logo WIJNJOURNAAL groen

Het hele jaar door genieten: rosé past bij elk seizoen

door | 10 jul 2024 | Nieuws

Dankzij de diepe wortels in de Zuid-Franse levensstijl zijn de roséwijnen uit de Provence al jarenlang de vaste zomer-pairing voor veel Nederlanders. Vanwege hun elegante finesse en veelzijdigheid zouden ze eigenlijk niet alleen van juni tot augustus in onze glazen moeten schitteren; de rosés zijn namelijk het hele jaar door de perfecte begeleiding van veel gerechten. Aanpassen aan het weer, niet aan het seizoen – zo doen de Fransen dat.

Van lichte voorgerechten tot hartige hoofdgerechten
De roséwijnen uit de Provence kunnen een menu compleet maken. Ze passen perfect bij zeevruchten, vegetarische gerechten, vis, gevogelte, diverse kazen en exotische, pittige gerechten. Dit maakt ze een uitstekende aanvulling op bijna elke keuken ter wereld. De grote kracht van de Provençaalse wijnen is dat ze geen overdreven complexe gerechten nodig hebben om te schitteren. Dankzij de complexe aroma’s en de hoge kwaliteit kan Provençaalse rosé ook gedronken worden met simpele gesneden tomaten en olijfolie – de verfijning schuilt in de eenvoud.

Een fris voorgerecht om het menu mee te starten is bijvoorbeeld gebakken zalm met yoghurt en kruiden, geserveerd met avocado en granaatappel. Ook is de klassieke zalm sashimi een mooie optie, maar dan verfijnd met peperbrood en pompoencarpaccio. De verfrissende rode bessen en citrusvruchten van de Provençaalse rosés passen perfect bij de minerale en ziltige aroma’s en geven de wijnen diepte en finesse. Beide werken ook als een op zichzelf staand gerecht!

Vervolgens als hoofdgerecht een romig pastagerecht met champignons, waarvan de zachte roomsaus de lichte kruidigheid van de roséwijn perfect aanvult. De rosés tonen ook hun veelzijdigheid in combinatie met internationale gerechten: in een pittige couscous met mini-patissons (kleine, gele pompoenen), begeleiden de Cinsault- en Grenache-druivenrassen in de Provence-rosé zowel de pittige als de zoete componenten van het gerecht op een heerlijke, elegante manier.

Rosés bij winterse gerechten
Als de dagen weer korter worden, betekent dat niet dat we geen rosé meer in de koelkast kunnen zetten. Voor alle liefhebbers van stevige herfst- en wintergerechten raden we een varkensrack met roze peper en cranberrysaus aan. Het gerecht is perfect in balans met de fruitige, licht peperige smaak van de cuvées van Cinsault en Grenache uit de Provence.

Mythe ontmaskerd: hoe zit het met de zomerwijnen?
Er zijn een aantal wijdverspreide mythes rond roséwijn. Er wordt bijvoorbeeld hardnekkig aangenomen dat rosé als aperitief of uitsluitend in de zomer gedronken zou moeten worden. Waarom is dat zo? Hoewel zijn lichte en frisse karakter hem ideaal maakt voor zomerse dagen, kan hij dankzij zijn culinaire veelzijdigheid ook worden gedronken bij koeler weer of bij feestelijke gelegenheden. Dat bewijzen de hierboven genoemde recepten. Bovendien wordt rosé in de Provence traditioneel het hele jaar door gedronken, aangepast aan het weer en niet aan het seizoen.

Meer nieuws

ProSpirits Report 2025: The Future of Spirits

ProSpirits Report 2025: The Future of Spirits

The global spirits industry stands at a turning point — and the inaugural ProSpirits Report – The Future of Spirits captures the opportunities and challenges shaping its next chapter. Based on insights from over 200 industry professionals across 45...

Lees meer
De populairste cocktails van Nederland in 2025

De populairste cocktails van Nederland in 2025

Als het aan onze zoekgeschiedenis ligt, schenken we deze zomer het liefst een Espresso Martini in. Of twee. Uit een analyse van zoekdata door Seeders blijkt dat deze cocktail aan een indrukwekkende opmars bezig is. In juli 2025 werd er bijna 24.500 keer op...

Lees meer
Austrian wines impress in Tokyo

Austrian wines impress in Tokyo

– Major success for Austrian wine exports to Asia: the Austrian Tasting in Tokyo 2025, hosted by the Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine) on 22 July, attracted more than 600 wine professionals from the Japanese retail sector, hospitality industry...

Lees meer
Verliefd op de Elzas (2)

Verliefd op de Elzas (2)

De Elzas kent een prachtig landschap, een eigen taal en een aantrekkelijke gastronomie. De eet- en drinkcultuur staat hier hoog in het vandaal. Kijk eens op de kaart van Michelin en ontdek hoeveel restaurants van niveau deze regio telt. Maar, het zijn niet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This