Barman Mystique wint Calvados vintage cocktailcompetitie

door | 5 dec 2013 | Nieuws

calvados-6 - Leroy Soumokil (Mystique Bar & Dining)

Leroy Soumokil won maandag 2 december jl. de Calvados vintage cocktailcompetitie in de nieuwe A Bar van het hoofdstedelijke Amstel hotel met zijn cocktail « Promiscuous Rose ». Binnenkort mag de gelukkige winnaar naar het productiegebied en verschillende Calvados huizen bezoeken.

De jonge bartender werkt bij Mystique Bar & Dining, een trendy horecagelegenheid in Amsterdam. Leroy’s cocktail, geheel in vintage stijl, is een ode aan Lady Brett Ashley, een personage uit de roman ‘The sun also rises’ van Ernest Hemingway. In het verhaal drinkt Jake Barnes een ‘Jake Rose’, een klassieke Calvados cocktail uit de jaren dertig, terwijl hij op Lady Brett Ashley wacht. Leroy’s cocktail is een herziende versie van de Jack Rose en staat symbool voor de moderne onafhankelijke vrouw van de twintigste eeuw.

De Calvados vintage cocktail van Leroy bestaat uit vijf ingrediënten. Elk ingrediënt kenmerkt de moderne onafhankelijke vrouw, aldus Leroy;

2,25 cl Calvados Fine (2 à 3 jaar gerijpt) = kracht

2 cl granaatappel/rozen siroop = passie

1 cl limoensap = speelse karakter

3 cl Champagne Brut = elegantie

4 basilicum blaadjes = liefde (basilicum werd vroeger in Italië gegeven aan geliefden)

calvados-12 - winnaar

Meer dan 40 bartenders en sommeliers waren aanwezig bij de Calvados workshop. Tijdens deze workshop zijn er verschillende jonge en oude Calvados blindgeproefd (de drie appellations) onder begeleiding van twee producenten van de I.D.A.C. – het productschap Calvados. In samenwerking met de Nederlandse Bartenders Club (NBC) en het vakblad Venuez hebben 13 genomineerde bartenders deelgenomen aan de cocktailcompetitie. De jury bestond uit vijf personen: Nico Kager, voorzitter van de Nederlandse Bartenders Club, Edwin Raben, voorzitter van de Nederlandse Gilde van Sommeliers, Godfried van der Lugt, werkzaam bij Venuez en de twee Calvados professionals, Didier Bedu en Vincent Boulard.

De foto’s en recepten van de drie eerste winnaars zijn binnenkort te zien op de Nederlandse website van de I.D.A.C. www.calvados-classic.nl onder de rubriek ‘Mix’. Op deze website vindt men informatie over de drie verschillende Calvados appellations, over de productiemethodes en over de verschillende consumptie-momenten van Calvados (digestief en/of cocktail). Met een reeks cocktailrecepten laat Calvados zien dat het met zijn tijd meegaat en dat het ook bijzonder lekker is in trendy drankjes. Op de nieuwspagina vindt de lezer interviews met producenten, bartenders en sommeliers alsmede toeristische informatie over de streek.

Het productiegebied Calvados strekt zich uit over de gehele regio Normandië. Dit gebied ligt op rijafstand van Nederland en is populair bij Nederlandse toeristen vanwege de invasiestranden en de beroemde Mont Saint-Michel. Maar Normandië heeft veel meer te bieden: groene natuur, erfgoed, musea, natuurgebieden, de kliffen van Etretat enz. Naast cider, pommeau en Calvados produceert Normandië romige boter en kazen. Aan de kust vindt men er veel schaal- en schelpdieren.

Op de Calvados Facebook-pagina kunnen liefhebbers hun ervaringen en consumptie momenten met elkaar delen.

 
Fotos van fotograaf Ming Chao/Venuez
Calvados-6 – Leroy Soumokil (Mystique bar & Dining)
Calvados-12 – Winnaar (v.l.n.r) Godfried van der Lugt (Venuez), Nico Kager (voorzitter van NBC), Leroy Sumokil (Winnaar), Edwin Raben (voorzitter van NGS), Vincent Boulard (IDAC)