Proef de Soul van de Douro
Tweedaagse proeverij voor wijnprofessionals in Nederland en België

door | 15 mrt 2022 | Nieuws

Al eeuwenlang staan er meer dan 250 inheemse druivenrassen aangeplant in Portugal. Een van de meest bekende wijnregio’s van Portugal is zonder meer de Douro, met haar steile hellingen aan de oevers van de gelijknamige rivier. Het Portugese Douro-wijnprogramma Soulwines is opgericht met oog op de internationale expansie van wijnen uit het gebied. De wijnhuizen aangesloten bij Soulwines zijn veelal gerund door de jongste generatie van traditionele Douro-families met geavanceerde ideeën en concepten over het maken van wijn. De families delen kennis en ervaring met elkaar en startte gezamenlijk het Soulwines project op, om hun wijnen in het buitenland te promoten. Om die reden presenteren zij de nieuwe jaargang DOC wijnen en unieke Port in Nederland en België; op maandag 11 april in Rotterdam en dinsdag 12 april in Antwerpen. 

Douro

Wijnbouw in de Douro regio begon in 1756 als ‘s werelds eerste afgebakende gebied. Met in totaal 43.708 hectare en meer dan 45.000 wijngaarden behoort het tot een van de meest bijzondere wijngebieden ter wereld. In de Douro streek worden geweldige blends gemaakt, veelal van bekende inheemse Portugese blauwe druivenrassen zoals Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. De zeer hete zomers en ijskoude winters zorgen voor intense, spectaculaire wijnen. Rood, rosé, wit maar ook port en mousserende wijnen komen aan bod. Soulwines presenteert wijnen met een gezicht, met geschiedenis en passie.

Tweedaagse wijnproeverij        
Soulwines en haar wijnmakers presenteren hun wijnen gedurende een tweedaags evenement, in twee verschillende steden. Op maandag 11 april laten zij hun wijnen proeven in Rotterdam, waarna zij op dinsdag 12 april in Antwerpen kennis laat maken met de wijnen uit de Douro. Laat je inspireren door de wijnmakers of meld je aan voor één van de masterclasses geleid door Master of Wine Cees van Casteren.

Rotterdam
Datum: maandag 11 april 2022    
Tijd: 14:00 – 18:00 uur  
Masterclass: 15:30-16:30 uur   
Locatie: het Wereldmuseum, Willemskade 25 in Rotterdam       
RSVP: Meld je aan via deze link.

Antwerpen
Datum: dinsdag 12 april 2022
Tijd: 14:00 – 18:00 uur  
Masterclass: 15:30-16:30 uur   
Locatie: de Serre, Lange Gasthuisstraat 29/31 in Antwerpen
RSVP: Meld je aan via deze link.

Over Douro       
De wijngaarden van de Douro liggen aan de gelijknamige rivier en het gebied staat bekend om Port en traditionele rode en witte wijnen. Het is een ruig, bergachtig gebied met wijngaarden langs steile hellingen. Het wijngebied heeft veel verschillende druivenrassen, waarvan de vier belangrijkste zijn: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Barroca.