KRO-NCRV’s De prijsknaller onderzoekt de kosten van goedkope wijn

door | 17 feb 2022 | Nieuws

Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, een bosje bloemen in de supermarkt voor 2,50 euro en koffie voor minder dan 4 euro per kilo. In het KRO-NCRV programma De prijsknaller op NPO 3 gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. In de aflevering van aanstaande vrijdag staat goedkope wijn centraal.

In Nederland grijpen we massaal naar de goedkoopste flessen wijn onderin het schap van de supermarkt. Gemiddeld geven we zo’n 3,50 euro uit aan een fles wijn. We drinken daarmee vooral goedkope bulkwijn. Wijn die op grote schaal onder enorme prijsdruk wordt geproduceerd en gebotteld. Daar komt weinig ambacht of romantiek bij kijken. Hoe krijgen de boeren en producenten het eigenlijk voor elkaar om voor zo’n klein bedrag een fles te produceren? Eva Cleven en Ersin Kiris doen in deze aflevering van KRO-NCRV’s De prijsknaller onderzoek naar de grootschalige wijnproductie en komen tot de ontdekking dat de productie van goedkope wijn niet zonder grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen kan. En dat is niet zonder gevolgen.

Met De prijsknaller wil KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er misschien eerlijkere en duurzamere alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onderaan de streep de uiteindelijke rekening?

De prijsknaller, vrijdag 18 februari bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3