Wijntrends 2023: Italië opkomend, Frankrijk daalt, groei in Verdejo en Pinot Grigio en de invloed van de nieuwe generaties  

door | 17 feb 2024 | importeurs, Nieuws

Op zondag 18 februari viert de wereld Global Drink Wine Day, maar hoe wordt er in Nederland wijn gedronken? Welke wijnen zijn populair in de supermarkt en slijterij en welke trends kunnen we waarnemen? Delta Wines, met een jaarlijkse verkoop van meer dan 85 miljoen flessen de leidende wijnimporteur in Nederland, blikt in dit bericht terug op het wijnjaar 2023. 

Minder rode wijn, meer wit, rosé, mousserend, biologisch en alcoholvrij. Italië wint aan populariteit, terwijl Frankrijk in volume daalt

In 2023 zijn in Nederland bijna 265 miljoen flessen wijn verkocht in supermarkten met een totaal omzet van 1,1 miljard euro. Er werd, in lijn met de trend van de afgelopen jaren, wat minder wijn gedronken, maar wel voor een iets hogere prijs per fles. Consumenten besteedden in 2023 gemiddeld € 4,24 per fles in de supermarkt en € 8,14 bij de slijter. Volgens marktonderzoeker Nielsen is de prijs van wijn in de supermarkt met 5,4% gestegen en kent daarmee de laagste prijsstijging binnen de gehele drankencategorie (bier, frisdrank, koffie, thee, etc.).

Alcoholvrije, biologische en mousserende wijnen zijn in 2023 nog populairder geworden. Het supermarktmarkt aandeel van rode wijn daalt juist de laatste jaren: van 36,3% in 2019 naar 31,0% in 2023. In 2023 staat Italië op de tweede plaats in populariteit, vooral door de opkomst van Pinot Grigio, terwijl Frankrijk, nog steeds op de eerste plaats, een duidelijke afname ziet. Slechts 1 op de 5 verkochte flessen wijn in de supermarkt is nog maar van Franse oorsprong terwijl tientallen jaren geleden nog 1 op de 5 flessen wijn juist niét uit Frankrijk afkomstig was. Italië is in volume nu al groter dan Frankrijk in de slijterijen en hier is het aandeel rode wijn wel iets gegroeid.

Jarenlang dronk de Nederlandse wijndrinker graag wijnen uit de Nieuwe Wereld (o.a. Chili, Zuid – Afrika, Australië), nu zien we juist dat er weer vaker gekozen wordt voor wijn uit Europa. Tempranillo en Primitivo winnen terrein, terwijl klassieke druivenrassen als Chardonnay en Sauvignon Blanc licht afnemen en Pinot Grigio en Verdejo groei laten zien.  

Invloed van weersomstandigheden op wijnverkoop

Weerpatronen beïnvloeden de wijnconsumptie en verkoop sterk. In 2023 werden 51 ‘goede weerdagen’* geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan het voorgaande jaar, maar nog steeds positief vergeleken met decennia ervoor. Een veelbelovende start in week 23 leidde tot een snelle stijging in de wijnomzet. Toch daalde de verkoop ook weer tijdens minder gunstige weken, vooral in week 29 t/m 32. Met name de verkoop van rosé heeft hier last van gehad. 

Gemaksgeneraties GenZ en Millennials transformeren de toekomst van wijn en horeca consumptie 

Het aandeel van de volwassenen dat behoort tot de gemaksgeneraties stijgt tegen 2030 tot meer dan 50%. Gemak wordt het leidende aankoopmotief in 2030 waarbij deze generaties, ondanks minder frequente wijnconsumptie, een grotere interesse tonen in de herkomst van wijn. De horeca invloed van deze generaties groeit, zoals onthuld in de Foodshopper Monitor 2024 van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Generatie Z en Millennials omarmen eten en drinken als een middel om te ontspannen en te ontsnappen aan de gejaagdheid.

Deze generaties leven meer bewust en hechten hoge waarde aan het beleven van het moment en echt genieten. Dit zal de ontwikkeling om minder frequent maar van betere kwaliteit, of geheel alcoholvrij te drinken, in alle afzetkanalen de komende jaren alleen maar meer gaan beïnvloeden. 

De data uit dit bericht is afkomstig van o.a. FSIN en Nielsen en is gebaseerd op Full Year 2023 versus Full Year 2022. Onder de Nielsen definitie supermarkten vallen Aldi, Lidl, Albert Heijn, Jumbo en de leden van Superunie. Onder de Nielsen definitie slijterijen valt Gall en Gall, De Wereld van Dranken en Mitra, alle overige wijnspeciaalzaken zijn hierin niet opgenomen. Volumes zijn 0.75 cl. flessen. 

* Een goede weerdag is een dag waarop de maximale temperatuur 23 graden C. of hoger is en er maximaal 3 mm neerslag valt in maximaal 1 uur.