La Lastra: biologische wijnen uit Toscane in Arnhem verkrijgbaar

door | 5 dec 2022 | importeurs

In 1994 startte een vriendengroep met La Lastra. La Lastra is voor Renato Spanu, Christian Betti, Nadia Betti, Enrico Paternoster en Valerio Zorzi een project voor duurzame wijnbouw en het maken van hoge kwaliteitswijnen, die een pure expressie zijn van het terroir zijn. Azienda Agricola La Lastra bestaat uit twee bedrijven: 7 hectare wijngaarden in San Gimignano en 23 hectare oppervlakte in een beschermd natuurgebied rond Siena (7 ha wijngaarden en 7 ha olijfbomen).

SVBE Wijnprofessionals in Arnhem importeert 5 wijnen van La Lastra:

Vernaccia di San Gimignano DOCG, wit € 11,95

Vernaccia di San Gimignano Riserva DOCG, wit € 15,95

Chianti Colli Senesi DOCG, rood € 11,95

La Lastra Canaiolo Toscane Rosso € 16,95

Rovaio IGT Toscana Rosso (Super Tuscan), rood € 19,95

Vernaccia di San Gimignano

Vernaccia is een eeuwenoud inheems druivenras in San Gimignano. De kleur van de wijn is helder, licht strogeel. De geur is zuiver en de wijn is qua intensiteit geurig te noemen. De aroma’s zijn complex: tropisch fruit, citrus, appel, papaya, floraal, specerijen, mineraal, hazelnoot en honing. De aanzet in de mond is zacht en de smaak is breed, mondvullend. De wijn heeft een goede structuur, is mineralig, fris en heeft een lange afdronk.

Wijnbereiding

Vernaccia di San Gimignano bestaat voor 98% uit Vernaccia di San Gimignona en voor 2% uit Trebbiano Toscano en Malvasia Bianca Lunga del Chianti. De wijngaarden liggen op 260 meter hoogte. De bodem bestaat uit klei en kalkzandsteen.  De druiven zijn met de hand geplukt in de tweede helft van september. De druiven worden bij binnenkomst licht gekneusd waarna een koude schilweking plaatsvindt om het sap meer geur- en smaakstoffen te geven. Daarna vergist het sap in roestvrijstalen tanks. Nadien blijft de wijn nog minimaal op de lie. De wijn wordt in maart na de oogst gebotteld.

Vernaccia di San Gimignano Riserva DOCG

De kleur van deze Vernaccia riserva is helder strogeel. De geur is zuiver en qua intensiteit als geurig te duiden. Enig contact met zuurstof doet de wijn goed in de neus en smaak. De aroma’s zijn complex: floraal, citrus, tropisch, iets van zeezout, vuursteen, toasting, vanille en lichte kruidigheid. De smaak is elegant, waarin ook fruit en lichte houttonen terugkomen. De wijn heeft een opwekkende frisheid, is evenwichtig en een lange afdronk.

Wijnbereiding

Deze Vernaccia di San Gimignano Riserva DOCG is een blend van 98% Vernaccia di San Gimignano en 2% Trebbiano Toscano en Malvasia Bianca lunga del Chianti. De aanplant bedraagt gemiddeld 3000 stokken op een hectare. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt. De druiven worden bij binnenkomst zacht geperst en ondergaan een koude schilweking. Daarna vindt de vergisting ten dele plaats in roestvrijstalen tanks en nieuwe- en eerder gebruikte barriques bij een temperatuur van 16°C. Daarna volgt een rijping van 6 maanden op barriques en roestvrijstalen tanks. Deze wijn is vanaf het oogstjaar 10 tot 15 jaar houdbaar.

Chianti Colli Senesi DOCG

De kleur van deze Chianti Colli Senesi DOCG is helder, enigszins doorschijnend robijnrood. De geur is zuiver en de wijn is qua intensiteit geurig te noemen. Onmiskenbaar Chianti in geur en smaak! De aroma’s zijn complex. Enerzijds de geuren van rood fruit, zoals kersen, maar ook meer florale en minerale geuren en die van specerijen. De aanzet in de mond is zacht met niet al teveel zuren. De wijn heeft een soepele stijl met een gemiddelde smaakintensiteit en zachte tannines. Het is een frisse, evenwichtige wijn met een lange afdronk.

Wijnbereiding

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van wijngaarden rond San Gimignano en Siena. Deze Chianti bestaat uit 95% sangiovese, 3% canaiolo nero en 2% malvasia bianca en trebbiano. De wijngaarden liggen op 260 meter hoogte. De bodem bestaat uit klei en kalkzandsteen. De druiven zijn de eerste helft van oktober met de hand geplukt. De vergisting vond plaats op roestvrijstalen tanks. Daarna volgde de rijping op roestvrijstalen tanks en twee jaar oude barriques. Circa na een jaar zijn de wijnen gebotteld.

La Lastra Canaiolo Toscane Rosso

De kleur is helder, enigszins doorschijnend robijnrood. De geur is zuiver en qua intensiteit geurig te duiden. In de neus valt direct rood fruit op, denk daarbij aan aardbei en framboos. Daarna komen ook kruiden, zoals laurier, en specerijen, zoals zwarte peper. In de neus is ook iets floraals waarneembaar. De aanzet in de mond is zacht, de wijn heeft weinig zuren en een gemiddeld alcoholpercentage. Het is een soepele wijn met zachte tannines. Deze rode wijn van La Lastra is evenwichtig met een lange afdronk.

Wijnbereiding

Canaiolo is een oud inheems druivenras in Toscane. In het verleden met name gebruikt om de hoge zuren in Chianti te verzachten. Er zijn bij La Lastra 4870 stokken per hectare aangeplant en de opbrengst bedraagt 3500 kg per hectare. De druiven worden met de hand geplukt en in kratjes van 15 kg naar het wijnhuis vervoerd. De vergisting vindt gedurende 14 dagen plaats bij een temperatuur van 26 °C. Rijping vond plaats in roestvrijstalen tanks en op fles.

Rovaio IGT Toscana Rosso (Super Tuscan)

De kleur van deze Super Tuscan is helder, diep robijnrood. De geur is zuiver en opent zich langzaam na enige walsen. Na de beluchting komen er veel aroma’s uit het glas. De neus is complex! De blend van sangiovese, cabernet sauvignon en merlot komt subtiel naar boven: kersen, kruiden, frambozen, chocolade, zwarte bessen, zoethout, groene peper en vanille. De aanzet in de mond is zacht en wijn is breed van smaak. Zowel het alcoholpercentage als het hout zijn mooi in de wijn geïntegreerd. Ook in de smaak komen fruit en kruiden terug. De wijn heeft een hoge smaakintensiteit met rijpe tannines. Een evenwichtige Super Tuscan met een lange afdronk.

Wijnbereiding

Deze Super Tuscan is een blend van sangiovese 33%, cabernet sauvignon 33% en merlot 34%. Er staan gemiddeld 4500 stokken op een hectare en de opbrengst bedraag 4500 kg per hectare. De druiven worden met de hand geplukt en in kleine kratjes van 15 kg naar het wijnhuis gebracht. De vergisting van elk druivenras vindt apart plaats in roestvrijstalen tanks bij een temperatuur van 26° C en duurt 16 dagen. Daarna volgt een opvoeding op nieuwe barriques gedurende 18 maanden. Daarna vindt de blending plaats en rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden op fles. De wijn heeft een bewaar potentieel van 10 tot 20 jaar gerekend vanaf het oogstjaar.

De wijnen van La Lastra zijn verkrijgbaar in de nieuwe Arnhemse wijnwinkel op het adres Oude Velperweg 52A.

Mail voor meer informatie: alblas@svbe.nl

Of stuur een what’s app naar Chris Alblas: 06 – 28 24 28 13