Bodega Cooperative de Pinoso: pure expressie van het terroir

door | 5 jun 2023 | importeurs

Bodegas Pinoso is als een coöperatie opgericht in 1932 in het dorp Pinoso (Alicante/Spanje). Door de decennia heen breidde Pinoso zich verder uit en behoort nu tot de grootste van Alicante. Al sinds het eind van de vorige eeuw werd begonnen met het biologisch bewerken van de wijngaarden. Inmiddels is de helft van de 1200 hectare biologisch gecertificeerd. De biologische wijnen van Pinoso zijn niet alleen een expressie van de druivenrassen en de bodem, maar ook van de verantwoordelijkheid voor de omgeving. Kwaliteit is een obsessie van degenen die in de wijngaard en de kelders werken. In de wijnen komt het verleden en het heden samen: kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Proef in de wijnen van Pinoso de pure expressie van het terroir

Vermador

Vermador: wit, rosé en rood voor slechts € 6,95 per fles / aanbieding juni € 5,95 per fles

Wijnen gemaakt met respect voor bodem en degenen die werken in de wijngaard en wonen bij de wijngaard. Pure expressie van mediterrane flora en fauna.

Wit: een blend van twee inheemse Spaanse druivenrassen airén en macabeo. De druiven worden bij binnenkomst zacht gekneusd, waarna een korte inweking van sap en schil volgt bij een lage temperatuur, dit om de aroma’s van de druivenrassen zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Daarna volgt de vergisting van het druivensap bij lage temperatuur.

De kleur van deze wijn is helder licht bleek geel. De geur is zuiver en als licht geurig te duiden. In de neus komen geuren naar boven van citrus, groene appel, peer en banaan. Ook is de wijn licht floraal. De wijn heeft een frisse aanzet in mond. Het frisse boomfruit van appel en peer komt terug in de smaak. De wijn heeft een lichte, maar pure smaakintensiteit. Lichtvoetige borrelwijn die goed past bij tapas.

Rosé: de rosé is een honderd procent monastrell. Dit druivenras is met name aangeplant in de Mediterrane landen, omdat het goed bestand is tegen hitte en droogte. De druiven zijn bij binnenkomst ontsteeld en vervolgens zacht gekneusd. Daarna volgt een weking van de schil bij het sap gedurende 10 uur. Nadien scheidt men het sap van de schilletjes en aansluitend vindt de alcoholische gisting bij een maximale temperatuur van 16 °C plaats, dit om het aroma van de druiven en het frisse karakter van de wijn te behouden.

De kleur van deze rosé is helder zeer licht rosé. De geur is zuiver en het zijn met name fruitige aroma’s die naar boven komen. Denk daarbij aan aardbei en pruim. Ook in de smaak komt het rode fruit terug. De wijn heeft een lichte, frisse smaakintensiteit. Easy drinking zomer rosé, die goed past bij salades.

Rood: deze wijn is een blend van twee blauwe druivenrassen: monastrell en petit verdot. Beide druivenrassen gedijen goed in warme klimaten en hebben tijd nodig om te kunnen rijpen. De gekneusde druiven vergisten bij een gecontroleerde temperatuur tussen de 22 en 26 °C in roestvrijstalen tanks. Het sap wordt over de schilletjes gepompt voor extra kleur en aroma’s. De schilweking duurt 2 tot 3 weken. Het resultaat is een wijn met een helder diep rode kleur. De geur is zuiver met aroma’s van pruim, zwarte kers, rode bes, vijg en kruiden. De aanzet in de mond is vol en in de smaak ook weer veel zwart fruit. Deze wijn weerspiegelt het zondoorstoofde karakter van de méditerranée. Combineer deze wijn met een borrelplank waarbij de chorizo niet mag ontbreken, een ovenschotel met groente en gegratineerde (lactosevrije) kaas of heerlijke worstjes van de BBQ!

Almorqui

Almorqui: wit, rosé en rood voor slechts € 8,95 per fles / aanbieding juni € 7,95 per fles

Deze wijnen zijn een combinatie van innovatie, traditie en respect voor de natuur. Terroir is het belangrijkste argument voor een honderd procent pure wijn afkomstig van druivenrassen die volledig geworteld zijn in bodem en klimatologische condities van Alicante.

Wit: deze wijn is het resultaat van een jarenlange uitdaging voor de wijnmakers. Het is gelukt om een zuivere en goed geconcentreerde wijn te maken van het oude inheemse druivenras airén (voor deze wijn zijn oude stokken van niet geïrrigeerde wijngaarden gebruikt) in combinatie met het internationale druivenras sauvignon blanc waarvan de opbrengst per stok niet meer was dan 0,5 kilo! Dit alles voor een maximale concentratie qua smaak en aroma. De druiven zijn geplukt in de vroege ochtend met de hand geplukt om beschadiging en daardoor oxidatie te voorkomen. De druiven zijn bij binnenkomst zacht gekneusd en vervolgens is het sap over de schilletjes gepompt en zijn de eigen gistcellen gebruikt voor een optimale expressie van het terroir. Na de gisting was er nog een aantal weken contact met de lie voor optimale aroma’s en smaak.

De kleur van deze wijn is helder licht goud geel. De geur is zuiver en als geurig te duiden. In de neus brede aroma’s van rijp steenfruit, zoals perzik en abrikoos, tropisch fruit (guave) en ook licht iets van bloesem, kruidige tonen, zoals gember en peper, en iets van vanille. De aanzet in de mond is zacht en daarna is de wijn mondvullend, breed, met een goede smaakintensiteit waarin ook het fruit terugkomt en de wijn een aangename frisheid heeft. De wijn heeft een goede concentratie en is goed in balans. Deze wijn past goed bij talloze vis- (paëlla) en gevogelte gerechten. Ook heerlijk bij salades met geitenkaas.

Rosé: deze wijn is gemaakt van honderd procent monastrell (synoniem: mourvèdre). De wijnmakers stelden zich ten doel een rosé te maken voor wijnliefhebbers, die op zoek zijn naar een rosé met een unieke persoonlijkheid, dus geen 13 in een dozijn. De druiven voor deze rosé zijn direct bij binnenkomst in de bodega zacht geperst en het sap is over de schilletjes gepompt. Daarna vond bij gecontroleerde temperatuur van maximaal 16 °C de alcoholische gisting plaats.

De kleur van deze rosé is bijna transparant rosé te noemen met een lichte paarsheid. De neus is zuiver en als geurig te duiden. Het zijn met name fruitige aroma’s, zoals die van aardbeien en frambozen, maar ook is er meloen en meer exotisch fruit. De aanzet in de mond is zacht, waarbij al direct het rode fruit is te proeven, maar ook een lichte kruidigheid. De wijn heeft een gemiddelde smaakintensiteit, is soepel met een aangename frisheid. De balans is, evenals de afdronk, goed te noemen. Past goed bij Aziatische gerechten en andere gerechten met een gemiddelde kruidigheid. Ook zeer geschikt om mee te nemen bij een picknick!

Rood: dit is een blend van monastrell, merlot en garnacha tintorera (ook wel alicante bouschet genoemd). De druivenrassen zijn apart van elkaar gevinifieerd. Kenmerkend voor de merlot zijn aroma’s van peper, bessen en truffel. Monastrell heeft meer fruitige expressies van pruim en vijg. Het schilcontact vond plaats bij een lage temperatuur, die met als doel het fruitige karakter te versterken en de tannines te verminderen.

De kleur van deze wijn is diep donker robijnrood. De geur is zuiver en als geurig te duiden. In de neus met name aroma’s van rood fruit, maar ook pruim, kruidigheid (peper en zoethout) en licht paprika. De aanzet in de mond is krachtig en de smaakintensiteit is gemiddeld tot hoog te noemen. Ook in de mond smaken van rood fruit en kruidigheid. De wijn heeft een goede structuur waarbij de rijpe tannines nog zeker aanwezig zijn. De wijn is evenwichtig met afdronk die lang blijft hangen.

Op en top een wijn die goed tot zijn recht komt in combinatie met gerechten die een stevig karakter hebben. Dat kan zowel een vegetarisch als een vleesgerecht zijn. Ook een kaasplank met rijpe kazen passen goed bij deze wijn of een lamsrack van de BBQ!

Proefpakket: zes x pure expressie voor slechts € 35,00 (pick & pay)

(inhoud van elke beschreven wijn 1 fles / maximaal 2 proefpakketten per klant)

Bestel dit proefpakket: alblas@svbe.nl en haal op afspraak af bij de nieuwe wijnwinkel in Arnhem: Oude Velperweg 52A.

Openingstijden:

Dinsdag – woensdag: 10:00 – 18:00 uur

Donderdag – vrijdag: 11:00 – 19:00 uur

Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur

Zondag en maandag gesloten/open op afspraak

Importeur: SVBE wijnprofessionals, Beatrixstraat 44, 6824 LR Arnhem: info@svbe.nl voor meer informatie horeca/wijnhandel

Of via what’s app: 06 – 28 24 28 13 Chris Alblas