Uitgebalanceerde oogst 2012 in de Alsace

door | 14 jun 2013 | Redactie

Alsace logo klein

 

Nu de botteling van de flessen in volle gang is, tonen de producenten zich uitermate tevreden over het oogstjaar 2012. Hoewel de grillige weersomstandigheden volop aanleiding tot twijfel boden of het met de uiteindelijke kwaliteit van de wijn wel goed zou komen, hebben ze weer eens laten zien hoe je daar mee om moet gaan. De wijnen van 2012 worden gekenmerkt door frisheid en fruit.

De winter gaf voor het jaargetijde tamelijk vriendelijke temperaturen te zien en een flink neerslagtekort. Februari werd daarentegen gekenmerkt door een intense koudegolf. Dankzij een vrij zachte maand maart begon het uitlopen al vroeg, maar de lage temperaturen in april en mei zorgden voor een stevige vertraging van de vegetatiecyclus. Hierdoor kon de bloei pas eind mei beginnen om de hele maand juni te duren. Het relatief vochtige weer tijdens de bloei heeft de ontwikkeling van meeldauw bevorderd, waarna het in juli de beurt was aan oïdium. Ondanks de behoorlijke druk van beide ziektes hebben zowel de waakzaamheid van producenten als de hoge temperaturen in augustus ervoor gezorgd dat de gevolgen beperkt bleven. Diezelfde hitte heeft in bepaalde situaties, afhankelijk van de sector en de aard van de bodem, tot een vertraging van de rijping geleid. Gelukkig hebben de veel lagere temperaturen in september bijgedragen tot een veel gelijkmatiger einde van de rijping en een perfecte gezondheidstoestand met goede niveaus wijnsteenzuur, onmisbaar voor een goede balans in de wijnen.

Zoals ieder jaar zijn in de Alsace op basis van controle van de rijpheid de plukdata vastgesteld. Voor 2012 waren dat:

10 september voor de AOC Crémant d’Alsace voor alle druivenrassen die onder de appellation vallen

24 september voor de AOC Alsace en AOC Alsace Grand Cru voor alle druivenrassen, met uitzondering van de riesling waarvan de pluk op 27 september kon beginnen. NB: Voor bepaalde individuele wijngaarden zijn afwijkende plukdata vastgesteld.

Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles konden, verplicht handmatig, vanaf 8 oktober geplukt worden. Deze datum gold voor alle toegestane druivenrassen.

De druiven voor de AOC Crémant d’Alsace zijn onder de beste omstandigheden geplukt. Ze hebben elegante en perfect uitgebalanceerde basiswijnen opgeleverd. Het volume was in lijn met de verwachtingen. Een groot succes dit jaar!

Vervolgens is het geduld van de wijnboeren zwaar op de proef gesteld. Het grillige weerverloop heeft hun planning van de oogst grondig verstoord door een afwisseling van zonnige periodes met regenval. Ze moesten letten op de gradaties van rijpheid, de gezondheidstoestand van de druiven en de weersverwachting. Een kwestie van geduld en nog eens geduld uitoefenen…

Bij de stille wijnen is de zeer goede kwaliteit van alle pinotwijnen het benadrukken waard. Die van de pinot blanc zijn heel fris en aromatisch. De wijnen van pinot noir zijn rijp, rijk aan tannines en diep van kleur. Ze beschikken over hoge waarden voor anthocyanen en polyfenolen, vergelijkbaar met die in 2009. Een speciale vermelding voor pinots gris als grote winnaar van dit jaar met een schitterende balans tussen alcohol en zuren. De wijnen van muscat zijn mooi fruitig en knisperend, evenals die van sylvaner.

Gewurztraminer is geplukt bij optimale rijpheid, goed voor mooi harmonieuze, gastronomische wijnen. Ze combineren frisheid, fruit en vooral aroma’s van specerijen. Riesling, de laatkomer van dit jaar, beëindigde zijn rijping pas tijdens de oogstperiode. Door het heterogene karakter daarvan waren verschillende plukgangen noodzakelijk. De wijnen laten uiteindelijk een zeer goede balans zien met de nodige frisheid en aroma’s van citrusfruit en witte bloemen.

Rekening houdend met de ontwikkeling van de weeromstandigheden in oktober en dus met de gezondheidstoestand van de druiven, is de hoeveelheid Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles met minder dan 10.000 hl aan de bescheiden kant gebleven.

Het totale oogstvolume van alle AOC’s samen komt uit op 1.120.000 hl, 3% minder in vergelijking met 2011. Deze hoeveelheid ligt iets boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, maar 3% eronder wanneer de krappe oogst van 2010 buiten beschouwing blijft. Het volume van 2012 bestaat uit 805.500 hl AOC Alsace, 44.800 hl AOC Alsace Grand Cru en 270.000 hl AOC Crémant d’Alsace.

In zakelijk opzicht is 2012 afgesloten met de verkoop van een gebotteld volume van 1.052.000 hl (140 miljoen colli) voor alle appellations en bestemmingen samen. Dit komt nagenoeg overeen met het cijfer voor het voorgaande jaar. De verkopen in Frankrijk zijn gelijk gebleven, terwijl de uitvoer een positief resultaat van + 2% laten zien dankzij toenemende vraag uit niet-Europese landen en vraag naar AOC Crémant d’Alsace.

Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace

Colmar – juni 2013

WineParis Vinexpo 2023