Wijnsector krijgt pijnlijk gelijk over weglekken omzet naar het buitenland

Leidschendam, 15 januari 2015 – Vandaag heeft GfK cijfers gepresenteerd van de levensmiddelenbestedingen van Nederlandse huishoudens in 2014. Uit deze cijfers blijkt dat 9,4% van elke Euro die besteed wordt aan wijn door mensen in het grensgebied, over de grens wordt besteed. De cijfers die GfK nu presenteert, bevestigen eerder onderzoek over 2012 en 2013 van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Uit de verschenen cijfers van GfK blijkt nu dat deze tendens versterkt doorzet. Ook de eerste importcijfers van het Productschap Wijn laten dit zien. Het productschap gaat in de eerste maanden van 2014 uit van een daling van het volume van wijn van enkele procenten.

Peter van Houtert, voorzitter KVNW: “De laatste jaren hebben wij regelmatig gewaarschuwd voor het weglek effect als gevolg van de hoge accijnzen zowel voor de Nederlandse wijnsector als voor de schatkist. Naast de accijnsinkomsten loopt de Staat ook BTW-inkomsten mis. Bovendien werkt dit fraude in de hand. Het lijkt erop dat de wijnhandel het eerste slachtoffer is van het fiscale beleid in Nederland. De KVNW blijft strijden voor harmonisatie van de accijnstarieven en gelijke concurrentie binnen Europa. Wij roepen het Kabinet op nu eindelijk eens onder ogen te zien wat de effecten zijn van het accijns- en BTW-beleid in Nederland.”

Dit bericht is geplaatst in importeurs, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.