logo WIJNJOURNAAL groen

LANGSTE OOGST OOIT ZORGT VOOR UITSTEKENDE KWALITEIT RUEDA

door | 30 nov 2022 | Nieuws

Het Spaanse wijngebied D.O. Rueda sluit de oogst af met in totaal 155.464.366 kilo druiven. Hoge temperaturen en weinig regenval hebben druiven van uitstekende kwaliteit opgeleverd. De druiven zijn in optimale conditie en vrij van ziekten. Een uitstekend voorteken voor de vintage 2022!

Het was een van de vroegste en tevens langste oogst in de geschiedenis van D.O. Rueda. Vorig jaar begon de oogst op 16 augustus, dit jaar begon de oogst in de vroege uurtjes van 16 augustus met de rassen Sauvignon Blanc en Chardonnay, die sneller rijpen en een kortere cyclus hebben dan andere variëteiten. De verdejo druiven werden later geoogst.

Alle druiven werden ’s nachts machinaal geoogst, waarbij rekening werd gehouden met de rijpheid van de druiven en het evenwicht tussen alcoholgehalte en zuurgraad.

“De oogst van dit jaar wordt gekenmerkt door aanhoudend hoge temperaturen en schaarse regenval, twee factoren die schimmel- en vochtproblemen in de druiven hielpen voorkomen. Zo kunnen we een uitstekende kwaliteit garanderen”, aldus Santiago Mora, algemeen directeur van de Rueda DO. “Het is ook de langste oogst in de geschiedenis, aangezien de hitte ervoor zorgt dat de druiven op een onevenwichtige manier rijpten”.

In totaal kwam 155.464.366 kilo druiven in aanmerking voor de oogst binnen de strenge regels van het D.O. Hiervan was 154.788.595 kilo witte druiven. De inheemse druif verdejo is goed voor 88,7% van de totale oogst van witte druiven, met een gewicht van 137.430.579 kilo.

“De verwachtingen met betrekking tot de kwaliteit van de vintage 2022 zijn hoog”, zegt Carlos Yllera, voorzitter van de Rueda DO Regulatory Board.

Consejo Regulador: garantie van kwaliteit
Dit oogstjaar telde 1.646 telers met een geregistreerde oppervlakte van 20.793,59 hectare. Er zijn 12 extra mensen in dienst genomen om naast de 7 toezichthouders van de Consejo Regulador de controles uit te voeren. Dit om het vlotte verloop van de druivenoogst te verzekeren en de kwaliteit van de oogst te garanderen.

Bron: Consejo Regulador van de D.O. Rueda

Kijk voor actuele informatie op : www.dorueda.com



Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This