Wijnpluscursus Arnhem start met Valdespino Sherry

door | 24 okt 2022 | Nieuws

De rijke historie van Valdespino

De oorsprong van de Bodega Valdespino dateert uit 1264 na Christus. Het eerste lid van de Valdespino-familie die sherrywijnen produceerde was Don Alfonso Valdespino, één van de 24 christelijke ridders die vochten voor koning Alonso om de stad Jerez te heroveren op de Moren. Als beloning voor een succesvol gevecht beloonde de koning de ridders, waaronder Don Alfonso Valdespino, door ze land te geven in de stad Jerez. Hoewel de commerciële activiteiten al sinds 1430 worden uitgevoerd, werd het bedrijf pas in 1875 geregistreerd. In 1883 werd het Huis van Valdespino een leverancier van sherry aan het Koninklijk Huis van Spanje en in 1932 werden ze ook hofleverancier van sherry aan het Koninklijk Huis van Zweden. Door deze rijke historie is Valdespino één van de oudste producenten in Jerez en daarmee ook van Spanje. Sinds 1999 is Valdespino onderdeel van het familiebedrijf Grupo Estévez.

Een unieke sherryproducent

Valdespino houdt vast aan tradities en de focus ligt op het terroir. Waar de meeste sherryproducenten geen eigen wijngaarden bezitten, heeft Valdespino 186 hectare aan eigen wijngaarden. De belangrijkste wijngaarden bevinden zich in de Pago Macharnudo waar de druiven voor de befaamde Single Vineyard sherry’s Fino Inocente en Tio Diego verbouwd worden. Dit zijn de enige twee sherrywijnen waarvan de druiven worden geoogst van slechts één wijngaard. Het Single Vineyard principe is uniek in de sherrywereld.

Het bedrijf staat er ook om bekend haar sherry’s, als enige sherryhuis, te vergisten in eikenhouten vaten waar roestvrijstaal de norm is. Voor alle sherry’s van Valdespino geldt dat men een langere lagering hanteert dan wettelijk voorgeschreven is. Het is ook zeker de enige producent die 10 ‘Criaderas’ of kweekvaten heeft, in plaats van de gebruikelijke 2 of 3 kweekvaten. Dit zorgt voor de hoge kwaliteit waar het huis bekend om staat.

Sherry’s mogen alleen zo genoemd worden als ze uit Jerez komen, hét sherryproductiegebied van Spanje. De regio is een driehoek van de plaatsen Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlucar de Barrameda. Daarvan zijn de enige geautoriseerde druiven de Palomino, Moscatel en Pedro Ximénez. De belangrijkste en grootste wijngaard van Valdespino is de Macharnudo Alto wijngaard, die ruim 56 hectare groot is. Deze wijngaard staat beplant met de Palomino Fino voor de Fino Inocente. De witte bodem waarop de Palomino druif het best gedijt heet ‘albariza’ en is erg kalkrijk. Deze grond is bij uitstek geschikt om water vast te houden wat handig is in perioden van langdurige droogte, wat regelmatig in deze regio voorkomt.


Chris Alblas start dinsdag 1 november a.s. met de “wijnpluscursus” in Arnhem. Op de eerste avond staat Sherry (Valdespino) en Port (Graham’s) centraal.

Meer informatie:

Wijnpluscursus 2022 – 2023

Een cursus specifiek voor iedereen die al iets van wijn weet. Heb je al een wijncursus gevolgd, of op een andere manier kennis over wijn opgedaan, wat is er dan leuker om zo één keer per maand met andere wijnliefhebbers om tafel te zitten en je kennis te verdiepen. Daarom is deze wijnpluscursus misschien wel iets voor jou! Zeven avonden in het cursusseizoen 2022 – 2023 met elke avond een ander thema. Elk thema wordt tijdens de avond verder toegelicht en daarna de wijnen met elkaar besproken.

Programma wijnpluscursus 2022 – 2023 (dinsdagavonden)

1.            1 november: klassieke avond: de klasse van Sherry en Port.  Een bijzondere avond met Valdespino Sherry en Graham’s Port.

2.         6 december: Rondje Nederland: van mousserend tot dessertwijn. Een selectie van 10 wijnen uit 7 Nederlandse wijnregio’s gaan we deze avond doorproeven.

3.         17 januari: Van Muscadet tot Sancerre, wit, rosé, rood, mousserend en dessertwijn.

4.         7 februari: Tongstrelende wereldwijnen uit Argentinië (Malbec Salentein), Californië (Zinfandel Kendall Jackson), Oregon (Pinot Noir Gran Moraine), Italië (Sangiovese Tenuta di Arceno), Australië (Shiraz Yalumba), Oostenrijk (Grüner Veltliner Weingut Steininger), Duitsland (Riesling Markus Molitor) en Bourgogne (Chardonnay Domaine Chanson).

5.         14 maart: Rondje Oost-Europa. Een selectie wijnen uit Roemenië, Hongarije, Moldavië en Slowakije (wijzigingen voorbehouden).

6.         18 april: Rode wijnen uit: Haut-Médoc, Saint-Julien, Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Emilion, Graves en Pessac-Léognan.

7.         23 mei: wijn en spijs (wordt nog nader ingevuld)

            6 juni is de reserve-datum. Deze wordt gebruikt mocht de docent onvoorzien een avond geen les kan geven.

De kosten voor de cursus bedragen € 425,00 p.p./incl. BTW.

Vanaf heden kun je je voor deze “wijnpluscursus” aanmelden. Vol = vol (maximaal 12 deelnemers).

Zes cursusavonden starten om 20.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Deze worden gehouden in de cursuslocatie op het adres Beatrixstraat 44 te Arnhem.

Elke avond worden er minimaal 8 wijnen van een goed niveau geproefd.

De Wijn & Spijs avond start om 18:30 uur.

Aanmelding: alblas@svbe.nl

De cursus gaat door bij een minimale deelname van 8 cursisten.

www.svbe.nl

www.wijncursussen.nl

WineParis Vinexpo 2023