Save the date: 10 juni World Verdejo Day

door | 10 mei 2022 | Geen categorie

Dé reden om 10 juni een fles Verdejo te openen!

Op vrijdag 10 juni is het World Verdejo Day. De dag waarop we het zomerse karakter van de verdejo druif met fans over de hele wereld vieren en genieten van een extra lekker glas wijn van deze karakteristieke druif. Vier met ons mee!

Een dag speciaal voor Verdejo?
Jazeker! Dat is niet alleen omdat we graag Verdejo drinken. De wijnmakers uit het Spaanse wijngebied Rueda hebben deze feestdag aan hun eigen harde werk te danken.

In de jaren zeventig breidt wijnproducent Marqués de Riscal zijn portfolio uit met een frisse witte wijn. De wijnmaker ziet potentie in Rueda. De bodem en het klimaat lenen zich voor fris wit. Dankzij de investeringen van Marqués de Riscal floreren het gebied en de wijn, vele wijnmakers volgen. In 1980 krijgt het gebied de D.O. status, Denominación de Origen, de Spaanse officiële aanduiding voor een kwaliteitswijngebied.

Deze wijnmakers en hun frisse en fruitige Rueda Verdejo die we vandaag de dag nog kennen verdienen daarom – met recht – hun eigen feestdag.

Veelzijdige Verdejo
Karakteristiek voor Rueda Verdejo is de krachtige geur, een vleugje groene peper, en een intense en droge smaak. De frisheid en een verrassend stevige bite maken hem meer dan de moeite waard. Rueda Verdejo staat ook wel bekend als dé terraswijn, maar hij smaakt tijdens de lente, herfst en winter echt net zo lekker!

Oogsten in het donker
In de streek heerst een continentaal klimaat en daardoor kunnen temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm zijn! Overdag zweten de druiven in de brandende Spaanse zon, en ’s nachts bibberen ze van de kou. En juist op dát moment worden ze geoogst – zo blijft die knapperige frisheid namelijk behouden!
 
Ode aan de wijnmaker
Op 10 juni brengen we niet alleen een ode aan de druif zelf, maar óók aan de meer dan 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal in Nederland een Rueda Verdejo kunnen bemachtigen. Een mooie reden voor de wijnliefhebber om nog eens goed te gaan zitten voor een fris glas Rueda Verdejo, hopelijk op een mooie zomerdag.

Over D.O. Rueda
D.O. Rueda is het belangrijkste witte wijngebied van Spanje. De regio staat bekend om de verdejo druif (inderdaad, die van die heerlijk zomerse wijnen!) en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. De wijngaarden liggen op grote hoogte, namelijk zo’n 700 tot 850 meter boven zeespiegel.