Wine Professional Diamond Awards 2015

door | 12 jan 2015 | importeurs, Nieuws

Op zondag 11 januari vond de officiële opening plaats van de 13e editie van Wine Professional en werden de jaarlijkse Diamond Awards uitgereikt. De prestigieuze awards gingen dit jaar naar Regina Meij van Imperial Wijnkoperij, Henk Bart van Wijnimport J. Bart en Jacqueline en Peter Gast van restaurant ’t Schulten Hues.

Een honderdtal genodigden waren zondag in de stijlvolle Prinsenkamer en Amstelkamer van Hotel de l’Europe in Amsterdam aanwezig bij de officiële opening van Wine Professional 2015 en de uitreiking van de Diamond Awards. Speeches van Peter van Houtert, namens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, en van Guillaume Déglise, CEO van Vinexpo, vormden het startschot voor de vakbeurs. Laatstgenoemde gaf een korte uiteenzetting over de nieuwe koers van Vinexpo en de samenwerking met The Wine & Food Association. Vervolgens reikte Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association, namens de Gastronomische Groote Club de Wine Professional Diamond Awards uit. Deze prestigieuze awards worden jaarlijks toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door MK Jewelry te Amsterdam ontworpen reversspeld met een Zirkonia diamant.

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

Regina Meij

Imperial Wijnkoperij is al twintig jaar een begrip binnen de Nederlandse wijnimport. Oprichter en drijvende kracht achter dit succesvolle bedrijf is Regina Meij. Begin jaren negentig, toen zij voor Shell werkzaam was in Wenen, raakte zij dusdanig gecharmeerd van het kwaliteitspotentieel van Oostenrijkse wijnen, dat zij in 1994 Imperial Wijnkoperij oprichtte. Door haar enthousiasme en doorzettingsvermogen slaagde zij er in enkele jaren in om Oostenrijkse kwaliteitswijnen, die tot dan toe nauwelijkse bekend waren in Nederland, definitief op de kaart te zetten. In relatief korte tijd stelde zij een assortiment samen waarin de diversiteit van het wijnland uitstekend tot haar recht kwam. In de eerste jaren trok zij wat dat betreft als enige de kar en anno nu is zij nog altijd verantwoordelijk voor zo ongeveer de helft van de Oostenrijkse wijnimport in ons land. Door de nadruk te leggen op kwaliteit en gastronomische inzetbaarheid heeft Regina Meij bijna in haar eentje wijnland Oostenrijk een solide imago bezorgd in Nederland. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Imperial Wijnkoperij verzorgt zij tijdens Wine Professional op dinsdag 13 januari een uitgebreide jubileumproeverij.

Henk Bart

Wijnimport J. Bart in Zuidoostbeemster, dat vorig jaar zijn 50-jarig jubileum vierde, staat sinds 1998 onder leiding van Henk Bart. Het bijzondere aan dit familiebedrijf is dat het uitsluitend wijnen levert aan de Nederlandse horeca. Veel van de 230 producenten in het assortiment, samen goed voor zo’n 800 wijnen uit 17 verschillende landen, worden al decennia lang door Bart vertegenwoordigd. Onder hen vinden we diverse grote namen, zoals Domaine Didier Dagueneau, Seghesio, Schoffit, Alphonse Mellot, Livio Felluga en Bodegas Muga. De importeur is dan ook een toonbeeld van constante kwaliteit binnen de Nederlandse wijnimport, en dat hangt alleszins samen met het persoonlijke contact dat Henk Bart onderhoudt met zijn producenten. Naast zijn werk als importeur besteedt Henk ook veel aandacht aan het educatieve aspect; zo verzorgt hij trainingen en bedrijfsbezoeken voor ROC’s en Hogere Hotelscholen.

Peter Gast en Jacqueline van Liere

“Onzekerheid houdt me scherp”, zei hij jaren geleden eens. Na ruim 12,5 jaar Schulten Hues (17 GM) in Zutphen, waarvan 10 jaar met Michelinster, heeft Peter Gast nog altijd niets van zijn scherpte verloren. Lang voordat het een trend werd legde Peter in de keuken al de nadruk op het gebruik van regionale ingrediënten. Hij ziet zichzelf als een ambachtsman, louter gedreven door de aandrang tot creëren en zichzelf te verbeteren. Sterallures zijn hem vreemd, delen met anderen staat voorop. Hij is geen ‘mensen-mens’,  je zult hem niet zo gauw in zijn restaurant zien – zijn gerechten, altijd vernieuwend en met een geheel eigen stijl, spreken voor hem. Jacqueline van Liere is wat dat betreft zijn tegenpool: als op en top gastvrouw (in 2009 was zij GaultMillau’s Gastvrouw van het Jaar) en wijn-spijsspecialiste vult zij hem volledig aan. Onnodige risico’s nemen ze niet, stap voor stap realiseren ze hun ambities, waar het hele team nauw bij betrokken wordt. Bij de wekelijkse personeelsproef heeft iedereen inbreng, tot de leerlingen aan toe: iemand uit de keuken bereidt een gerecht, iemand uit de bediening kiest er een wijn bij, en dan allemaal samen proeven. Zo ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe invalshoeken: Peter en Jacqueline staan er altijd voor open en dat is mede bepalend voor de dynamiek en het succes van Schulten Hues. Omdat zij voortdurend hun eigen weg kiezen, op doordachte wijze nieuwe initiatieven ontwikkelen en wars zijn van sterallures, vormen ze een voorbeeld voor de nieuwe generatie horecaondernemers.