De tien beste Ribera del Duero wijnen voor de feestdagen

door | 23 dec 2022 | Nieuws

Geselecteerd door wijnexperts uit een blindproeverij van 40 wijnen

Na het succes van de Ribera del Duero blindproeverij met lezers van delicious. magazine in Hotel Jakarta afgelopen oktober, was het op 14 november de beurt aan Nederlandse wijnexperts. Onder leiding van Esmee Langereis heeft een selectie van acht wijnexperts, de tien beste Ribera del Duero wijnen samengesteld uit een blindproeverij van 40 wijnen. Deze proeverij vond plaats in het Spaanse restaurant Zarzo* in Eindhoven, waar tevens werd genoten van een voortreffelijke 4-gangen lunch.

Gedurende de dag hebben Esmee en de experts in totaal 40 wijnen blind geproefd en de beste wijnen geselecteerd voor de top-10 lijst. De proeverij was opgedeeld in drie verschillende categorieën: Joven/Roble, Crianza en Reserva/Gran Reserva. Aan de hand van een proefformulier gemaakt door Esmee Langereis gaven de experts punten aan de wijnen variërend van 1 t/m 5. Deze scores zijn na afloop bij elkaar opgeteld waar de tien beste wijnen van Ribera del Duero uit kwamen.

De wijnexperts die de serieuze taak kregen om deze wijnselectie te maken kwamen uit verschillende hoeken van het land samen in restaurant Zarzo* in Eindhoven. Het team van wijnexperts bestond uit: Esther Groenewoud, Inma Muñoz, Jolande Vos, Nadien de Visser, Nick Spier, Anthony de Beir, Yvette Koedam, Leonie van der Voet en Esmee Langereis.

Benieuwd naar de lijst met de beste Ribera del Duero wijnen? Hieronder vind je de tien wijnen, die als winnaar uit de proeverij zijn gekomen. Grotendeels beschikbaar op de Nederlandse markt. Een mooie lijst met wijnen, die de perfecte aanvulling aan tafel zijn tijdens de feestdagen of natuurlijk heerlijk zijn om cadeau te doen!

De tien beste Ribera del Duero wijnen volgens de wijnexperts
1. Bodegas Abadía de San Quirce, Abadía San Quirce Crianza 2018
Verkrijgbaar bij Les Genereux, €20

2. Copaboca Ribera, Juan Galindo Crianza 2019
Verkrijgbaar bij De Dikke Baron (op aanvraag)

3. Bodegas Hnos. Sastre, Viña Sastre Pago de Santa Cruz Gran Reserva 2016
Verkrijgbaar bij Wijnhandel van Welie, €79.50

4. Bodegas y Viñedos Tamaral, Tamaral Reserva 2016
Verkrijgbaar via D&C Wijnen, €26

5. María Amparo Repiso Vallejo, Sarmentero 2020
*Nog niet verkrijgbaar in Nederland

6. Bodegas Piedras de San Pedro, Loculto 2021
Verkrijgbaar bij El Olivo in België, €25

7. Sei Solo Bodegas y Viñedos, Preludio De Sei Solo 2019
Verkrijgbaar bij Ad Bibendum, €31.90

8. Bodegas Resalte de Peñafiel, Gran Resalte 2016
Verkrijgbaar bij Grandi Vini, €69.50

9. Viñas Del Jaro, Chafandin 2018
Geïmporteerd door Vinites, verkrijgbaar bij ‘Wine and Nuts’,  €39.95

10. Viñedos y Bodegas Aster, Aster Crianza 2019
Verkrijgbaar bij Anfors Imperial €21.95Over Ribera del Duero 
Ribera del Duero is één van de bekende wijngebieden van Spanje met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie. ‘Made to move you’.