Eind oktober is de pluk afgesloten onder een stralende zon, alsof de natuur zich zo wilde excuseren voor alle gemenigheid die ze de wijngaard dit jaar heeft laten ondergaan. Zelden is een oogstjaar immers zo zeer een speelbal geweest van meteorologische grillen.
Winter en voorjaar waren koel en bovenal heel vochtig, omstandigheden die voortduurden tot aan de maand juni. De bijzonder lage temperaturen in mei hebben de bloei sterk vertraagd. Die duurde daardoor lang, verliep vooral onregelmatig en bracht ook verschijnselen als coulure en millerandage met zich mee. Vanaf het begin van de zomer was zowel een daling in opbrengst als een vertraging van de oogst te voorzien. De maanden juli en augustus werden gekenmerkt door hoge temperaturen en hittegolven, wat op sommige plaatsen tot waterstress leidde. Enkele buien in augustus zorgden ervoor dat de wijngaard een deel van de vertraging kon goedmaken. De hagelbuien in de omgeving van Colmar veroorzaakten gelukkig maar weinig schade.
In september was de gezondheidstoestand van de wijnstokken over het algemeen bevredigend. De aanvankelijk erg hoge zuurgraad was goed teruggelopen, maar bleef nog steeds bijdragen aan de levendigheid van de wijnen. Producenten konden voor één keer profiteren van ideale weersomstandigheden: zon, zachte temperaturen overdag en nachtelijk koelte.
Zoals ieder jaar gebeurt op basis van rijpheidscontroles, zijn voor 2013 de volgende oogstdata vastgesteld:
- Voor de AOC Crémant d’Alsace op 19 september.
- Voor de AOC Alsace op 30 september voor alle druivenrassen, met uitzondering van Riesling en Gewurztraminer op 7 oktober.
- Voor de AOC Alsace Grands Crus op september voor alle cru’s (met een paar uitzonderingen op speciaal verzoek) en alle druivenrassen, met uitzondering van Riesling en Gewurztraminer op 7 oktober.
- Voor de vermeldingen Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles op 14 oktober.
Voor producenten is dit geen makkelijke oogst geweest! Alles moest georganiseerd worden afhankelijk van de weersomstandigheden, de ontwikkeling van de rijpheid en de gezondheid van de stokken, perceel voor perceel. Na het voorspoedige begin van de pluk maakte terugkerende regen de zaken een stuk gecompliceerder. De kwaliteit van de zuren doet echter een interessant evenwicht in de wijnen vermoeden.
Al is generaliseren moeilijk, toch paar eerste indrukken uit de kelder:
De Crémants horen bij de grote successen. Ook over Pinot Blanc, Gris en Noir zijn producenten zeer tevreden. Al deze wijnen zijn heel evenwichtig. In het bijzonder de Pinot Gris heel fris bij een beschaafd alcoholpercentage. Pinot Noirs laten een mooie kleur zien en een goede balans tussen tannines en zuren. De Sylvaners zijn licht en knisperend. De Muscats komen heel typerend over, maar de hoeveelheid ervan is klein als gevolg van de coulure. Voor Riesling en Gewurztraminer zijn de oogstomstandigheden het moeilijkst geweest. Omdat ze pas later geplukt worden, hebben ze te lijden gehad van de regen. Het vakmanschap van de producent was hier weer eens van doorslaggevend belang voor het veiligstellen van de kwaliteit. Beide wijnen hebben kenmerkende aroma’s en een fijne en elegante structuur.
Gelet op de verslechterende weersomstandigheden in de tweede helft van oktober en de over het algemeen lage opbrengsten zal de productie van Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles minimaal uitvallen.
Het volume van de oogst 2013 wordt geraamd op ongeveer 950.000 hl voor alle AOC ‘s samen, wat neerkomt op 15% minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf oogsten.