Wijnjournaal.nl

Muscadet mosselwijn bij uitstek

door | 2 sep 2013 | Redactie

Remi Bonnet

Smaakverlies door hoge rendementen

Eind vorige en begin deze eeuw was het vaste prik dat een vishandel een fles Muscadet aanbod in combinatie met mosselen. Muscadet werd een zeer populaire wijn en –zoals dan wel vaker gebeurt- het volume nam toe maar de kwaliteit werd er soms niet beter op. Bekende wijnschrijvers namen –evenals een groot publiek- afstand van Muscadet. Helaas kom je ook nu nog vaak genoeg een Muscadet tegen waar je niet direct vrolijk van wordt. Het druivenras muscadet (niet te verwarren met de vaak zoete muscat) is niet direct een ras met veel aroma en geeft bij hoge rendementen zeker geen wijn met veel structuur. Het is dan ook de hoogste tijd dat producenten kiezen voor kwaliteit en dan kun je tot verrassende kwaliteiten komen. Kies in ieder geval voor een muscadet uit het district Sèvre et Maine en let ook op de aanduiding “sur lie”. Vaak zijn deze wijnen beter dan die met de aanduiding AOC of AOP Muscadet, omdat daar de rendementen hoger mogen zijn.

Kwaliteit biedt perspectief

Na deze niet al te positieve inleiding een warm pleidooi voor de kwaliteitsbewuste producenten. Dat kunnen zowel biologische als conventionele producenten zijn. Zo biedt Kwast Wijnkopers een prima muscadet (het druivenras van origine “melon de Bourgogne” genoemd)  van Domaine de la Chauvinière dat net buiten het dorp Château-Thébault aan de oevers van de Maine ligt. De gebouwen van Domaine de la Chauvinière kijken uit over de vallei. Ooit bouwde een kloosterorde er een molen en plantte druivenstokken aan. Het voormalige klooster groeide uit tot een befaamd adres voor witte wijn. Vele jaargangen Muscadet Sèvre et Maine hebben hier sindsdien, in de grotten onder het bouwwerk, hun rijpheid bereikt. Verrassend zijn ook hun de oudere muscadets. Bij dit bedrijf wordt gewerkt volgens de “terra vitis” richtlijnen.

Domaine Bonnet-Huteau: “hier worden we heel vrolijk van”

Dit familiebedrijf wordt geleid door twee gepassioneerde wijnproducenten: Jean Jacques en Rémi Bonnet. Eén van hun smaakvolle muscadets is de: Muscadet de Sèvre et Maine “sur lie” Les Dabinières”.  Deze muscadet voldoet aan de productie voorschriften van de biologische wijnbouw (gecertificeerd “AB” Ecocert) en brengt het  terroir van “micaschistes” (=een soort leisteen) en “gneiss” (= een omzetting van graniet) optimaal tot uitdrukking.  Tijdens het proces van wijnbereiding is er eerst schilweking. Voor de gisting is uitsluitend gemaakt van de aanwezige gistcellen op de druiven. Na de opvoeding op de lie, is de wijn zonder filtering gebotteld, waardoor het aroma optimaal behouden blijft. De wijn heeft een zeer laag sulfietgehalte (50 mg/l). Wijnschrijver Harold Hamersma schreef over deze wijn: “Hier worden we heel vrolijk van” en noteerde er het cijfer 9 bij! Deze wijn is verkrijgbaar in de webshop www.biowijn.info Op de foto Rémi Bonnet.

Chris Alblas

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix