smaak. De wijn heeft veel concentratie en verfijning. De afdronk heeft een lichte rondheid. Château de L’Hospital heeft de typerende aromatische complexiteit van een witte Graves. De wijn is net zo verfijnd en in harmonie als het prachtige Château.

Château de L’Hospital, A.O.P. Graves rouge 2018 € 17, 45 (magnum € 29,95)

Tien hectare is aangeplant met merlot (60%), cabernet sauvignon (30%), petit verdot (5%) en malbec (5%). De plantdichtheid bedraagt 5.500 stokken per hectare. De bodem bestaat uit klei/gravel op een kalksteen bodem.

De druiven zijn geplukt tussen 21 september en 11 oktober. Bij binnenkomst werden de trossen nog op een sorteertafel gecontroleerd om onvoldoende rijpe druiven en eventueel blad er uit te halen. Daarna werden de druiven ontsteeld en licht gekneusd om vervolgens zo’n twee weken in temperatuur gecontroleerde tanks te vergisten. Daarna rijpt de wijn minimaal 12 maanden op houten fusten, waarvan 30% elk jaar wordt vernieuwd. Het oogstjaar 2008 werd in juli 2020 gebotteld.

Deze hout gelagerde Graves heeft een heldere diep robijnrode kleur. De geur is zuiver en complex. Enerzijds de geur van rood fruit en anderzijds meer die van kruiden. Er is echter ook subtiel hout, een hint van groene paprika, pruim en tabak. De aroma’s waaien breed uit, ook als het om de kruiden gaat, zoals laurier en zoethout. De aanzet in mond is zacht, kruiden, zwarte bes, vanille en fluwelige tannines. Deze rode Graves heeft een goede concentratie, zowel het hout als het alcoholpercentage (14.5%) zijn goed geïntegreerd. Het is een evenwichtige, verfijnde wijn, die de komende jaren nog aan rijkdom zal winnen. Zeer geschikt bij gegrilde groenten, (stoof)vlees en (stoof)wildgerechten.

Gouden medailles:

Concours Général Agricole Paris 2020

Concours Mondial Bruxelles 2020

Beide wijnen van Château de L’Hospital zijn online te bestellen: www.lekkerewijn.shop

Interesse in magnums? Mail dan: alblas@svbe.nl