Mélanie Pfister in Dahlenheim 8ste generatie in wijn

door | 31 okt 2021 | Op bezoek bij

Mélanie Pfister

Dahlenheim, gelegen in de noordelijke Elzas, is niet het meest bekende plaatsje als het om wijnbouw gaat. Hier werd echter al in 884 wijn gemaakt! Ook in de middeleeuwen was het een belangrijk centrum voor de wijnproductie, mogelijk heeft dat ook te maken met de ligging ten westen van de stad Straatsburg. De geschiedenis van de wijnbouwfamilie Pfister gaat terug naar 1780. Van origine komen de Pfisters uit Zwitserland.

Mélanie Pfister wijnmaakster sinds 2008

De wijngaarden worden beschut door de Engelberg. Mélanie beschikt in totaal over 10 hectare wijngaarden, verspreid over zo’n 30 percelen. In 2018 startte ze met de conversie naar biologische wijnbouw. Haar vader was een van de eerste die gras in de wijngaarden had. Alle percelen liggen in Dahlenheim op hellingen, dus simpele wijnen (afkomstig van de vlakte) worden er niet gemaakt. De Engelberg zorgt voor beschutting en daar heeft met name de riesling baat bij. Pfister heeft zo’n 30% riesling aangeplant. Hier is het streven geen maximale opbrengsten. Iets wat ook niet samengaat als je biologisch werkt.

Super wijn!

Pfister: schitterende terroirwijnen

Tijdens de drukte van de oogst (mijn bezoek is op maandag 18 oktober) presenteert Mélanie een selectie van haar wijnen:

  • 2019 Paar, een blend van pinot blanc en auxerrois: oude stokken, droge witte wijn, zowel floraal als ook fruitig (abrikoos), evenwichtig, mineraliteit en veel smaak;
  • 2019 Berg, riesling: ook hier weer een wijn van oude stokken (zo’n 40 jaar oud), zuivere geur en smaak, mineralig (kalksteen), lange afdronk.
  • 2017 Engelberg Grand Cru, riesling: finesse, elegantie, ook hier weer mineraliteit, veel concentratie, harmonie en veel lengte. Eén van de beste in de serie!
  • 2019 Furd, pinot gris: uitbundig aroma, zowel exotisch als kruidig, ook licht aard, ook hier weer kalksteen, beendroge afdronk.
  • 2018 Silberberg, pinot gris is mijn persoonlijke favoriet: wat een wereldwijn! Complexiteit ten top. De wijn heeft een rijping gehad op gebruikte houten fusten (228 l.) uit Bourgogne. Deze pinot gris heeft een subtiele houttoon, hint van caramel, notigheid en kruiden.
  • 2017 Hüt, pinot noir, wauw, dit is ook een super wijn! De kleur is helder licht rood met randje bruin. Fruitig (kers) en kruiden (laurier), finesse in de smaak, goede concentratie, geen strakke zuren, zeer smaakvolle wijn!

Importeur Jan van Breda voert diverse wijnen van Mélanie Pfister.

Impressies van Chris Alblas, wijnschrijver, docent Elzas Wijnacademie.