Roussillon 2013 veelbelovend

door | 16 okt 2013 | Nieuws, Redactie

Cru Banyuls

Half augustus werden in de Roussillon de eerste trossen muscat à petits grains geplukt. De regio was daarmee de eerste in heel Frankrijk. Deze druiven zijn geoogst om droge witte wijnen met levendig fruit van te maken. En bij dit mooie begin is het niet gebleven. De oogstperiode die zich dit jaar uitstrekte tot in oktober is onder ideale omstandigheden verlopen, terwijl de gezondheid van de druiven niets te wensen over liet. Naast afwisselend koele nachten en warme dagen is de Tramontane hiervoor mede een succesfactor geweest.

Rijk aromaprofiel

Met de kwaliteit zit het helemaal goed. De bloei vond plaats tussen 6 en 11 juni en na het koele weer en wat buien begin juli heeft de warmte van de daarop volgende maanden gezorgd voor een prima voortgang van de rijping.

De kwaliteit van de eerste witte en roséwijnen is uitstekend. Ze verrassen door hun aromatisch potentieel en frisheid. Kenmerkende eigenschappen zijn evenwicht en levendigheid.

Na de buien van eind september waaide er een heilzame Tramontane en kregen grenache, syrah, carignan en mourvèdre hun noodzakelijke concentratie om tot rode wijn verwerkt te kunnen worden. De eerste resultaten zijn bijzonder veelbelovend. Nu al opmerkelijk zijn de beheerste concentratie en fruitexpressie.

Een bevoorrecht gebied

Ondanks een laat begin van de vegetatie en een late bloei is de verhouding  tussen blad en fruit gunstig geweest. Anders dan de rest van Frankrijk is de Roussillon gespaard gebleven voor de ergste grillen van het weer. Op het juiste moment heeft de Tramontane gezorgd voor koelere en drogere condities en daarmee de ontwikkeling van ziekten verhinderd. Het zachte weer van eind september en begin oktober was gunstig voor de oogst van druiven voor Vins Doux Naturels. Ook die presenteren zich al heel aantrekkelijk.

Jaar met karakter

Hoewel verschillend qua periode en duur van de pluk, heeft 2013 veel weg van de voorafgaande jaren. Het oogstprofiel is er een van uitstekende kwaliteit met een opbrengst die gelijk is aan die van 2012.

Door hun ligging in het zuiden van Frankrijk geven de wijngaarden van de Roussillon een ongekende concentratie. Tot slot moeten het evenwicht en de aromatische rijkdom van dit jaar benadrukt worden. Met dank aan het vakmanschap van de wijnboeren in de Roussillon.

2013 is een geweldig Roussillonjaar!