De Elzas kent een prachtig landschap, een eigen taal en een aantrekkelijke gastronomie. De eet- en drinkcultuur staat hier hoog in het vandaal. Kijk eens op de kaart van Michelin en ontdek hoeveel restaurants van niveau deze regio telt. Maar, het zijn niet alleen de Michelin restaurants die de smaakpapillen verwennen, ook de talloze gastronomische ontdekkingen die de Logis hotels (voorheen Logis de France met de schoorsteentjes) herbergen onder de naam “restaurant gourmand” en “restaurant savoureux”. Het is niet alleen een gebied voor smulpapen, maar ook voor wijnliefhebbers. Of je een beginnende of een gevorderde wijnliefhebber bent, in deze streek vind je altijd verrassende wijnen.
Talloze dorpen waar je kunt proeven
De Elzas telt als wijngebied zo’n 15.000 hectare en is als het ware ingeklemd tussen de Vogezen aan de westzijde en de Rijn (en verder het Zwarte Woud) aan de oostzijde. De Vogezen beschermen het gebied tegen de regen vanaf de Oceaan en maken deze streek tot één waar de minste neerslag in Frankrijk valt. De meeste wijngaarden liggen op de hellingen van de Vogezen tussen de 200 en 400 meter. De druiven groeien langzaam en gedurende een lange periode. De ranken staan op bodems die een grote diversiteit kunnen van graniet en kalk tot zand en leisteen. In totaal zo’n 13 verschillende bodemsoorten, die hun eigen karakter aan de wijnen geven.
Voor het proeven kun je de wijnroute volgen, die je over een lengte van 170 kilometer door de wijngaarden leidt. De dorpen in de Elzas zijn dankzij de talloze bloemen prachtig om te zien. Vrijwel overal is er een mogelijkheid om te proeven. De lunchpauze is overigens bij veel wijnproducenten heilig: proeven tussen 12:00 en 14:00 uur is lastig. Neem zelf de tijd voor een smaakvolle lunch!
Proeven in Ammerschwihr bij Jean-Baptiste Adam
Elzaswijnen van Jean-Baptiste Adam proeven in Ammerschwihr. Aan de buitenkant zou je het misschien niet verwachten, maar deze producent heeft een ruim en modern ingericht proeflokaal waar je van 1 mei tot en met 31 oktober dagelijks welkom bent. Kijk op de site voor de openingstijden: www.jb-adam.com/fr
Evenals Muré gaan we bij de familie Jean-Baptiste Adam ver de geschiedenis in tot 1614: met Laure Adam staat de 15de generatie aan het roer. Passie, liefde en toewijding voor de wijn staan hoog in het vaandel. Laure volgde niet alleen opleidingen op het gebied van wijnbouw en oenologie, maar behaalde ook een Master MBA in wijn, commercie en management. Ze deed ervaring op bij andere bedrijven en is sinds 2012 op talloze beurzen in Frankrijk en daar buiten het gezicht van JP Adam. Ook heeft ze invloed op de stijl van de wijn, die nog meer staan voor finesse en elegantie. De pure expressie van de wijnen is ook te danken aan de biodynamische werkwijze. De stijl van de wijnen maakt ze gastronomisch breed inzetbaar. JB-Adam kent niet alleen een breed scala aan wijnen, maar ook Eaux de Vie, likeur en een eigen Gin!
Uiteraard kun je hier de zeven toegestane druivenrassen van de Elzas proeven. De start is meestal de sylvaner (niet ieder producent heeft dit nog), daarna volgen pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris en gewurztraminer. Het is overigens te overwegen om met de pinot noir te starten. Er is hier heel veel te proeven, kijk vooraf op de website!
Chris Alblas, docent Elzas aan de Wijnacademie / member of the FIJEV
www.wijncursussen.nl