Wijnjournaal.nl

Lukas Wiegman is beste sommelier van Nederland

door | 16 apr 2024 | Nieuws

fotograaf = Milton Verseput

Winnaar Nederlands Kampioenschap Sommeliers

Temidden van een jubelend publiek heeft Lukas Wiegman van Restaurant NOTK in Rotterdam het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, de Trophée Henriot, gewonnen. Tijdens een groots galadiner in Sofitel Hotel The Grand in Amsterdam, waar werd gekookt door verschillende sterrenchefs werd dit bekend gemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst.

Sommeliers Marvin Walraven en Martien Marcelissen werden respectievelijk tweede en derde. Lukas Wiegman mag nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren. Voor de derde keer werd de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd tevens door Lukas Wiegman gewonnen.

Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren broche mocht Lukas een dubbelmagnum 1989 Henriot Champagne in ontvangst nemen en een 4,5-liter fles 10 jaar oude tawny port van Grahams port en werden hem/haar wijnreizen naar de Loire, Duitsland en de Douro (portstreek) aangeboden.

Op maandag 15 april begonnen 15 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst uit culinair recensent Joël Broekaert, Cyrille Harmell van Champagne Henriot, Belgisch voorzitter Kris Lismont, voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers Heleen Boom en sommelier Peter Bruins. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd. De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar chefs van van Bridges, Vigor, Zarzo, Central Park* en De Bokkedoorns** een zaal van 150 gasten van een geweldige maaltijd voorzagen.

De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform
voor sommeliers omsamen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees-en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix