Vanmiddag werd de nieuwe Gault&Millau gids 2023 op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg Utrecht. Maar liefst 750 bezoekers zijn verwelkomd door Burgemeester Sharon Dijksma waarna Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland samen met presentatrice Virginie Claes de Gault&Millau Awards uitreikte aan de winnaars van het jaar 2023. Maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’. Onder toeziend oog van de top van de Nederlandse gastronomie werden alle winnaars individueel op het podium geëerd. Tevens werden alle restaurants met 16|20 of meer gezamenlijk op het podium gehuldigd indien hun scores waren gestegen.
Gault & Millau Gidslancering
Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de gedrukte 16+ gids 74 Nederlandse restaurants, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Een compactere editie met daarin enkel restaurants met 16 punten of meer. Daarnaast kan men de selectie van meer dan 850 restaurants en hun score online vinden op de website gault-millau.nl met verbeterde zoekmachine en real time availability.
Ieder jaar wordt de Gault&Millau selectie feestelijk onthult, waarbij de top van de Nederlandse gastronomie samenkomt. Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: “Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z’n allen koesteren en belonen. Dit jaar geeft de bewegende kwaliteit van de Nederlandse gastronomie uitstekend weer, met 75 nieuwe adressen en meer dan 125 restaurants met een stijgende score.”
Winaars Gault&Millau Awards 2023
Gedurende de lancering namen maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën een Award in ontvangst. Allen op een eigen manier uniek. De award voor ‘Chef van het Jaar’ ging dit keer naar Jan Sobecki van Tribeca in Heeze. Hij werd geprezen voor brandende ambitie en evenwichtige smaakcombinaties. De ‘Jonge Chef van het Jaar’ award werd uitgereikt aan Guido Braeken. Zijn uitermate bewerkte gerechten met eigentijdse twists verraden de keukenpassie en klasse alom. De categorie ‘Hoogste nieuwkomer van het jaar’ telt dit jaar zelfs 2 winnaars: SAAM Restaurant in Amstelveen en Yano in Rotterdam, beide meteen goed voor 14,5|20 punten én twee koksmutsen. Benieuwd naar alle winnaars? Kijk dan hieronder voor de totale lijst en klik op deze link voor een omschrijving per uitgereikte award.
Titel | Naam | Restaurant & Plaats |
Chef van het Jaar | Jan Sobecki | Tribeca, Heeze |
Jonge Chef van het Jaar | Guido Braeken | Julemont, Wittem |
Gastvrouw van het Jaar | Caroline Berends-Proot | De Nederlanden, Vreeland |
Sommelier van het Jaar | Margot Los | Café Parlotte, Amsterdam |
Wijnkaart van het Jaar | Joey de Kruijf | Central Park, Voorburg |
Prijs-Plezier van het Jaar | Harry’s | Maastricht |
Terras van het Jaar | Vista | Willemstad |
Ambachtsman van het Jaar | Martin Kruithof | De Lindenhof, Giethoorn |
Aziatisch restaurant van het Jaar | Taiko | Amsterdam |
Groenterestaurant van het Jaar | De Kas | Amsterdam |
Bistronoom van het Jaar | Putaine | Rotterdam |
Ontdekking van het jaar | Rosie | Utrecht |
Lifetime Achievement Award | Paul Fagel | Voormalig Chef/ patron restaurant het Arsenaal |
Dessert van het Jaar | Ollie Schuiling | Kasteel Heemstede, Houten |
New Chef on the block | Yornie van Dijk | Basiliek, Harderwijk |
Pop of the Year | Klaproos | Amsterdam |
Best Dutch Chef Abroad | Nick Bril | The Jane, Antwerp |
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 1 | SAAM Restaurant | Amstelveen |
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 2 | Yano | Rotterdam |
Cocktailbar van het Jaar | Law&Order | Amsterdam |
New On the Top (vanaf 16 punten)
De gastronomie in Nederland blijft duidelijk in evolutie. Met maar liefst 19 nieuwkomers vanaf 16 punten schaart Restaurant Brut 172 zich bij de allergrootsten met een stijging naar 18.5|20 punten. Chef-kok Hans van Wolde en zijn jonge team zijn fantastisch op elkaar ingespeeld waarin Limburgse storytelling de boventoon zet. Lokale producenten en leveranciers worden breed uitgedragen. De contouren van Brut 172 zijn helemaal ingevuld en in alle ruimtes wordt de gast meegenomen in de beleving van culinaire versnaperingen in wellicht het mooiste restaurant van het land. Komende anderhalf jaar wordt Landgoed Brut 172 verder uitgebreid en omgetoverd tot een brasserie hotel met tien kamers.
Brut 172, Reijmerstok | 18.5 |
212, Amsterdam | 18 |
De Lindehof, Nuenen | 18 |
Aan de Poel, Amstelveen | 17.5 |
De Bokkedoorns, Overveen | 17.5 |
FG Restaurant, Rotterdam | 17.5 |
Flore, Amsterdam | 17.5 |
Meliefste, Wolphaartsdijk | 17.5 |
Julemont, Wittem | 17 |
La Provence, Driebergen-Rijsenburg | 17 |
De Nieuwe Winkel, Nijmegen | 16.5 |
Noor, Groningen | 16.5 |
Restaurant Atelier, Gulpen | 16.5 |
’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht | 16.5 |
Bridges, Amsterdam | 16 |
De Kas, Amsterdam | 16 |
Karel 5, Utrecht | 16 |
MOS, Utrecht | 16 |
Vigor, Vught | 16 |
Over Gault & Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, Terras van het Jaar’ en ‘Bistronoom van het Jaar’. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten.
Meer informatie over Gault&Millau
Website: https://www.gault-millau.nl/nl
Facebook: https://www.facebook.com/GaultMillauNederland
Instagram: https://www.instagram.com/gaultmillaunederland/