Nieuw-Zeeland kust de Chardonnay wakker uit haar slaap

door | 24 jan 2014 | Nieuws

Nieuw-Zeeland kust de Chardonnay wakker uit haar slaap 

Iedereen weet dat Nieuw-Zeeland als wijnland vooral beroemd is om zijn Sauvignon Blancs en Pinot Noirs. Maar een van de grootste geschenken van vele wijnliefhebbers is tot dusver onontdekt gebleven: de Chardonnay. Met een oogst van 27.184 ton dit jaar, ongeveer 8% van de totale oogst, is Chardonnay de op twee na belangrijkste druif van het groene eiland. Het ideale, koele klimaat, de vele regionale kenmerken en passie van de wijnmakers maakt de Nieuw-Zeelandse Chardonnay uniek. Kenners weten inmiddels dat de tijd is aangebroken dat ook de Nieuw-Zeelandse Chardonnay er is om serieus rekening mee te houden.

Intense fruitsmaken en fascinerende frisheid

“De Chardonnay wijnen waren degenen die er voor mij het meest uitsprongen”, vertelt sommelier Romana Echensperger, wijndocente en “sommelier van Berlijn” die afgelopen juli door de verschillende regio’s van Nieuw-Zeeland toerde. “De verscheidenheid die zo lang genegeerd is, is nu ontwaakt, een beetje zoals Doornroosje. En deze Chardonnay wijnen doen gelijk mee met de grootste en beste van de wereld. Chardonnay behoort nu net als de wijd vertakte Pinot familie tot de grote druivensoorten. Tevens wordt ook bijvoorbeeld de beroemde witte Bourgogne geperst van Chardonnay druiven. Vanwege het gematigde klimaat hebben de druiven een lang, koel groeiseizoen waardoor ze zeer veel smaken bevatten. Dankzij deze vele smaakkenmerken doet de Nieuw-Zeelandse Chardonnay mee op het hoogste niveau. De wijngaarden worden hiernaast ook geraakt door een bovengemiddeld hoge UV-straling, waardoor de druiven ook meer aroma’s bevatten.

Daarnaast hebben de Nieuw-Zeelandse wijnboeren ook hun eigen kenmerkende stijl gecreëerd. Met deze stijl hebben zij op vakkundige wijze de kloof tussen de structuur van de oude wereld en de smaken van de nieuwe wereld weten te overbruggen. Ten eerste bevatten de druiven toch een behoorlijke frisheid en bevatten ze aroma’s die kenmerkend zijn voor Nieuw-Zeeland. Maar de druiven hebben ook een complex, mineraal, en strak geweven structuur, die goed kan concurreren met de beste Bourgondische druiven. De wijnmakers van Alpha Domus, Giesen Wines en andere Nieuw-Zeelandse wijngaarden voegen weinig aroma’s van het hout toe, waardoor er automatisch meer ruimte is voor fruitige aroma’s.

Vandaag de dag worden er Chardonnays geproduceerd die hun afkomst verraden door hun kenmerken en in de spotlights staan vanwege hun finesse, romige en sterke structuur. De Nieuw-Zeelandse Chardonnays passen bij veel producten en combinaties en opvallen goed bij wintergerechten. Momenteel is het hoogseizoen voor pasta’s, stoofschotels, truffels, paddenstoelen en herfst- en wintergroenten. In combinatie met deze producten laat de Chardonnay zien dat zij een perfecte begeleider van een gastronomische lunch of diner is.

Verschillende regio’s

De Nieuw-Zeelandse wijnmakers, waaronder Lawson’s Dry Hills, Marisco Vineyard, Spy Valley Wines en Staete Landt creëren de perfecte combinatie van druivenras, klimaat en bodem en hechten daarnaast waarde aan het belang van de streek. Chardonnay wordt op 3.253 hectare wijngaard geteeld, verspreid door het hele land. Zowel in het Noordereiland, bij Craggy Range als in de koelere wijngebieden in het Zuidereiland, bij Saint Clair. Hawke’s Bay, Gisborne en Marlborough hebben zich bewezen als goede basis voor de Chardonnay in Nieuw-Zeeland.

  • Hawke’s Bay is met zijn zonuren een van de warmere regio’s van Nieuw-Zeeland en wordt klimatologisch tussen Bourgogne en Bordeaux geplaatst. Vooral in ‘Gimblett Grind’, een 800 hectare groot, steenachtig wijnbouwgebied dat uitgerust is met een goede drainage groeien expressieve Chardonnay druiven die een perfecte balans tussen zuurgraad en volwassenheid hebben. Door het gematigde gebruik van eiken wordt de structuur benadrukt en samen met de rijpe verse fruit tonen van grapefruit en tropische noten zorgt dit voor een Chardonnay van top klasse die nog lekkerder wordt wanneer de wijn wat ouder wordt. Een voorbeeld hiervan is de Elephant Hill Chardonnay, onder andere verkrijgbaar bij Vinexus.
  • In Gisborne is het iets warmer dan Hawke’s Bay en dit uit zich in de meer volwassene en tropische fruit aroma’s. De wijnen hebben een aangename milde zuurgraad en zachte textuur. Hier worden toegankelijke, fantastische jonge wijnen geproduceerd die net als de wijnen uit Hawke’s Bay een lange tijd opgeslagen kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de Villa Maria Private Bin Chardonnay, verkrijgbaar bij Totaalwijn.
  • Het klimaat van Marlborough wordt gekenmerkt door de vele zonuren en de grote schommelingen tussen de dag- en nachttemperatuur. Zoals alle wijnen van de belangrijkste wijnstreek van Nieuw-Zeeland, dat dit jaar zijn 40ste verjaardag viert, staat de Chardonnay bekend om zijn intense fruitsmaken die door de top wijnmakers gecombineerd worden met bijzondere structuren. Enkele uitstekende voorbeelden zijn de Single Vineyard Chardonnay van Auntsfield Estate, verkrijgbaar bij Henri Bloem en de Chardonnay van Nautilus, verkrijgbaar bij Selected Wine.

Tijd voor opkomst

Chardonnay is een van de druivenrassen waarvan de smaak beïnvloed kan worden door de werkwijze van de wijnmaker. In het verleden gemaakte stijlfouten, zoals de monsterlijke eiken noten die ooit zo populair waren, maakten de druivenras soms nog wel eens tot een teleurstelling. Chardonnay is een van de mooiste witte wijnen van de wereld die in topvorm in Nieuw-Zeeland wordt geproduceerd. Speels, finesse en een begeleider van complexe gerechten, dat zijn de redenen waarom de kenners vanaf nu ook rekening moeten houden met de Nieuw-Zeelandse Chardonnay.