Focus op sauvignon blanc

door | 9 aug 2013 | Redactie

JURYCMS2013

Onlangs werd in Château van Blois (Loire) het vierde Concours Mondial du Sauvignon georganiseerd. Eerdere edities vonden plaats in Bordeaux. Redacteur Chris Alblas werd in de gelegenheid gesteld om een deel van de in totaal 807 wijnen mee te proeven. Hij was overigens niet de enige Nederlander, ook Lars Daniëls MV, bevond zich in het internationale gezelschap van 60 proevers, waaronder ook Loire expert Jim Budd en sauvignon blanc deskundige Jamie Goode, uit in totaal 20 verschillende landen.

Chris Alblas jurylid Concours Mondial du Sauvignon 2013

Dit sauvignon blanc wijnconcours is een onderdeel van de organisatie die ook verantwoordelijk is voor het Concours Mondial de Bruxelles. De bedoeling van het Concours Mondial du Sauvignon is het promoten van sauvignon blancs die door een jury met een medaille worden beloond. Medailles maken het voor de consument gemakkelijker om de beste sauvignon blancs uit het schap te halen. Behalve het beoordelen van wijn konden juryleden dit jaar deelnemen aan een spectaculaire helikoptervlucht van Blois naar Sancerre en met elkaar discussiëren over het druivenras sauvignon blanc. De ingezonden wijnen waren afkomstig uit 22 verschillende landen, waaronder niet alleen Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Chili en Spanje, maar ook Griekenland, Zwitserland en Slowakije.

Loire bij uitstek het rijk van sauvignon blanc

Sauvignon blanc is zonder twijfel een druivenras dat wereldwijd bij consumenten zeer populair is. Zeker niet onterecht omdat het wijnen geeft die aromatisch, fris en zelden zwaar zijn. Uit de oost Loire zijn de wijnen uit Sancerre en Pouilly-Fumé nog steeds zeer gewild. Het was een kroon op het jury werk dat er een helikoptervlucht van Blois naar Sancerre was georganiseerd. Een trip van 45 minuten over de bossen en kastelen van de Loire met een prachtig uitzicht op de kalkrijke wijngaarden van Sancerre. In Sancerre stond Benoit Roumet, directeur van het BIVC, Bureau Interprofessionel des Vins du Centre-Loire, klaar met een proeverij in het prachtige Maison des Sancerre. De helikoptervlucht had, zo vertelde Jean-Pierre Gouvaze (Délégué Régional du Bureau des Vins de la Touraine), bij de autoriteiten nog heel wat voeten in de aarde gehad en had hem ongeveer een jaar tijd gekost voordat alles was geregeld.

Beoordelingen van de wijnen

Dit jaar kreeg ruim 25% van de ingezonden wijnen een medaille, 79 kregen goud en 152 zilver. Uit de diverse categorieën kregen de volgende wijnen een extra waardering:

Special Trophy – Blend: Château Tour de Mirambeau Réserve 2012 (France) Bordeaux Blanc

Special Trophy – Oaked Sauvignon: Domaine André Vatan Saint François 2011 (France) Sancerre

Special Trophy – Unoaked Sauvignon < 10 €: Domaine Gibault Sauvignon Blanc 2012 (France) Touraine

Special Trophy – Unoaked Sauvignon > 10 €: Weingut Genheimer Killz Gutenberger Felseneck 2012 (Germany)

Uit Sancerre werden met goud bekroond: Henri Bourgeois – la Chappelle des Augustins 2011,  Domaine des Emois 2012, Henri Bourgeois – les Baronnes 2012, David Sautereau 2012, Domaine Bizet 2012, Domaine Bonnard 2012.

Met zilver: Alban Roblin Héritage 2011, Roland Tissier & Fils – Cuvée Saint Benoît 2011, Domaine de la Jolive – Le Clos Roche Cuvée Prestige 2011, Domaine des Coltabards 2012, Domaine des Levrys 2012, Domaine Matthias & Emile Roblin – Enclos de Maimbray 2012 , Joseph Mellot – La Chatellenie 2012, Domaine des Trois Noyers 2011, Les Charmes 2012, Michel Laurent 2012.