Champagne & Vitamin D…sounds like summer to me!

door | 15 jul 2022 | Geen categorie

Wist je dat wij Nederlanders steeds vaker en meer Champagne drinken?  Met een record volumestijging van maar liefst 36,3% in het aantal verzonden Champagneflessen naar Nederland ten opzichte van 2020 staan wij momenteel op de tiende plaats van Champagne-invoerende landen 🍾!

Champagne is niet alleen meer hét drankje om het nieuwe jaar in te luiden, maar ook om andere momenten te vieren of gewoon van te genieten met familie of vrienden. En dit hoeft niet alleen in de koude wintermaanden, maar kan ook uitstekend tijdens een warme zomerdag op een terras. Sterker nog, zomer & Champagne zijn een perfecte match – vooral als je ze juist weet te combineren!

Tijd dus om ons met een aantal gepassioneerde jonge professionals te verdiepen in de talrijke leuke zomermomenten en -pairings om Champagne op een andere manier te leren waarderen.

Zwoele zomeravond, een gezellige picknick, aan het strand of met vrienden tijdens een barbecue… Champagne maakt de zomer nét iets feestelijker. Deze delicate wijn brengt verfrissing wanneer de zon hoog aan de hemel staat of de avond hult in een warme gloed. 

Die frisheid, symbool van eeuwige jeugd, danken we aan de noordelijke ligging van de streek en zijn calcaire bodem. Tijdens de oogst worden de druiven pas geplukt als het evenwicht tussen suiker en zuurtegraad optimaal is.  De terugkeer van de zomer vieren we met enkele recept-ideeën van jonge Champagne-sommeliers. Zo zijn er tal van grote en kleine zomermomenten die perfect matchen met een goed glas bubbels.

Champagne & Vitamine D with delicacies from the sea

Frisse en luchtige Champagnewijnen gaan bijzonder goed samen met vis met een jodium- of uitgesproken ziltige smaak. Denk hierbij aan vis die zo natuurlijk mogelijk klaargemaakt is (in tartaar gesneden, gebakken in de pan, geroosterd in de oven, gestoomd, …) en vergezeld van een beetje olijfolie, een schijfje citroen, verse kruiden of een zacht sausje… Wanneer men het geheel afmaakt met ook wat boter of room, kiest men beter voor een ronde Champagnewijn met een boterige toets. 

Om die zomersferen compleet te maken drink je hier het meest zomerse Champagnetype van allen bij: rosé! De pasgekroonde Beste Sommelier van Nederland Adriaan Visser, hoofdsommelier van Harry’s (Maastricht), kiest voor een rosé extra brut die 24 maanden sur latte heeft gelegen. “Loepzuiver met mooi fruit en de 24 maanden sur latte geven deze rosé Champagne een mooie balans en zachtheid.” Zijn ideale pairing hierbij? Simpel. Oesters met een citroen & vlierbloesem granita – de zachtheid en het fruit van de rosé Champagne vangen het ziltige, zure en koude hiervan perfect op. En waar hier beter van te genieten dan in de zon tussen de wijngaarden in de Champagne.

De Perfecte Champagne Picknick Pairings

Wie droomt er nu niet van een picknick op het strand met tal van lekkernijen en een fles Champagne? Maar wat plaats je dan in je picknickmand? Job Seuren, sommelier van het nieuw bekroonde sterrenrestaurant Zoldering (Amsterdam), weet hier wel raad mee. “Niet te moeilijk doen qua eten. Ga voor eenvoudige frisse groentensnacks: millefeuille crackers met een courgette-dip en frisse yoghurt, ajo blanco, courgettebloem met aubergine en gezouten citroen”. Belangrijk is dat de nadruk hier ligt op citruszuren. Job drinkt hierbij een cuvée gedomineerd door pinot noir uit de noordkant van de Montagne de Reims. “Een wijn die doet denken aan vrolijk bessen- en aardbeienfruit met een mogelijk vleugje peperigheid van de pinot en een opwekkend bittertje in de afdronk”. 

Graag wat zomerfruit op jouw zomerpicknick? Het meest gekende huwelijk tussen frisse en lichte Champagnewijnen en fruit is dat van de rode verse vruchten : frambozen, kruisbessen, zwarte bessen, braambessen, … Gecombineerd krijg je een ongekende synergie op vlak van freshness, waardoor deze vruchten een vooraanstaande plaats krijgen bij het aperitief in de zomer. 
Licht gesuikerd of vergezeld van crème fraîche of slagroom vormen ze een perfect harmonieus geheel met zachte Champagnewijnen. Hetzelfde effect krijg je bij rosé Champagnewijnen waarbij de rondheid en het vlezige heel goed samengaan met de zachtheid van frambozen of bosaardbeien.

Bubbels & Barbecue: a Sizzling Match!

Met de zonnige dagen kunnen we niet anders dan uitkijken naar barbecues met vrienden. Meer nog dan een aperitief is Champagne een volwaardige wijn, rijk in al zijn diversiteit en dit op vlak van druivensoorten, terroirs, assemblages, rijpingstijden en dosages. 

Floris en sommelier Joey van in de Keuken van Floris (Rotterdam) weten daar alles van. Zij staan niet voor niets bekend om hun champagne-spijs combinaties. Speciaal in de zomer gaan zij voor een jonge rosé de saignée uit 2017 van pinot noir. “Jong, en daardoor dus nog goed sappig in het rode fruit”. Hierbij genieten zij van lamsvlees van de barbecue met couscous, groene paprika/komkommer, yoghurt en zwarte knoflook met een pitabroodje. Het sappige fruit en de body van een rosé Champagne complementeren de rokerige en volle smaak van het vlees en de frisheid matcht goed met de komkommer en de yoghurt. Deze zomer in Rotterdam? Misschien kom je ze dan nog tegen barbecue-end met een glaasje bubbels in het park aan de Maas.

Met zijn goede zuurgraad en citrusaroma’s is Champagne ook een uitstekende keuze voor gegrilde vegetarische gerechten. De magere en minerale non-vintage Champagne past goed bij veel verschillende soorten groenten en bij zoute kazen. De combinatie met de gegrilde groentenbrochettes met halloumi is dus een perfecte match. 

Een paar nuttige tips

  • Plaats de fles 30 minuten van tevoren in een ijsemmer die voor de helft gevuld is met water en ijs of leg de fles een paar uur van tevoren onderin de koelkast. Vermijd zeker de diepvries !
  • De aanbevolen serveertemperatuur: 8 – 10°C
  • Schenk in twee keer uit en vul het glas voor twee derde
  • Kies liefst een hoog, bol en naar boven toelopend glas. Zo kan de wijn kan al zijn aroma’s tot uitdrukking brengen en kunnen de belletjes zich ontwikkelen

Een goed onderhoud van de glazen is essentieel voor het probleemloos vormen van de bubbels: afwassen met warm water zonder afwasmiddel en laten drogen in de lucht of afdrogen met een theedoek

Nederland, een upcoming Champagneland 

  • In 2021 werden 3,9 miljoen flessen Champagne naar Nederland verzonden.
  • Dit is een stijging van 36,6% in volume ten opzichte van het jaar 2020
  • In 2020 nam de Champagne-import al met 14,4% toe ten opzichte van 2019
  • Nederland staat in absolute cijfers op de tiende plaats van alle Champagne-invoerende landen
  • 85% van de geïmporteerde Champagnes zijn Brut zonder jaartal, tegenover 5,3% Rosé Champagne, 1,9% Cuvée de prestige en
  • 4,7% van de Champagne-import betreft Champagne met een hoger suikergehalte dan Brut. Dit is lager dan voorgaande jaren maar nog steeds opvallend hoog in vergelijking met andere landen

De segmenten millésimés (1,4%) en Champagnes met een lager suikergehalte dan Brut (1,6%) blijven niche-Champagnes maar kennen wel een opmerkelijke stijging

I
WineParis Vinexpo 2023