Nieuw-Zeeland biedt meer dan sauvignon blanc

door | 9 dec 2014 | Nieuws, Redactie

Lawson's Dry Hills

De populariteit van het relatief jonge wijnland Nieuw-Zeeland neemt toe en de grote oogst van 2014 is veelbelovend. Wijnmakers uit het hele land zijn erg blij met de kwaliteit van deze druivenoogst. Dankzij de goede oogst kan de industrie voldoen aan de groeiende vraag van consumenten in gevestigde- en nieuwe markten, om zo de exportgroei te bevorderen. Noord-Europa is één van de snelst groeiende exportmarkten. Zo steeg de exportwaarde in Nederland het afgelopen jaar respectievelijk met 25%.

De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc wijnen zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot ware ‘musthaves’ in restaurants en bedrijven over de hele wereld. Maar ook de Pinot Noir wijnen uit Nieuw-Zeeland winnen steeds meer terrein. Maar naast deze twee bekende variëteiten produceren de wijnmakers in Nieuw-Zeeland steeds vaker wijnen van andere bijzondere druivenrassen zoals Viognier, Gewürztraminer en Riesling. Deze aromatische wijnen uit Nieuw-Zeeland zijn dan ook zeer geschikt om te serveren tijdens het kerstdiner. Het unieke smaakpallet van deze wijnen combineert verrassend goed met diverse traditionele kerstgerechten. De door Pitch PR (promotiebureau van New Zealand Wine) toegestuurde Lawson’s Dry Hills Gewürztraminer 2012 (voor € 21, – verkrijgbaar via www.uvinum.nl) is daar zeker het bewijs van. De kleur van deze wijn is helder licht strogeel. De wijn is geurig en heeft in de neus wat je van dit druivenras verwacht: lychee, rozen en een lichte kruidigheid. In de smaak verrast deze milddroge gewürztraminer door een opwekkende frisheid. Mooie evenwichtige wijn met een goede afdronk. Zal het ongetwijfeld goed doen bij een gevulde kalkoen.

Chris Alblas RV