Henk Bart ontvangt De Wijnpenning

door | 12 sep 2014 | importeurs, Nieuws

wijnpenning

HENK BART ONTVANGT DE WIJNPENNING VAN DE KVNW EN HET PRODUCTSCHAP WIJN UIT HANDEN VAN DE KVNW VOORZITTER PETER VAN HOUTERT

Op 7 september 2014, precies op de dag dat Joop Bart 50 jaar geleden zijn nieuwe eigen bedrijf inschreef bij de KvK als wijnimporteur, ontving zoon en nu eigenaar Henk Bart de bijzondere penning en oorkonde DE WIJNPENNING. Deze penning wordt zeer zelden uitgereikt aan diegene die een belangrijke bijdrage aan het product wijn hebben geleverd in Nederland.

De familie Bart en het team van wijnimport J. Bart zijn zeer trots op deze bijzondere Wijnpenning en feliciteren Henk Bart met deze prachtige onderscheiding.

De ‘Wijnpenning’

De aan Henk Bart uitgereikte Wijnpenning en oorkonde is voor de eerste keer in de geschiedenis van de Wijnpenning ondertekend door zowel de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en Het Productschap Wijn. Deze onderscheiding is een blijk van waardering voor belangrijke verdiensten met een positieve invloed op het product wijn dan wel op de wijnbranche als zodanig.

Henk Bart & Wijnimport J. Bart

Henk Bart (55) treedt in 1979, na wijnopleidingen te hebben gevolgd in de Geisenheim (Rheingau, Duitsland) en Beaune (Bourgogne), toe in het bedrijf van vader Joop Bart die in 1964 het bedrijf begon. Sinds 1998 draagt Henk Bart de volledige eindverantwoordelijkheid.

In 2014 bestaat het bedrijf dan ook 50 jaar.

Tegenwoordig is Wijnimport J. Bart een onderneming met veertig personeelsleden en met twee vestigingen: naast de hoofdvestiging ‘Fort Benoorden Purmerend’(Unesco Werelderfgoed) in Zuidoostbeemster, kent de onderneming ook een vesitiging op het Food Center Amsterdam.

Henk Bart onderhoud persoonlijk alle contacten met de 230 producenten uit de 17 landen waaruit hij importeert, totaal meer dan 800 wijnen. Hierdoor heeft hij een nauw samenwerkingsverband en is er wederzijds veel vertrouwen. Dit is duidelijk te zien aan hoe lang velen producenten al samenwerken met Henk Bart, tot al 30 jaar lang.

Henk Bart heeft een uniek bedrijf, namelijk dat het alleen aan de Horeca levert en niet aan wijnspeciaalzaken of retail. Dit is internationaal gezien een uitzondering en geeft aan hoe goed de positionering is van het bedrijf als beroemde producenten als Didier Dauganeau, Querciabella, Bodegas Muga, Livio Felluga Henschke, Shafer, Seghesio, Schoffit, Alphonse Mellot, , etc. trouw zijn aan deze manier van distributie.

Een voorbeeld van de goede reputatie van Henk Bart is dat vorig jaar de familie Rothschild Henk zelf benaderd heeft om hun nieuwe familie samenwerking Champagne Barons de Rotschild door hem te laten vertegenwoordigen in Nederland.

Henk Bart is misschien dan wel geen trendsetter, maar zorgt wel dat de portfolio up to date is. Als opkomende wijnlanden of gebieden eenmaal een marktaandeel hebben veroverd, gaat Henk op zoek naar producenten die passen binnen de portfolio. Hierbij zijn een aantal kernwaardes erg belangrijk:

  • Een goede en lange historie van het leveren van kwaliteitswijnen
  • Bekend staan binnen en buiten de regio als een gewaardeerde producent
  • Terroir elementen kan proeven in de wijnen
  • Respect hebben voor zijn omgeving, mens en natuur
  • Gaan voor een lange samenwerking
  • Een familiebedrijf is
  • Een zeer goede prijs/kwaliteit leveren

Henk Bart ondersteunt diverse charitatieve organisaties en verzorgt trainingen en regelt bedrijfsbezoeken voor Hogere Hotelscholen (o.a. Scheveningen), ROC’s zoals ROC Mondriaan in Den Haag en ROC Amsterdam, het SVH en het Gastvrijheidsgilde. Ondersteuning en kennisoverdracht aan onderwijsinstellingen zijn voor Henk Bart speerpunten. Ook intern is dit het geval. Alle wijnadviseurs ontvangen de mogelijkheid om Vinoloog te worden. Ook de chauffeurs, magazijnmedewerkers en administratie krijgt deze mogelijkheid en nemen deze ook vaak aan.

Henk Bart is een betrokken partner van de KVNW en denkt mee met alle actualiteiten die het KVNW bezig houdt qua wijnwetgeving en overheidsgerelateerde  kwesties door o.a. ook in de verschillende commissies en besturen deel te nemen.

Historie

1964   7 september. Joop Bart schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel als horecaleverancier van aardappelen, groenten, fruit en dranken

1969   Joop Bart stopt met de verkoop van aardappelen, groenten, fruit en gaat alleen als drankenleverancier door

1969   Opening slijterij “De Vrije Drankenhal” in Alkmaar

1970   Opening slijterij “De Vrije Drankenhal” in Zaandam

1971   Opening slijterij “De Vrije Drankenhal” in Hoorn en het Café Restaurant “Het Wiener  Café” te Zaandam

1973   Verkoop Café Restaurant “Het Wiener Café” en de 3 slijterijen

1976   Opening ‘Fort Spijkerboor’ als kantoor en wijnopslag

1979   Henk Bart stapt na wijnopleidingen in de Geisenheim (Rheingau, Duitsland) en Beaune (Bourgogne, Frankrijk) in het bedrijf van vader Joop

1981   Opening ‘Fort Benoorden Purmerend’ als nieuw kantoor en wijnopslag

1988   Hans Bart zet na diverse stages in de Elzas, Bourgogne en Bordeaux zijn eerste officiële stappen in het bedrijf. Hans Bart overleed, als gevolg van ziekte, in maart 2004

1988   Opening van de vestiging in Amsterdam op de Centrale Groothandelsmarkt

1995   Grote uitbreiding van de wijnkelders van het “Fort Benoorden Purmerend”

1998   Joop Bart gaat met pensioen en sindsdien leidt Joop’s zoon, Henk Bart, dit familiebedrijf dat zich prijst om het team, assortiment, flexibiliteit en service.

2014   Viering 50 jaar Wijnimport J. Bart