logo WIJNJOURNAAL groen

Het seizoen van de zomerweiden en de ‘Zoon van de vulkaan’ kaas is weer begonnen

door | 9 jul 2023 | Op bezoek bij, Redactie

De Monte Veronese kaas, geproduceerd in Lessinia, is een DOP (product met beschermde herkomstbenaming) met valorisatie van de HEVA – Heroes of Europe: Volcanic Agriculture

Met het begin van de zomer zijn ook de zomerweiden weer geopend voor de productie van de Monte Veronese DOP. Dit is een kaas die zijn oorsprong heeft in het Lessini-gebergte, in het noorden van de provincie Verona, in de regio Veneto. Dit gebied maakte zo’n 40 miljoen jaar geleden onderdeel uit van een actief vulkaangebied dat uit de Tethysoceaan naar boven was gekomen. Daarom heet de Monte Veronese kaas ook wel, “Zoon van de vulkaan”.

Het berggebied is rijk aan vruchtbaar weideland en heeft een eeuwenoude traditie van veehouderij, bergveeteelt en productie van melk en kaas, zoals al in de hoge middeleeuwen is gedocumenteerd. De eerste aanwijzingen voor de productie van Monte Veronese, gaat terug tot de Cimbren die zich in de dertiende eeuw in het Lessini-gebergte vestigden om zich toe te leggen op de veehouderij. Vanaf dat moment was de Monte Veronese waarschijnlijk het vlaggenschip van de kaasproductie in de regio. Termen die je vaak tegenkomt als het gaat om de Monte Veronese hebben betrekking op de drie typen: «Latte intero», «d’Allevo» en «di Malga».

Latte intero (volle melk) De ‘Latte intero’ kaas wordt gemaakt met volle koemelk en is de jongste en meest verse kaas. Het is ook de kaas die het beste vekrijgbaar is. Het is een zacht en elastische kaas, met een delicate en aangename smaak. Om deze eigenschappen nog meer te versterken, wordt de kaas minimaal vijfentwintig dagen gerijpt en dient het binnen twee maanden na de productie geconsumeerd te worden. De ideale wijncombinatie voor deze kaas is een mousserende of sprankelende wijn. Een gestructureerde witte wijn en een rosé of rode wijn passen hier heel goed bij.

D’allevo

Het productieproces van de ‘Monte Veronese d’Allevo’ is hetzelfde als die van de ‘Latte intero’, maar deze kaas onderscheid zich door het gebruik van magere melk. Het verfijnen van deze gele kaas neemt negentig dagen in beslag en bij langdurig rijpen wordt de kaas harder en enigszins korreliger. Het heeft een rijkere smaak dat doet denken aan roomboter en hazelnoot en wordt bij langere rijping zelfs pittig van smaak. Deze kaas kan perfect worden gecombineerd met een gestructureerde wijn met hoge zuurgraad, of met een dessertwijn of versterkte wijn.

‘Di malga’, alpenweidekaas Door de terugloop van de bevolking in de bergen, is het aantal bergweiden waar de Monte Veronese d’Allevo kaas wordt geproduceerd drastisch verminderd. Daarom heeft de Slow Food beweging in 2004 voorgesteld om de beschikbare alpenweiden samen te brengen om de kaas te produceren onder de nieuwe naam ‘di Malga’, wat zoveel betekent als ‘van de alpenweide’. Deze kaas is in elk opzicht vergelijkbaar met de ‘d’Allevo’, maar onderscheid zich door het feit dat de melk die wordt gebruikt exclusief van koeien uit alpenweides afkomstig is. Dit resulteert in een intenser aromatisch profiel, wat typisch is voor kazen uit de hoge bergen. De ‘Monte Veronese d’allevo di malga’, heeft de merknaam ‘Presidio Slow Food’ en kan visueel onderscheiden worden door het brandmerk van de letter ‘M’ op de zijkant.

De productie van de ‘Zoon van de vulkaan’ kaas, wordt gepromoot door het Consortium voor de bescherming van de Monte Veronese kaas DOP, dat in 1983 is opgericht en waar vandaag de dag tientallen producenten deel van uitmaken.

“De drie typen Monte Veronese kaas, ‘latte intero, ‘d’allevo’ en ‘di malga’, hebben allemaal eigen bijzonderheden, maar hebben met elkaar gemeen dat ze een complex, uitgesproken en intens aromatisch profiel hebben”, zo stelt president van het Consortium, Alfonso Albi. “intensiteit en complexiteit zijn het resultaat van de werking van het lava op de grond door de eeuwen heen, wat de zuurheid van de mineralen in de grond heeft kunnen tegengaan, waardoor land is ontstaan dat geschikt is voor de productie van grondstoffen van een onmiskenbare kwaliteit.”

De betrokkenheid van het Consortium blijft niet beperkt tot het zorgen voor naleving van de juiste manieren van productie, maar uit zich ook in de valorisatie van het product, door middel van de organisatie van initiatieven voor de bescherming van het karakter door middel van voorlichting en deelname aan evenementen, beurzen en proeverijen.

Binnen het kader van dergelijk promotieactiviteiten, valt ook het project Heva, ‘Heroes of Europe: Volcanic Agriculture’. Dit project is gefinancierd in het kader van maatregel 1144 van de Europese Unie en is in samenwerking met de Italiaanse wijnconsortia van Soave, Lessini Durello, en de vereniging van landbouwcoörporaties van Santorini, Santo Wines tot stand gekomen. Een belangrijk doel hiervan is het vergroten van kennis en bewustzijn van de consument met betrekking tot de kwaliteit en de eigenschappen van wijn- en kaasproductie, die zich onderscheidt door de vulkanische oorsprong van de bodem.

Meer nieuws

All you need is Wine Paris

All you need is Wine Paris

Wine Paris 2025 has confirmed its ranking as the world’s leading wine and spirits event following three days of record attendance. A total 52,622 visitors took part in the exhibition, 45% of them internationals from 154 countries. Despite the unpredictable...

Lees meer
Festival TREK viert 11e seizoen met 9 edities

Festival TREK viert 11e seizoen met 9 edities

Grootste rondreizende food festival van NederlandHet komende seizoen van Festival TREK belooft een bijzondere te worden. Het grootste rondreizende food festival van Nederland zal haar 11e seizoen afsluiten met een speciale verjaardagseditie van 5 t/m 7 september in...

Lees meer
It’s showtime in Düsseldorf

It’s showtime in Düsseldorf

Photo: @Messe DüsseldorfExciting programme lures international wine and spirits industryWhen March sees ProWein come to town the whole of Düsseldorf turns into a hotspot for the international wine and spirits sector. For six days everything in the Rhine...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This
G-YD8G14ETJ5