Rueda oogst van 2023

door | 17 nov 2023 | Nieuws

Foto: de nachtoogst in Rueda (Vendimia Nocturna)

Oogst 2023: minder druiven, uitstekende kwaliteit

D.O. Rueda sluit de oogst van 2023 af. Weersomstandigheden, met een zeer hete augustus en zware regenval in het begin van september, zorgden voor optimale rijping en goede gezondheid van de druiven.

Zoals gebruikelijk in Rueda, werden de meeste druiven ‘s nachts machinaal geoogst. De lagere nachttemperaturen maken dat de druiven hun optimale conditie en zuren behouden en niet oxideren.

President van D.O. Rueda, Carlos Yllera, over de oogst: “De oogst van 2023 heeft potentie voor zowel jonge wijnen als wijnen met die zich met de jaren ontwikkelen. Het zijn onze 79 wijnproducenten die zich hier jaar na jaar weer met passie voor inzetten.” In totaal werd 13.0480.225 kilo druiven geoogst voor wijnen met het Rueda label. De inheemse verdejo druif omvatte met 88,4% het grootste deel van de opbrengst.

Export: Nederland blijft grootste exportmarkt voor Rueda wijnen

Op basis van de meest recente exportcijfers (januari t/m juli 2023) blijkt dat Nederland de grootste exportmarkt blijft voor wijnen uit Rueda, met 3,6 miljoen flessen tot nu toe. Na Nederland volgen Duitsland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. België staat op de zesde positie.

‘Rueda consolideert zijn positie op de Nederlandse markt, bovendien heeft Rueda een stevige merkreputatie uitgebouwd die steeds meer erkenning en waardering krijgt van consumenten. Niet alleen voor onze jonge wijnen, Nederland is de eerste internationale markt die wijnen van Gran Vino de Rueda afneemt.”, aldus Santiago Mora, algemeen directeur van D.O. Rueda.

Het grootste deel van de geëxporteerde wijnen zijn stille witte wijnen. Opvallend is de drievoudige groei van de categorie de Gran Vino de Rueda categorie, het hoogste kwaliteitslabel van D.O. Rueda, dat sinds 2021 in het leven is geroepen.

Nieuwe campagne: White wines as vibrant as you

Rueda lanceert een nieuwe communicatiecampagne voor alle exportmarkten: white wines as vibrant as you. Met deze campagne benadrukt Rueda het frisse en levendige karakter van de wijnen, zichtbaar in alle 43 landen wereldwijd.

Meer informatie op www.ruedawijnen.nl of www.dorueda.com
Bron: D.O. Rueda