Wine Professional 2015: nieuw jaar met ook nieuwe exposanten!

door | 8 jan 2015 | importeurs, Nieuws

wp15

Onder de exposanten van Wine Professional zijn jaarlijks veel vertrouwde namen te vinden: gevestigde (wijn)importbedrijven die vaak al vele jaren een begrip zijn onder wijnprofessionals en –liefhebbers. Daarnaast groeit het aantal startende, jonge bedrijven, elk met hun eigen specialismen en vaak verrassende vondsten. Een kleine willekeurige selectie van nieuwkomers die voor het eerst op de beursvloer van Wine Professional te vinden zijn:

Aridjis 1926
Aridjis importeert sinds 1926 Griekse en mediterrane specialiteiten. Naast een aantal Griekse wijnen van topkwaliteit – die bij het grote publiek nog onbekend zijn- is Aridjis 1926 op de beurs aanwezig met een bijzondere selectie gevulde olijven, mooie olijfolies en diverse culinaire producten uit het Middellandse Zee gebied. Aridjis 1926 staat voor kwaliteit en is voortdurend actief met het ontwikkelen en introduceren van nieuwe mediterrane producten voor de Nederlandse markt.

Bottleneck.be
Importeur en Agent Nederland & België, specialisatie Oost-Europa. Focus op artisanale wijnmakers en autochtone druivenrassen. Exclusief gamma voor Nederland & België. Bottleneck.be biedt horeca service in Nederland & België en is exclusief agent & verdeler van Borovitsa winery, Rossidi winery, Rumelia, Pasji Rep, Heaps Good Wine, Domaine de Bellevue. Onze trefwoorden zijn vakkennis, scherpe prijs/kwaliteit, service met de glimlach én gedegen advise.

Cathy’s Taste
Cathy’s Taste is het nieuwe wijnbedrijf van Cathy Moerdijk (ex Vinites, nu Wijn & Ko, Vis & Ko). Cathy ziet wijnen als ‘Messages in a bottle’, persoonlijke boodschappen van de wijnmaker, verpakt in een ‘wereld van verschillende smaken’. Smaken die moeten aansluiten bij! jou, je omgeving, of het moment! Pas dan ontstaat er een relatie met de wijn. Cathy’s Taste heeft een dynamisch en divers assortiment van, als het maar even kan, biologische wijnen. Allemaal wijnen met een verhaal en karakter.

English Quality Standard Lamb
Engels lam staat bekend om de aromatisch smaak en het feit dat het vee duurzaam gefokt wordt. Het Quality Standard Label helpt de productie van de lamsvleessector te verbeteren. Vlees dat dit keurmerk draagt voldoet aan de normen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn, zorg voor het milieu en is van goede kwaliteit. Door deze kwaliteitseisen is het voor chefs zeer aantrekkelijk om te werken met lamsvlees dat het Quality Standard keurmerk draagt. Dit vlees is exclusief verkrijgbaar bij Prime Meat & Lebouille.

Esar Wijnen
Eind jaren negentig was mijn man als beroepsmilitair uitgezonden naar Bosnië-Herzegovina. In 2004 zijn we voor de eerste keer samen naar Bosnië-Herzegovina gegaan. In de jaren daarna zijn we meerdere keren terug geweest. Gedurende onze reizen kwamen we dan ook in contact met deze gastvrije mensen, waarbij ook kennis werd gemaakt met de lokale gerechten en uiteraard de wijnen! Overtuigd van de kwaliteit van de wijnen en de potentie van het land, heb ik besloten om deze zelf te gaan importeren omdat deze niet in Nederland verkrijgbaar waren. Via twee finaleplaatsen tijdens het Proefschrift Wijnconcours groeide het aantal flessen gestaag, reden om ook in de landen rondom Bosnië-Herzegovina mijn licht op te steken. Met inmiddels drie wijnhuizen uit Bosnië-Herzegovina, vijf uit Servië en een uit Kosovo is het assortiment uitgegroeid tot 39 wijnen, waarmee ik wijnspeciaalzaken, horeca en consumenten bedien met wijnen uit unieke landen, van unieke druiven, kortom unieke wijnen!

EuroCave
Wijn houdt de mens al eeuwenlang bezig en heeft altijd een belangrijke positie ingenomen in de culinaire en culturele geschiedenis. Al meer dan vijfendertig jaar kunnen wijnliefhebbers daarbij rekenen op EuroCave, ontwikkelaar van de allereerste wijnklimaatkast en inmiddels wereldwijd specialist en marktleider in alles wat u nodig heeft om wijn verantwoord te bewaren, te serveren en te presenteren. Van wijnkoelkast, wijnkast, wijnklimaatkast, wijnrek, wijnkelder, wijnkoeling, wijnmeubel, wijnbar, tot wijnaccessoire. Het grootste assortiment wijn producten van de beste kwaliteit, maximaal gebruikersgemak, gedegen kennis, hoogwaardige service en passie voor wijn kunt u verwachten bij EuroCave.

Galladio World Products
Galladio World Products is een jong en dynamisch bedrijf dat sinds 2009 hoogstaande kwaliteitswijnen importeert van met name Spaans talige landen. Het zijn veelal familie domeinen die kwaliteit, respect voor de natuur, druif en terroir voorop hebben staan. O.a. Casas del Bosque uit Chile, uitgeroepen op het IWSC te London als ‘beste wijnhuis van Chile 2013 en 2014’!

Good Grapes
Good Grapes is specialist in Oostenrijkse wijnen. Wijnen van de nieuwe generatie wijn- makers. Allen zeer gedreven, internationaal opgeleid en buitengewoon talentvol! Geen massa of bulk maar kleinschalig en puur. Good Grapes importeert alles rechtstreeks voor de Nederlandse markt en onderhoudt met alle producenten een persoonlijke band. Wij werken graag met de betere horeca en gespecialiseerde wijn(web)winkels.

Groupe du Vin
Groupe du Vin is een samenwerkingsverband van een aantal regionale wijngroothandels. Zij selecteerden een prachtig assortiment exclusieve kwaliteitswijnen uit de nieuwe wereld en klassiek Europa. Door het gezamenlijk voeren van deze wijnen, worden deze bijzonder scherp ingekocht. Door de inkoopkracht, de lokale marktkennis en het ondernemerschap van de Groupe du Vin leden, biedt Groupe du Vin wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding aan en een hoge mate van service en ondersteuning naar de klant.

Handgemaaktbrood
Patrick Boon heeft uit liefde voor mooie
en eerlijke broodproducten dit brood van de familie Grimminger uit Beieren voor het eerst vier jaar geleden in Nederland geintroduceerd. Grimminger is in 1911 met haar bakkerij gestart. Grimminger is anders dan andere bakkerijen omdat zij alle broden met de hand maken en afwerken. Handgemaaktbrood is als naam gekozen om beter over het brood te kunnen vertellen. Handgemaaktbrood van Grimminger is gemaakt van uitsluitend natuurlijke producten, volgens een meer dan 100 jaar oude receptuur. Kwaliteit staat voorop, en tijd is het allerbelangrijkste ingrediënt.

IC-Wines
IC-Wines importeert wijnen van topkwaliteit die voor het merendeel van kleinere wijnboeren afkomstig zijn. Op de beurs presenteert IC-Wines een speciale selectie van haar wijnen en een nieuwe Chileense wijn van het huis Viña Falernia: Antakari. De wijngaarden liggen hoog op de hellingen van het Andesgebergte waardoor de druiven zich in een cool climat ontwikkelen. De wijnen van Antakari kennen een verfijnde smaak, zijn niet te zwaar en worden internationaal geroemd.

Kaasaffineurs van Tricht
In 1978 nam Michel Van Tricht in Berchem de zaak van zijn vader over en bouwde ze uit tot een internationaal gerenommeerde kaasspeciaalzaak. Ondertussen werkt ook Frédéric Van Tricht, de zoon, mee in de zaak. Kaasaffineurs Van Tricht zijn gespecialiseerd in affineren van kazen, importeren en exporteren van kazen, leveringen aan horeca. Kaasaffineurs Van Tricht leveren kazen aan het kruim van de Belgische, Luxemburgse, Ierse en Nederlandse restaurants. Michel en Frédéric trachten zo veel mogelijk op zoek te gaan naar ambachtelijke producenten. Hiervoor gaan zij regelmatig op ontdekkingstocht door Frankrijk, België, Spanje, Italië, Zwitserland, Engeland en Ierland. De kazen worden rechtstreeks aangekocht bij de producenten.

Piper-Heidsieck
Sinds 1785 hebben de Champagnes van PIPER-HEIDSIECK zich ontwikkeld zonder concessies te doen aan hun kwaliteit. De Champagnes zijn charmant, elegant en toegankelijk met een verleidelijke unieke smaak. Voor de achtste achtereenvolgende keer nam chef de cave, Régis Camus de ‘Sparkling Winemaker of the Year’ trofee in ontvangst en won het huis verschillende awards en trophies inclusief de Trophy for Champion Sparkling Wine 2014 voor de prestigieuze Rare 2002 tijdens de International Wine Challenge Ceremony. Graag nodigen we u uit op onze stand of tijdens de masterclass op 12 januari.

Provence Wijnen Nederland
Provence Wijnen Nederland is zoals de naam al aangeeft specialist in kwaliteitswijnen uit de Provence. Wij importeren o.a. wijnen van Château Saint Maur – Cru Classé, een van de modernste wijnbedrijven van de Provence gelegen in de baai van Saint-Tropez. Daar- naast importeren wij al meer dan 12 jaar de wijnen van Château Miraval, eigendom van Brad Pitt en Angelina Jolie. Zij werken samen met de wijnmakers van de Familie Perrin.

Raspberry Craft
Raspberry Craft combineert traditionele methoden van hand- en machineborduren met computer technologie om tot de mooiste eindproducten te komen. Raspberry Craft maakt borduurwerk waarbij u en uw wensen centraal staan. Voor de horeca zijn er diverse merken schorten, sloven, koksbuizen, etc. Voor zowel bedrijven, particulieren en natuurlijk de horeca levert Raspberry Craft tafellinnen en servetten. Nieuw zijn de geborduurde manchetknopen.

Schermer Wijnkopers & Distillateurs – sedert 1782-
Schermer Wijnkopers & Distillateurs -sedert 1782- te Hoorn importeert wijnen en gedistilleerd uit Zuid en Centraal Europa rechtst! reeks van de producent. De wijnlanden waaruit wij importeren zijn: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro en Macedonië. Naast een aantal wijnen in horeca verpakking (literfles met schroefdop), hebben wij ook uit een hoger segment die onderscheidend kunnen zijn op uw wijnkaart. Uit gebieden of van druivensoorten die minder bekend zijn, maar gastronomisch breed inzetbaar.

Smaragd Wijnen
De persoon achter Smaragd Wijnen? Dat ben ik, Martijn Verkerk, wijnimporteur maar bovenal liefhebber. Geboren en opgegroeid in een boerengezin op het platteland van Werkhoven. Ik ben een enorme fan van ‘natuurlijke wijnen’, voor mij zijn dit wijnboeren die in samenwerking met zijn druif, bodem & klimaat een prachtig natuurproduct maken: wijn!

Taste of Art
Taste of Art is een kunstconcept voor toprestaurants. Decoratieborden met unieke kunst, worden in principe in een kunstmenu verwerkt. De gast krijgt na afloop van het diner het kunstbord mee naar huis. Een prachtige herinnering. De borden kunnen ook los te koop aangeboden worden.

la Vie le Vin
la Vie le Vin is nu ruim 7 jaar actief als wijnimporteur gespecialiseerd in de regio’s van Zuid-Oost Frankrijk. We hebben inmiddels een werkelijk onderscheidend assortiment opgebouwd. Bij ons vind je wijnen van eigen- wijze kleinschalige wijnmakers die we allemaal persoonlijk hebben bezocht. Dit directe contact maakt het voor ons gemakkelijk om het enthousiasme over de wijnen aan iedereen over te brengen. En dat kun je proeven.

Le Vieux Jean Vins
De mooiste Wijnen uit Frankrijk. Sinds 1992 importeert Le Vieux Jean rechtstreeks zijn wijnen van de beste domaines uit Frankrijk. Met ruim tweehonderd wijnen van een kleine vijftig domaines mogen wij ons met recht specialist in Franse wijnen noemen. Kwaliteits- wijnen welteverstaan. Onze import strekt zich uit van de Bordeaux tot aan de Elzas en van de Languedoc tot aan de Loire. Met een bijzondere voorliefde voor de Bourgogne.

Vinexpo
De VINEXPO, opgericht in 1981, is de oudste en grootste internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd waar alle keyplayers uit de hele wereld eens in de twee jaar bijeenkomen. Gehouden in juni in het prachtige Bordeaux, wijnhoofdstad van de wereld en sinds 2007 op de Unesco werelderfgoedlijst, is de VINEXPO een onvergetelijk en zakelijk onmisbaar evenement voor elke wijnprofessional. De komende editie, van 16 t/m 20 juni 2015, staat bovendien bol van noviteiten: nieuwe indeling, verbeterde faciliteiten voor o.a. restaurants, nieuwe proeverijen, tramlijn tot het beurscomplex, een meet&greet voor Nederlandse bezoekers en een masterclass i.s.m. The Wine & Food Association. Mis het niet!

Vino & Vetro
Zuiver Italiaans met karakter en kwaliteit. Online verkoop van zelf geïmporteerde
Italiaanse wijn, voor particulieren, weder- verkopers en horeca. Naast enkele grotere wijnhuizen werkt Vino & Vetro vooral met kleinere wijnhuizen uit heel Italië. Enkele van onze wijnhuizen zijn zeer exclusief.

Well of Wine
Wij werken graag met wijnmakers die mooie wijn maken op de eerste plaats zetten. Wijn die biologisch is en gebruik heeft gemaakt van de beste producten van moeder natuur. Makers die het belangrijk vinden om zich niet op te laten jagen maar de wijn de rust gunnen om zich mooi te ontwikkelen. Makers die vol trots je de laatste parel laten proeven omdat ze het belangrijk vinden dat jij er net zo van geniet als zij.

Wijnacademie
De Wijnacademie biedt opleidingen en examens op het gebied van wijn en gedistilleerd voor beginners tot professionals van het allerhoogste niveau o.a. De opleiding tot Vinoloog ( SWEN 4 ); het begeleidingstraject Magister Vini ( SWEN 5 ) en de Liquoristenopleiding. De Vinologenopleiding bestaat sinds 1974 en is de hoogst erkende opleiding in Nederland, het meest gevraagd in wijnhandel en horeca. Docenten op topniveau, internationaal georiënteerd en zonder winstoogmerk. Als Vinoloog ben je beschermd in het Register. Kom naar onze stand voor meer informatie.

Wijnhoeve Matton
Bemvindo, Welkom, bij Wijnhoeve Matton, specialist in kwaliteitswijnen uit Portugal én importeur van alle versterkte wijnen van Portugal: Port, Madeira, Aguardente en Bagaceira. Wijnhoeve Matton heeft wijnen van uitstekende kwaliteit om uw maaltijd volmaakt te maken. Gastronomische Pareltjes zoals de Port- en Madeirawijnen wereldfaam hebben verworven, zo gelden de Portugese tafelwijnen nog altijd als één van de best bewaarde Portugese wijngeheimen van het land. Wijnhoeve Matton neemt U mee door Portugal Wijnland. Laat u verrassen door de verfrissende ‘groene wijnen’ uit de streek Vinho Verde, de sappige wijnen uit Douro, de rustieke wijnen uit de Dão, de nog onontdekte tinteling van de espumantes uit Bairrada, de zwoele wijnen uit de região Lisboa, de spannende wijnen uit Tejo en de kruidige wijnen uit de Alentejo. Bovendien is Wijnhoeve Matton verbonden aan de internationale wijnopleiding WSET in Nederland als dé Portugal specialist. Muito Prazer!

Wijnhuis Divino Duvin
Wijnhuis Divino Duvin is op 22 mei 2012 in Almere opgericht en is ontstaan vanuit de liefhebberij voor kwaliteitswijnen. Alle wijnen in onze webshop zijn persoonlijk en zorgvuldig geselecteerd. Omdat wij zorgvuldig te werk gaan zal ons assortiment zeker in het begin niet zo groot zijn. Wij importeren alleen wijn waar wij 100% van overtuigd zijn. Om deze wijnen te ontdekken maken wij wijnreizen waarin wij een aantal wijnboeren bezoeken. Tijdens deze bezoeken proeven wij de wijnen eerst zelf voordat we de beslissing nemen of wij ze in ons assortiment opnemen. Niet alleen de kwaliteit van de wijn is daarbij bepalend, ook de passie van en het contact met de wijnboer is voor ons heel belangrijk. Wij staan ook altijd open voor adviezen en suggesties van onze omgeving en onze klanten. Er zijn namelijk genoeg wijnen die nog ontdekt kunnen worden.

Winefield’s Auctioneers
Winefield’s Auctioneers is het eerste gespecialiseerde wijnveilinghuis in Nederland. Naast het organiseren van wijnveilingen
in Amsterdam en Singapore, organiseert Winefield’s ook andere wijngerelateerde activiteiten zoals wijncursussen.

Zalmrokerij Smoking
 ‘In de oude visafslag van Enkhuizen worden met gebruik van geheel nieuwe en innovatieve technieken producten koud gerookt. Het rookproces is van de grond af aan aangepakt en zo ontstaat de subtiele rooksmaak die de producten van Zalmrokerij Smoking zo herkenbaar maakt. Door gebruik van diverse marinades waaronder rode biet met Vodka/Redbull en Trekdrop/Dropshot ontstaan geheel nieuwe smaaksensaties. Graag laten wij u kennis maken met onze producten. Mathieu Robert & Maarten de Jong’

Mobiel Proeven op Wine Professional 2015 bij o.a. De Geluksdruif

Tijdens Wine Professional kunt u niet alleen aan verschillende proeverijen en programma’s meedoen in een van de wijn- en kooktheaters (zie catalogus). Zo organiseren diverse exposanten zoals De Geluksdruif, Duitse Wijn en Wijnkooperij De Lange ook proeverijen op hun stand in het kader van ‘Mobiel Proeven’.  Hun programma’s staan in de beurscatalogus. Per abuis is daarin niet het programma van De Geluksdruif opgenomen. Daarom hieronder het programma dat De Geluksdruif u aanbiedt:
De Geluksdruif heeft wederom op elke van de drie openingsdagen van de Wine Professional een andere wijnmaker als gast, die persoonlijk zijn wijnen zal presenteren. Inloop en proeven gedurende die hele dag is mogelijk aan onze stand (en dus niet aan een vaste tijd gebonden).

Maandag 12 januari:
Cathrin Agren van Marqués de Velilla, uit Ribera del Duero, Spanje. Marqués de Velilla is een prachtige, modern-klassieke bodega uit La Horra in het hart van de Ribera del Duero. Opgericht in 1985, lag de de focus vooral op kwantiteit – op een gegeven moment lag de productiecapaciteit op meer dan 1 miljoen flessen per jaar. Maar de laatste 15 jaar is het roer radicaal omgegaan – de bulkwijnen zijn overboord gegooid en er is definitief gekozen voor kwaliteit, met als doel tot de allerbeste producenten te behoren, met een productie van rond de 200.000 flessen per jaar.
Inmiddels wordt er biologisch (niet gecertificeerd) gewerkt, zijn de rendementen drastisch omlaag gebracht (gemiddeld 30 hl/ha), wordt er uitsluitend handmatig geplukt en is er een strenge selectie gemaakt om de beste terroirs te kiezen.
De wijnen worden met moderne middelen gemaakt, maar hebben nog een klassieke ruggengraat: Prachtig rond fruit en veel rondeur, maar ook elegantie, geweldige terroirexpressie met mooie aardse tonen en fijne tannines. Het beste van twee werelden dus – en dat voor zeer schappelijke prijzen.

Dinsdag 13 januari:
Veronique Muré van Domaine René Muré – Clos Saint Landelin uit de Elzas, Frankrijk. René Muré is een begrip in de Elzas. Sinds twaalf generaties (1648) wordt er in de familie hier wijn gemaakt. Muré huisvest even onder het plaatsje Rouffach, aan de voet van de Grand Cru wijngaard Vorbourg, waar zij het beste deel – de helling op het zuiden, genoemd ‘Clos Saint Landelin’ van bezitten. Van dit bijzondere terroir komen de meest beroemde wijnen van Muré – de Riesling is iconisch, de prachtige, unieke Pinot Noir wordt door velen beschouwd als de allerbeste rode wijn die de hele Elzas voortbrengt.
Sinds een kleine 10 jaar bewerkt het domein van Muré zijn eigen wijngaarden volledig biologisch en inmiddels wordt er ook biologisch-dynamisch gewerkt (in conversie) en tevens geëxperimenteerd met dichte beplanting – ook om, zoals Muré zelf zegt! – de wijngaarden terug te brengen in de staat van in de tijd van zijn grootvader.  
In 2012 heeft vader René Muré de dagelijkse leiding van het bedrijf doorgegeven aan zijn kinderen: Thomas (die verantwoordelijk is voor de wijngaarden en vinificatie) en Véronique (die de zakelijke kanten waarneemt). Proeven is de hele dag mogelijk aan de stand.

Woensdag 14 januari:
Grazia Adriano van Adriano, Marco e Vittorio uit de Piemonte, Italie.
Vlak bij Alba huist het domein Adriano, die al een tijdje bezig zijn met het vernieuwen van hun familiebedrijf. Werkten eerdere generaties in coöperatieverband of door hun druiven te verkopen aan derden, sinds de twee broers Marco en Vittorio het domein runnen (midden jaren ‘90) maken en bottelen ze hun eigen wijnen. Recentelijk is er een grote nieuwe kelder in gebruik genomen waar de flessen kelderrijping ondergaan.
Adriano is een echt traditioneel familiebedrijf, en de wijnen kenmerken zich door een pure, ambachtelijke kracht waarin ook moderne technieken worden gebruikt—maar niet meer dan nodig—om finesse en oorspronkelijkheid kracht bij te zetten.
Naast pure, uitgebalanceerde Barbaresco produceert dit domein een uitstekende Barbera d’Alba en een opvallende Sauvignon Blanc, zeer geliefd voor wijnarrangementen.

De Geluksdruif
Verrassende wijnen met een klassieke touch: dat is één van de belangrijkste kenmerken waar De Geluksdruif zijn wijnen op selecteert. En in dat licht is het niet vreemd dat de Franse Jura, volgens vele momenteel het spannendste wijngebied van Frankrijk, is uitgegroeid tot een van de opvallendste eyecatchers in ons assortiment, met topproducenten als Stéphane Tissot, Domaine Labet en Jacques Puffeney.
Maar ook in andere streken binnen Europa zoekt De Geluksdruif naar de kleinere, gedreven kwaliteitsproducenten waar het gebeurt.
De focus ligt op prijs-kwaliteit, originaliteit en inzetbaarheid bij wijnarrangementen:  wijnen die zich onderscheiden door karakter, finesse en puurheid. Naast de Franse Jura vinden wij die onder meer in Bourgogne (Buisson-Charles, Jean-Michel Guillon, Clotilde Davenne), Savoie (Les Vignes de Paradis), Elzas (René Muré – Clos Saint Landelin), in Duitsland de Nahe (Tesch) en Pfalz (Bernhart), in Spanje Castilla y Leon (o.a. Pardevalles), Portugal (Casal Figueira) en de Italiaanse Piemonte (Adriano, l’Armangia).

WineParis Vinexpo 2023