De beste wijngaardeniers van 2022: Wijngaard Hof van Twente, Betuws Wijndomein en Wijngaard Hesselink

door | 13 sep 2022 | Nieuws

De medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 zijn zondag 11 september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Wijnprofessional en presentatrice Janna Rijpma maakte bekend dat de ereprijs voor Beste Wijngaardenier van de Wijnkeuring 2022 dit jaar gaat naar Wijngaard Hof van Twente, Betuws Wijndomein en Wijngaard Hesselink.

Naast de ereprijs voor de beste wijngaardeniers van deze keuring, werden ook de beste wijngaardeniers van afgelopen drie wijnkeuringen bekendgemaakt. Die onderscheiding is voor Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink en Wijngaard St. Martinus. Zij behaalden de afgelopen drie jaar de hoogste scores voor hun drie beste wijnen. Deze wijnen moeten gemaakt zijn van witte en blauwe druiven om aan te tonen dat de betreffende wijnmaker een allround wijngaardenier is.

Rijpma reikte ook de ereprijzen uit voor de beste parelwijnen, beste mousserende wijnen, beste witte wijnen en beste rode wijnen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. Een overzicht van alle winnaars is te vinden in bijlage 1 van dit persbericht.

Medailles

Tijdens de bijeenkomst zijn ook alle medaillewinnaars in het zonnetje gezet. Dit jaar stuurden 17 Belgische en 41 Nederlandse wijnmakers hun wijnen op: 238 verschillende wijnen in totaal. Een groot deel van de wijnen is door het proefpanel in het Duitse Neustadt beloond met eremetaal.

Maar liefst 81 wijnen hebben een bronzen medaille gekregen, 60 wijnen kregen zilver. Een recordaantal van 26 wijnen heeft een gouden medaille ontvangen. Dat zijn er negen meer dan vorig jaar. Toen kregen zeventien wijnen een gouden medaille, terwijl er meer wijnen waren ingezonden (294). In het verslag van de Wijnkeuring (bijlage 2) staat een overzicht van de deelnemende wijngaarden, details en cijfers over de ingezonden wijnen en natuurlijk de winnaars. Deze zijn ook terug te vinden in het medaille-overzicht (bijlage 3).

Werkwijze van de keuring

Voor de Wijnkeuring van de Lage Landen kunnen deelnemende wijngaarden hun wijnen in het voorjaar aanmelden bij de organisatie (Stichting Wijninstituut Nederland). Zij zorgt dat de wijnen terecht komen bij het onafhankelijke Duitse proefpanel dat in Neustadt an der Weinstrasse alle wijnen blind proeft en keurt. Dat gebeurt tijdens de Landesprämierung, waar dit jaar meer dan 12.000 wijnen voor zijn ingezonden, onder andere uit de Pfalz.

De blindproevers beoordelen iedere wijn op kleur, geur, smaak en afdronk. Afhankelijk van de gemiddelde score (0 tot 5 punten) ontvangt een wijn een keurzegel of – vanaf 3,5 punten of meer – een medaille. Wijngaardeniers ontvangen hierbij ook een oorkonde en mogen daarna een speciale medaillesticker of keurzegel op de winnende wijn plakken.

Over de organisatie

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert ieder jaar in september de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. Naast de wijnkeuring zijn ook de Wijngaarden Open Dagen in september een initiatief van WIN. Die zijn dit jaar in de weekenden van 10, 17 en 24 september. Veel wijnboeren stellen dan hun bedrijf open voor bezoekers. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de wijnen van de specifieke wijnbedrijven en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt.

▶︎ Kijk voor een overzicht van wijngaarden die meedoen aan de Open Dag op www.nederlandsewijninfo.nl/2022/08/dit-zijn-de-deelnemers-van-de-wijngaarden-open-dagen-2022/.