logo WIJNJOURNAAL groen

Minder Nederlandse druiven geoogst in 2024 door nachtvorst en regen

door | 21 mrt 2025 | Nieuws

Nederlandse wijngaardeniers hebben in 2024 fors minder druiven geoogst dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) donderdag heeft gedeeld. In totaal is er afgelopen wijnjaar voor ruim 750.000 flessen aan wijn geproduceerd. Ondanks de kleinere oogst zijn de overgebleven druiven van uitstekende kwaliteit.

Volgens de cijfers van de RVO was de Nederlandse druivenoogst van vorig jaar goed voor zo’n 5.684 hectoliter wijn. Dat is ongeveer een miljoen flessen minder dan in recordjaar 2023. De lage opbrengst is het gevolg van een uitdagend seizoen met onder meer nachtvorst in het voorjaar. De verwachting was al dat de oogst lager zou zijn, maar de gevolgen blijken groter dan verwacht.

Nachtvorst en regen

Wijngaardeniers in onder meer het oosten en zuiden van Nederland hadden half april te kampen met flinke nachtvorst. Door een vrij uitzonderlijke vorm van vorst was het voor wijnboeren lastig om hun planten te beschermen. Daardoor was er op sommige plekken aanzienlijke schade. Na deze nachtvorst volgde een natte en koude periode in mei en juni. Hierdoor was er op veel plekken misbloei: de bevruchting van de wijnstok vindt niet plaats, waardoor er minder of geen druiven ontstaan. Ook juli was een behoorlijke natte maand met meer regen dan normaal (bron: KNMI).

Meer hectaren

Hoewel de daadwerkelijke oogst dus beperkt is, zijn de meeste wijnboeren wel tevreden over de kwaliteit en beloofd 2024 goede wijnen op te leveren. Er is geoogst door 214 wijngaarden die samen 337 hectare beslaan. Daarmee is het wijngaardareaal in Nederland licht gestegen. Dit komt door uitbreidingen van bestaande wijngaarden en de eerste productie bij enkele nieuwe wijngaarden.

Goede kwaliteit

De RVO deelt ook jaarlijks de verhoudingen tussen de verschillende soorten wijn. Als gevolg van het koude, natte weer zijn er dit jaar meer witte wijnen geproduceerd. Ruim 78 procent is wit. Bovendien blijkt dat één op de tien wijnen mousserend is. Opvallend is dat het aandeel wijnen met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) verdubbelde ten opzichte van 2023, wat de groeiende kwaliteit onderstreept. Een overzicht van alle wijnproductiecijfers van de afgelopen jaren is te vinden op www.nederlandsewijninfo.nl/productiecijfers. De eerste witte wijnen en rosés van jaargang 2024 worden deze maand gebotteld en zijn binnenkort beschikbaar.

Foto bij persbericht: ‘Arnaud Honee – Wijndomein Sūth’.

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This