KLM: fijne crew (!), maar slecht functionerende maatschappij

door | 8 jan 2023 | Geen categorie

KLM crew is top!

Overpeinzingen van een hoofdredacteur

Pluspunten bij crew

Al jaren vlieg ik met veel plezier met KLM. Als het even kan vraag ik organisatie die mij voor een wijnreis uitnodigen of ze een ticket bij KLM willen kopen. Zo spaar je ook miles en krijg je een beter Flying Blue level. Met heel veel plezier kijk ik ook terug naar de terugreis met collega wijnexperts uit China (jureren in Beijing dankzij CMB). Ook de zeer attente crew op mijn reis van en naar Kaapstad afgelopen augustus. De crew is altijd super klantvriendelijk, zo is mijn ervaring.

Minpunten bij organisatie

Vanwege de Covid-19 pandemie was in 2020 mijn laatste vliegreis in maart van dat jaar. Dat was toen al een bijzondere ervaring vanwege uitgestorven vliegvelden. Daarna waren mijn reizen op één hand te tellen. KLM was zo vriendelijk om mijn bereikte Flying Blue level in 2021 en 2022 te handhaven. Inmiddels had ik al weer diverse keren met KLM gevlogen, dit als preferred airline. Eind 2022 kreeg ik bericht dat ook in 2023 mijn level gehandhaafd zou blijven. Dat was goed nieuws, omdat ik weer een aantal reizen in 2023 had gepland met KLM. Eind december kreeg ik problemen met het boeken van een reis vanwege het prijsverschil op de sites en bij de uiteindelijke boeking. Die kwestie ligt bij ACM ConsuWijzer. Even later werd mijn level gewijzigd. Toeval? Klaarblijkelijk neemt niemand bij KLM het initiatief om mij uit te leggen waarom ik eerst bericht krijg dat ik hetzelfde FB level behoud en daarna het wordt gewijzigd. Tot mijn verbazing wordt mijn tweede vlucht dit jaar gewijzigd en mag ik maar liefst zes uur op het vliegveld van Parijs doorbrengen, dit helaas zonder gratis toegang tot de -overigens chique KLM/Air France- lounge. Klantvriendelijkheid is ook nu ver te zoeken. Nu maar hopen dat mijn andere vluchten met KLM wel voorspoedig verlopen.

Voor wat betreft de wijnen zou het fijn zijn als je in de economy een keer andere wijn krijgt dan Zuid-Afrikaans.

Chris Alblas