Frankrijk streelt smaakpapillen en geeft verblijf in villa weg op Vakantiebeurs

door | 13 dec 2013 | Nieuws

Eetcultuur uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed 

Als de zomervakantie voor de deur staat, toetst nog altijd het gros van de Nederlanders het woord Frankrijk in het navigatiesysteem. Auto inpakken en wegwezen voor een vakantie als God in La Douce France. ‘’Inderdaad, in de zomer is Frankrijk nog altijd het meest populaire vakantieland onder Nederlanders en daar zijn we natuurlijk heel blij mee’’, zegt Diana Klinkenberg van Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme in Nederland. ‘’Veel mensen gaan nog altijd graag kamperen. Tegelijkertijd zien we een stijgende belangstelling voor andersoortige vakanties. Met steeds meer leuke varianten op kamperen, voor de liefhebbers van fietsen en bijvoorbeeld golfen’’. De vele en gevarieerde mogelijkheden van het land worden in persoonlijke gesprekken door Franse toeristische experts toegelicht op de Vakantiebeurs, van woensdag 15 januari tot en met zondag 19 januari 2014. 

Loire of Parijs
Welke Nederlandse vakantieganger is nou niet minstens één keer in zijn leven in Frankrijk geweest. Diana Klinkenberg: ‘’In een tent langs de Loire of voor een lekker lang weekend in Parijs, absolute klassiekers waardoor heel veel Nederlandse toeristen vaak terug kwamen en Frankrijk in hun hart hebben gesloten. Misschien om hetzelfde te doen, misschien om iets anders te ontdekken. Wij zien het als een zalige uitdaging om de liefhebbers te attenderen op onze bijzondere bestemmingen en de vaak onverwachte mogelijkheden die je in Frankrijk kunt beleven. Dat zijn er namelijk nogal wat en het worden er steeds meer.’’

Houseboat
‘’Wist je bijvoorbeeld dat je in Frankrijk met een houseboat de rivieren af kunt zakken? Deze boten zijn, gekscherend gezegd, luxe drijvende caravans waarmee je zonder vaarbewijs het water op mag. Ze bieden de ultieme vrijheid. Je kunt er met het hele gezin op en ’s avonds kun je de boot in de buurt van een kasteel aanleggen en verder genieten. Een fantastisch concept, ideaal. Wie er meer over wil weten, moet naar de Vakantiebeurs komen.’’

Imposant paviljoen
Het Frans Bureau voor Toerisme presenteert zich samen met Franse partners op een imposant paviljoen met vertegenwoordigers van een groot aantal steden en toeristische regio’s. Diana Klinkenberg: ‘’Dat zijn de echte kenners die de Nederlandse belangstellenden alles uit de eerste hand kunnen vertellen over de vakantiemogelijkheden in een specifieke streek of stad. Daarnaast geven op het Franse Paviljoen vertegenwoordigers van campingketens en reisorganisaties acte de présence’’.

Culinaire Route
Op het grote terras kunnen de meest heerlijke gerechten uit de Franse keuken worden geproefd. Niets voor niets is de Franse eetcultuur uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Op de stand zijn wijn- en kaasproeverijen, als onderdeel zijn van de culinaire route die dit jaar op de Vakantiebeurs is uitgezet. Niet alleen in Frankrijk kunnen lekkerbekken en fijnproevers langs de Culinaire Route over de beurs voor slechts 7 euro genieten van de meest heerlijke traditionele hapjes en drankjes. Gastland Duitsland verrast met een wijnproeverij. Bij Curaçao eet je een heerlijke pastei, in de Ierse pub van House of Ireland kan worden geproefd van de onvervalste Ierse aardbeien cheesecake, bij Spanje staat de heerlijke authentieke jamón op het menu en op het Afrikaanse terras kan worden gesmuld van een smakelijke boboti, een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkuma laag, voor extra smaak en kleur. De Culinaire Route Strippenkaart kan al van tevoren via de site van de Vakantiebeurs worden aangeschaft.

Vakantiehuis en villa
‘’Onze bezoekers kunnen op ons paviljoen een geweldige prijs winnen die de aandacht vestigt op de ontelbare mogelijkheden voor het huren van een vakantiehuis of een imposante villa. Een van onze exposanten verloot een verblijf van een week in een schitterende villa in de Languedoc-Roussillon met plaats voor 14 personen. Een uitermate populaire manier van vakantievieren, met veel opties om vanuit zo’n fraai onderkomen uitstapjes te maken en de mooiste bezienswaardigheden te bewonderen. Als je dat dus een keer kosteloos wilt proberen zou ik zeker naar de stand komen. Geen verkeerde prijs om te winnen, toch?’’

Parijs, Lille, Lyon
Diana Klinkenberg wil ten slotte ook nog wel kwijt dat Frankrijk meer in huis heeft aan stedenreizen dan Parijs alleen. ‘’Zelf vind ik het geweldig in Lille, dat stevig aan de weg timmert sinds het een paar jaar geleden Culturele Hoofdstad van Europa was. De prachtige stad is opgeknapt en bruist nu van de activiteiten en moderne exposities. NS Hispeed en Thalys gaan dit voorjaar een nieuwe rechtstreekse treinverbinding naar Lille promoten. Een andere persoonlijke favoriet van mij is Lyon, de stad waar veel Nederlanders aan voorbij rijden op weg naar het zuiden. Stop er eens, zou ik zeggen, want de binnenstad is prachtig en het wemelt er van de bouchons, authentieke restaurantjes waar je voor niet al te veel geld fantastisch kunt eten’’, aldus Diana Klinkenberg van het Frans Bureau voor Toerisme in Nederland.

Over de Vakantiebeurs
De Vakantiebeurs is ingrijpend vernieuwd. Bezoekers kunnen gebruik maken van exclusieve reisaanbiedingen. De vakanties zijn overzichtelijk ingedeeld per land en op Pleinen met de zes meest populaire typen vakanties. Gekozen is voor VAAR (Cruises & Zeilen), ACTIEF (Fiets & Wandel), SAMEN (Familie & Kinderen), ONTDEK (Avontuur & Verre Bestemmingen), BUITEN (Kampeer & Camping) en ZIEN (Steden & Cultuur). Nog meer primeurs: Trein & Vakantie, met alle treinreizen in één Paviljoen, de ‘Camping by Night’, onderdeel van het vakantietype ‘BUITEN’, waar de liefhebbers met een gratis zaklamp in de hand de sfeer van het kamperen kunnen opsnuiven, het Zoom.nl fotografiepaviljoen, de Vakantiebeurs Fotowedstrijd en de Culinaire Route met smakelijke, versbereide traditionele hapjes en drankjes bij zes gevarieerde bestemmingen. Een kaartje voor de Vakantiebeurs is 3 euro in prijs verlaagd en kost in de voorverkoop slechts 12 euro. Gezinnen kunnen nog eens extra profiteren van voordeeltarieven. Op www.spoordeelwinkel.nl kan voor 29 euro een voordelig combiticket worden gekocht, beurstoegang inclusief dagretour, geldig als 2e klas van elk station in Nederland naar Utrecht Centraal. Eind van het jaar kan de Vakantiebeurs app worden gedownload.

WineParis Vinexpo 2023