Wijnjournaal.nl

Bulgarije: wijnland van de toekomst (1)

door | 18 nov 2014 | Nieuws, Redactie

Divino Taste 2014

Ruim twee dagen proeven op een wijnbeurs (de 4de editie van DiVino.Taste) in Sofia maken je enthousiast over dit wijnland. Uit de jaren 90 kon ik me volop Bulgaarse wijnen in de Nederlandse wijnschappen herinneren, maar nu zien we ze nog maar mondjesmaat. Dat laatste mag wat mij betreft veranderen. Op deze wijnbeurs waren zo’n 60 producenten aanwezig. Er kwamen zowel professionals als consumenten naar het Nationale Cultuur Paleis in de hoofdstuk Sofia; in totaal werden er zo’n 5000 bezoekers geteld. DiVino had ook een aantal interessante masterclasses, met onder andere Angelo Gaja en Michel Rolland, georganiseerd. Uit het team van DiVino presenteerde Julia Kostadinova een masterclass: Bulgarije wijnoogst 2008. Het bezoek aan DiVino Taste werd mogelijk gemaakt dankzij Emil Koralov, publisher en Julia Kostadinova, editor-in-chief van DiVino.

Wijnproductie in Bulgarije: meer rood dan wit

In Bulgarije komen we dichtbij de oorsprong van de wijnbouw: Armenië, Georgië en Iran. Bulgarije is daarmee een ouder wijnland dan Italië en Frankrijk. De condities voor wijnbouw zijn er goed te noemen. Het zuiden is goed voor ruim 60% van de totale productie en gooit hoge ogen als het gaat om rode wijn, die zowel van internationale als inheemse rassen gemaakt wordt. In het noorden staat de Zwarte Zee regio bekend om de droge witte wijnen.

Het is een land met een verrassende potentie, tijdens de beurs geshowd door een aantal gepassioneerde wijnmakers. De Europese Unie is volop bereid om nieuwe projecten in de wijnbouw met subsidie te ondersteunen. Het wijnmagazine Decanter meldde afgelopen maand dat er de komende jaren in ieder geval 11 nieuwe wijnbedrijven (=buitenlandse investeerders) zich met name in het zuiden van Bulgarije zullen vestigen. Vanwege de lage grondprijzen en loonkosten hebben zich de afgelopen jaren ook al diverse Italiaanse investeerders zich in Bulgarije gevestigd.

De wijnproductie schommelde de afgelopen jaren rond de 1,3 miljoen hectoliter, met een uitschieter in 2013 met 1,8 miljoen. De oogst 2014 zal rond de 1,2 hectoliter uitkomen, te wijten aan een vochtige zomerperiode. Het is dit jaar toegestaan om de wijnen te chaptaliseren. De opbrengst is afkomstig van circa 76.000 ha, beplant met zo’n 58% blauwe en 42% witte variëteiten.

Belangrijke exportlanden zijn Rusland, Roemenië, Tsjechië, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Co-founder: Alexandre Haggai (links in de pagina Co-founder Clément Benoit) Clone, de Europese foodtech-startup uit Parijs die €105 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gaat officieel van start gaat in Nederland. Het doel is restaurateurs te ondersteunen bij het...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix