Ontdek de wijnen van Ribera del Duero en geniet!

door | 24 apr 2024 | Op bezoek bij

Het was weer zeer smakelijk lunchen bij het Spaanse restaurant Parallel in Amsterdam alwaar acht top wijnen uit Ribera del Duero gepresenteerd werden door Cees van Casteren MW. Het event werd georganiseerd door PitchPR en vond plaats in aanwezigheid van Pablo Basquera Peironcely van de D.O. Ribera del Duero.

Tempranillo groot succes

Nadat Pablo Basquera Peironcely had verteld dat er in Nederland de afgelopen jaren een stijging is te zien van het aantal producenten (van 100 naar 137) en dat ook de waarde van wijnen met maar liefst 75% is toegenomen.

Cees van Casteren is, zo mocht uit zijn inleiding blijken, een groot liefhebber van de wijnen uit Ribera del Duero. Hij was niet voor niets als expert aanwezig om de wijnen toe te lichten. Het gebied, kort toegelicht, ligt zo’n 100 kilometer ten noorden van Madrid. Het klimaat bestaat kort samengevat uit negen maanden winter en drie maanden hel vanwege de hoge temperaturen. Het groeiseizoen is dus kort en dat is niet geschikt voor elk druivenras. De tempranillo heeft een dikke schil en is goed opgewassen tegen de zon en geeft bovendien excellente kwaliteiten op hoogtes tussen de 750 en 1000 meter. Er is een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur en daarmee bewaar je de zuren in de druif. Het gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel oude stokken en dan gaat het over echt oud, ouder dan 50 jaar en zelfs boven de 80 jaar. In Ribera del Duero is veel waardering voor oude stokken.

Ribera del Deuro showt klasse in Amsterdam

Acht wijnen combineren in tweetallen de vier gangenlunch in het Spaanse restaurant Parallel, waar sinds de opening uitsluitend Spaanse gerechten en wijnen op de kaart staan. De chef-kok is uiteraard ook afkomstig uit Spanje.

Het eerste gerecht: Maitake y jamon (Maitake paddenstoel, Jamon Iberico de bellota, sinaasappel-pimenton lak) werd vergezeld door:

  • 2020 Alejandro Fernandez, Tinto Pesquera Reserva
  • 2021 Bodegas Abadia San Quice, Crianza

Prachtige rode wijnen met een duidelijk verschil in houtlagering, maar beide fantastisch op dronk. Wat een charmeurs zijn deze wijnen.

Bij het tweede gerecht: Calabaza y Sobrasada (Pan de coca met pompoen, Sobrasada Mallorquina en salsa pipian) werden geserveerd:

  • 2021 Bodegas Antidoto, Dominio de es Viñas Viejas de Soria, Genérica Roble.
  • 2020 Bodegas Arzuaga Navarro, Arzuaga Reserva

Met deze wijnen gingen we echt de diepte in! De eerste wijn is gemaakt van een “field blend”, waarbij de tempranillo wel dominant aanwezig is. Wat een superieure wijn om te zien, te ruiken en dan te proeven! Zeldzame finesse. De tweede wijn is eveneens een plaatje. Ruim twee jaar houtrijping (Frans eiken) zijn super geïntegreerd in deze wijn.

Bij het derde gerecht: Res y Piquillo (Runder entrecoôe, piemonto delpiquillo, jus de veau) werden geschonken:

  • 2017 Bodegas La Horra, Corimbo, Reserva
  • 2018 Bodegas Y Viñedos Valtravieso – V Gran Valtravieso, Gran Reserva

Aan tafel werd bij deze wijnen niet alleen gesproken over de topkwaliteit, maar ook over de flessen. Hoort een Ribera del Duero in een Bordeaux- of in een Bourgognefles. Voor MW Cees van Casteren wat het duidelijk: Ribera del Duero heeft meer overeenkomsten met Bourgogne dan met Bordeaux. De oppervlaktes zijn vergelijkbaar, beide wijnen mono-cépages en de nadruk bij beiden nadruk op terroir. De gran reserva was waanzinnig mooi, misschien met 15.5% alc. wel aan de zware kant, maar toch mocht die wijn er zijn van 100 jaar oude stokken. Een geweldenaar met charme.

Het laatste gerecht: Calamar y Toro (inktvis stoof, ossenstaart, piparra en garrofo boon) werd vergezeld door:

  • 2019 Pago de los Capellanes, Parcela el Nogal, Generica
  • 2019 Viñedos y Bodegas Aster, Finca el Otero, Generica

De druiven van de Pago zijn afkomstig van een specifiek perceel, gelegen op 850 meter hoogte. De wijn heeft een rijping gehad van 32 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout. Ook bij deze wijn een alcoholpercentage van 15% en dat was ook het geval bij de laatste wijn. De Finca el Otero wijngaard ligt eveneens op 850 meter hoogte. Het oogstjaar 2019 staat te boek als een excellent oogstjaar en deze wijnen zijn daar een subliem voorbeeld van!

Chris Alblas, wijnschrijver, lid van de FIJEV